Blog

6

Noworoczne bułeczki z orzechami

30/12/2015

Noworoczne bułeczki z orzechami

30/12/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowe bułeczki z orzechami, które upiekłam dziś przed południem, z pewnością będą u nas hitem Nowego Roku. Mięciutkie i puszyste, delikatne w smaku, wzbogacone cennymi dla organizmu orzechami włoskimi. Na pewno sprawdzą się na talerzach bezglutenowych dzieci, ale i dorosłych, tęskniących za smacznym, białym pieczywem. Przepis jest łatwy – spróbujcie sami!

 

bulki orzechowe nutri free (9)Składniki (*):

– 200 g bezglutenowej mieszanki chlebowej Mix per Pane Nutri Free lub Mix B Schaer;

– 50 g bezglutenowej mąki ryżowej;

– 185-200 ml ciepłej wody;

– 10 świeżych drożdży;

– 7 g miodu (około łyżeczki);

– 7 g oliwy z oliwek lub oleju orzechowego – niepełna łyżka (zwykłego orzechowego oleju, a nie tłoczonego na zimno);

– 2,5 g soli (niepełne pół łyżeczki);

– 40 g orzechów włoskich bez śladowych ilości glutenu;

– oliwa lub olej orzechowy (lub inny) do posmarowania bułeczek;

 

bulki orzechowe nutri free (2)Drożdże rozpuściłam w wodzie. Mąki wymieszałam w misce i wlewałam do nich stopniowo wodę z drożdżami. Energicznie wymieszałam i dodałam sól, miód, orzechy i olej. Rękoma wyrabiałam ciasto przez 1-2 minuty. Uformowałam kulkę i przykryłam miskę folią spożywczą. Odstawiłam ciasto na 1 godzinę i 15 minut do wyrośnięcia. Ponownie wyrobiłam przez chwilę ciasto i uformowałam 6 bułeczek. Ułożyłam je na blaszce i zostawiłam do wyrośnięcia na 30-40 minut.

 

bulki orzechowe nutri free (6)Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki posmarowałam olejem i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 30 minut, studziłam na metalowej kratce.

Zapach bułeczek zwabił do kuchni Zosię i Antka. Ledwie doczekali momentu, gdy bułeczki wystygły i można je było rozkroić. Wystarczyło posmarować bułeczki masłem i można było sycić się delikatnością miąższu, delikatnym smakiem pieczywa i orzechową nutką. I ta niespodzianka, gdy nagryzie się kawałek orzecha….

 

bulki orzechowe nutri free (1)Bułeczki, jak niemal każde bezglutenowe pieczywo, już po upływie kilku, kilkunastu godzin lekko stwardnieją. Na drugi dzień można je skropić wodą i odgrzać w piekarniku przez 2-3 minuty.  Można też upieczone i ostudzone bułeczki od razu zamrozić.

(*) Przepis pochodzi z broszury z przepisami „Bezglutenowe święta”, wydanej przez importera włoskiej marki Nutri Free w Polsce – www.italiabezglutenu.pl

 

KOMENTARZE (6)

Joanna 09/02/2017 10:53
Witam! A gdzie Pani kupiła ten niż nutri free,bo ja nigdzie nie mogę dostać?
Bezglutenowa Mama 09/02/2017 11:14
Joanno, Nutrifree wycofało się z Polski, może jeszcze niektóre sklepy internetowe dysponują tą mąką. Śmiało użyj Mix B Schaer.
Aleksandra Etmajer-Łatko 06/01/2016 21:21
Witam! Na FB pisałam, że upiekłam bułeczki z mąki Schar i się rozlewają. Miałam podać adres @ aby mogła mi Pani wysłać książeczkę z ich przepisami. Wysłałam jakiś czas temu. Dotarł adres? Pozdrawiam
admin 06/01/2016 21:58
Olu, pewnie dotarł, ale dziś miałam rodzinny dzień i nie przeglądałam poczty na FB. Jutro się tym zajmę :)
Joanna 04/01/2016 11:15
A można użyć mąki z Shara!?
Bezglutenowa Mama 04/01/2016 12:25
Pewnie tak, Mix B chyba będzie najdopowiedniejszy. Jak przetestuje osobiście, to dam znać :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się