Blog

2

Noworoczny seromakowiec

27/12/2016

Noworoczny seromakowiec

27/12/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Święta minęły, ale przed nami bezglutenowy Sylwester. Planujecie menu? Proponuję seromakowiec, pełen orzechów, miodu, suszonych owoców. Dla ułatwienia możecie użyć gotowej masy makowej lub przygotować ją samodzielnie, z najlepszych składników. Przepis pochodzi z dawnej książki thermomixa, ale to ciasto bez trudu przygotujecie przy użyciu miksera.

Składniki na masę makową

400 g maku
lub bezglutenowej masy makowej np. Helio

350 g cukru pudru

6 jaj

4 łyżki bezglutenowej mąki uniwersalnej

lub Mix C Schaer

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

2 łyżki posiekanych bakalii bez śladowych ilości glutenu

np.: śliwki, morele, rodzynki, żurawina itd.

opcjonalnie olejek migdałowy bezglutenowy

Składniki na masę serową

1 kg białego sera
lub gotowej masy serowej bez śladowych ilości glutenu

½ kostki masła

300 g cukru pudru

6 jaj

cukier waniliowy
bezglutenowy Celiko

2 łyżki posiekanych bakalii bez śladowych ilości glutenu
np.: śliwki, morele, rodzynki, żurawina itd.

opcjonalnie olejek cytrynowy bezglutenowy
np. aromaty Libella

Przygotowanie masy makowej

Ugotuj i zmiel mak. Bakalie umyj, zalej wrzątkiem na kwadrans. Następnie je odsącz i posiekaj. Oddziel białka od żółtek. Utrzyj cukier z żółtkami, stopniowo dodawaj zmielony mak, mąkę z proszkiem do pieczenia, olejek. Wyrobioną masę przełóż do miski. Jeśli użyjesz gotowej masy makowej, dodaj do niej tylko żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzyj.

Przygotowanie masy serowej

Bakalie umyj i zalej wrzątkiem. Następnie odsącz i posiekaj (jeśli Ty lub biesiadnicy nie lubią bakalii w serniku, możesz je pominąć, nie zmieniając proporcji pozostałych składników). Oddziel białka od żółtek. Utrzyj cukier puder z żółtkami i masłem. Dodawaj pokrojony na kawałki ser i wyrabiaj mikserem na pulchną masę. Dodaj posiekane bakalie i olejek.

Pieczenie

Piekarnik nastaw na 180 stopni C (góra-dół). Prostokątną blachę o wymiarach około (25 cm x 35 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Ubij pianę z 6 białek i dodaj do masy makowej. Delikatnie wymieszaj i wyłóż na blachę. Ubij kolejne 6 białek, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Wyłóż na masę makową. Wstaw blachę do piekarnika na 80 minut. Do ciasta możesz przygotować lukier albo polewę czekoladową, a dla uczulonych na kakao: polewą karbową MAG (KLIKNIJ TUTAJ).

Ciasto jest długo wilgotne i na pewno bardzo świąteczne. Jeśli upieczecie je na bezglutenowego Sylwestra, z pewnością przetrwa do Nowego Roku i jeszcze dłużej.

KOMENTARZE (2)

MiejskoWiejsko 03/01/2017 14:42
Seromakowiec robi moja mama :) to jedno z moich ulubionych ciast :)
Bezglutenowa Mama 03/01/2017 21:25
Nie dziwię się :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się