Blog

11

Olej lniany w szkle czy w plastiku?

18/01/2015

Olej lniany w szkle czy w plastiku?

18/01/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

WP_20150118_004Olej lniany jest idealny dla celiaków, bo wspomaga układ pokarmowy. Mam w lodówce trzy oleje lniane: jeden w ciemnej plastikowej butelce, drugi kupiony bezpośrednio po wytłoczeniu w olejarni w Grodzisku Wielkopolskim i trzeci ze sklepu zielarskiego. W sklepach wybór jest jeszcze większy. Wydawało mi się, że najlepszy jest ów Budwigowy, z zielarni. Ale u producenta w Grodzisku dowiedziałam się nowych rewelacji. 

 

 

len3

 

Wiem, że olej lniany powinien być przechowywany w niskiej temperaturze i w ciemnej butelce, bo wtedy nie jełczeje i nie traci swych najcenniejszych kwasów Omega 3. W odwiedzanych przeze mnie marketach znalazłam w ciemnej, choć plastikowej, butelce tylko jeden olej lniany – ze Świecia. Cena – około 12 zł za niespełna pół litra.

Wydawało mi się, że dokonałam najlepszego wyboru. Niestety, olej ten jest dość gorzki w smaku.

 

 

 

 

len5Potem doczytałam, że olejom nie służą plastikowe butelki (poza tym w miarę możliwości wycofuję plastik z kuchni). W sklepie zielarskim zobaczyłam w małej lodóweczce olej lniany w szkle, zalecany w diecie dr Budwig. Na etykiecie napisano, że zawiera ponad 50% Omega 3.

Super! – ucieszyłam się i kupiłam pół litra oleju za 25 zł. Jest pyszny i jasny, tak delikatny, że Zosia bez problemu polewa nim rybę czy ziemniaki i zjada bez grymasów.

Tego samego dnia glutenowy Daniel przywiózł z olejarni w Grodzisku Wielkopolskim pół litra oleju lnianego w szklanej jasnej butelce, prosto spod tłoczarni. Cena – niespełna 10 zł za pół litra.

Burzliwa wymiana zdań doprowadziła do tego, że rozpoczęliśmy małe dochodzenie: czym różnią się oleje, które mamy w lodówce?

 

 

 

Flax seeds and linseed oilU producenta oleju Budwigowego dowiedziałam się, że jest produkowany z wyselekcjonowanych nasion, sprzedawany tylko w aptekach i zielarniach, w ciemnych butelkach i w specjalnych lodóweczkach. Ten system zapewnia mu najdoskonalszą jakość i zachowanie cennych składników.

Potem zadzwoniliśmy do olejarni w Grodzisku Wielkopolskim (ponad 100 lat tradycji).

 

 

 

 

len6Okazuje się, że producent robił badania dotyczące koloru butelki. Wykazał, że kolor butelki nie ma znaczenia, jeśli olej jest przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu. No, o to akurat trudno w sklepikach i na targowiskach… Poza tym badania na uniwersytecie przyrodniczym wykazały, że olej z Grodziska Wielkopolskiego ma od 54 do 57% Omega 3.

 

 

 

 

len4Producent jedna nie umieszcza tej informacji na etykietach i pewnie dlatego my, konsumenci, nie zdajemy sobie sprawy z doskonałości produktu.

Uff, po tych dociekaniach stwierdziliśmy, że olej lniany z Grodziska Wielkopolskiego jest najlepszy. Pod warunkiem jednak, że przywieziemy go sobie sami, bezpośrednio z olejarni. I to akurat nie jest problemem, gdyż bywamy w okolicach Grodziska…

 

 

 

 

len2Po co to całe zamieszanie o ten właśnie olej? Bo olej lniany odchudza, pielęgnuje ciało i umysł, ochrania serce, działa zbawiennie na układ pokarmowy. Jest kopalnią cennych nienasyconych kwasów w optymalnych proporcjach. Dlatego obok oleju rzepakowego nierafinowanego jest najczęściej polecany przez dietetyków w codziennej diecie dzieci i dorosłych. Spożycie oleju lnianego pomaga w przypadku postępujących schorzeń mózgu, spowalnia procesy takich chorób, jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Olej ten jest również znakomity dla osób borykających się ze schorzeniami układu pokarmowego: wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i jelita grubego. Bywa też stosowany w przypadku takich chorób jak: toczeń czy łuszczyca.

 

 

 

len4Jego spożycie przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu, ułatwia on przekształcanie pożywienia w energię, zamiast w tłuszcz, a przy okazji oczyszcza wątrobę, pobudzając produkcję żółci rozkładającej tłuszcze.

Wpływa również korzystnie na trawienie, dzięki wysokiej zawartości błonnika.

 

 

 

 

WP_20150118_004Olej lniany można spożywać wyłącznie na zimno, nie należy go podgrzewać ani używać do smażenia, ponieważ nie tylko traci wtedy swoje cenne właściwości odżywcze, ale też staje się wręcz szkodliwy. Aby móc skorzystać z jego zdrowotnych zalet, zaleca się przyjmować około 2 – 3 łyżek dziennie. Warto, by olej lniany spożywali bezglutenowi dorośli i bezglutenowe dzieci. Codziennie :).

 

 

 

 

krem z warzyw pieczonych (5)W domu jadamy go codziennie: jadam go zamiast sosu do mięsa czy ryb, uwielbiam go z ziemniakami w mundurkach, z kaszą gryczana i jaglaną, a także niemal w każdej zupie. Dzieci nieco trudniej przekonać do oleju lnianego, ale zaczęłam od dolewania po odrobince do zupy.  Stopniowo zwiekszałam porcję.

Obecnie Zosia i Antek zjadają przynajmniej łyżeczkę oleju lnianego dziennie i nawet o tym nie wiedzą.

 

 

KOMENTARZE (11)

KM 05/04/2018 18:03
Olej lniany ważny 3miesiące odadres momentu zrobienia godz Od momentu zrobienia go w olejarni. Nie można godz podawać na cieplociepło, wiec do zup także nie. Podaje się go na zimno np.do sałatek (świetny do sałatki greckiej)' Proporcja 1:3, czyli 1lyzeczka lnianego, 3łyżeczki słonecznikowego, wtedy jest najlepszy i ma najwięcej właściwości zdrowotnych.
olejownik 06/11/2015 14:39
A ja najbardziej lubię jak olej lniany ma charakterystyczny i wyrazisty smak, pozostałe te delikatne uważam za gorsze jako jakieś wybrakowane :) Tak ten gorzki też bardzo lubię. Nie pogardzę już trochę zleżałym, bo też ma ciekawe walory sensoryczne :P Nie wiem czy słusznie to tak sobie rozgraniczam, ale poprostu ma mieć smak i tyle, a raczę się nim bez niczego - najczęściej idąc po żarełko do lodówki, biorę łyczka :)
PeaceGuard 14/08/2016 23:08
Ale wiesz, że zleżały gorzki olej lniany jest po prostu niezdrowy? Przechowuje się go w lodówce, żeby nie zleżał i się nie uwodorniał, ponieważ mało która substancja sieje w organizmie taki chaos jak uwodornione tłuszcze.
admin 15/08/2016 11:32
Tak, powszechnie o tym się pisze. Stąd tak ważne, by kupować olej w zaufanych miejscach.
Bezglutenowa Mama 12/11/2015 20:40
Mnie też nie przeszkadza gorzkawy, lekko orzechowy posmak. Bardzo go lubię, jako dodatek niemal do każdego posiłku;
bananowepole 15/06/2015 18:33
bardzo pomocny wpis i dużo ciekawych informacji. Muszę w końcu zakupić taki olej, bo ma dużo wartościowych składników. Ciekawiła mnie kwestia butelek i kolorów, teraz już wiem co i jak :) Pozdrawiamy z Bananowego Pola, Maugo i Paszko :)
Bezglutenowa Mama 12/11/2015 20:39
Pozdrawiam z Wielkopolski i życzę smacznego oleju :)
mariola 19/01/2015 13:21
Ale w ciepłej zupie nie traci swoich właściwości?
Bezglutenowa Mama 22/01/2015 14:44
Myslę, że nie. Nie wlewam go do wrzątku, poza tym dziecko od razu zjada.
mysli-nieoswojone 19/01/2015 02:27
Bardzo ciekawy post :) Olej lniany zaczęłam popijać, smarować twarz (lepszy od wszystkich kremów, polecam!) oraz nakładać na włosy, które miałam absolutnie zniszczone - trochę przez prostowanie a trochę przez niedobór wielu składników spowodowanych niewchłanianiem ich przez zanik kosmków jelitowych. Zaczęłam trochę ponad tydzień temu. Nie wiedziałam wówczas, że jest tak dobry dla celiaków. Zaczełam go stosować z innych powodów, na które podobno jest świetny. I co racja to racja. Ja używam oleju w ciemnej butelce firmy Oleofarm. Trzymam oczywiście w lodówce.
Bezglutenowa Mama 19/01/2015 10:42
Dzięki za podpowiedź - spróbuję uzywać zamiast kremu :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się