Bezglutenowe bułeczki z orzechami, które upiekłam dziś przed południem, z pewnością będą u nas hitem Nowego Roku. Mięciutkie i puszyste, delikatne w smaku, wzbogacone cennymi dla organizmu orzechami włoskimi. Na pewno sprawdzą się na talerzach bezglutenowych dzieci, ale i dorosłych, tęskniących za smacznym, białym pieczywem. Przepis jest łatwy – spróbujcie sami!
– 200 g bezglutenowej mieszanki chlebowej Mix per Pane Nutri Free lub Mix B Schaer;
– 50 g bezglutenowej mąki ryżowej;
– 185-200 ml ciepłej wody;
– 10 świeżych drożdży;
– 7 g miodu (około łyżeczki);
– 7 g oliwy z oliwek lub oleju orzechowego – niepełna łyżka (zwykłego orzechowego oleju, a nie tłoczonego na zimno);
– 2,5 g soli (niepełne pół łyżeczki);
– 40 g orzechów włoskich bez śladowych ilości glutenu;
– oliwa lub olej orzechowy (lub inny) do posmarowania bułeczek;
Drożdże rozpuściłam w wodzie. Mąki wymieszałam w misce i wlewałam do nich stopniowo wodę z drożdżami. Energicznie wymieszałam i dodałam sól, miód, orzechy i olej. Rękoma wyrabiałam ciasto przez 1-2 minuty. Uformowałam kulkę i przykryłam miskę folią spożywczą. Odstawiłam ciasto na 1 godzinę i 15 minut do wyrośnięcia. Ponownie wyrobiłam przez chwilę ciasto i uformowałam 6 bułeczek. Ułożyłam je na blaszce i zostawiłam do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki posmarowałam olejem i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 30 minut, studziłam na metalowej kratce.
Zapach bułeczek zwabił do kuchni Zosię i Antka. Ledwie doczekali momentu, gdy bułeczki wystygły i można je było rozkroić. Wystarczyło posmarować bułeczki masłem i można było sycić się delikatnością miąższu, delikatnym smakiem pieczywa i orzechową nutką. I ta niespodzianka, gdy nagryzie się kawałek orzecha….
Bułeczki, jak niemal każde bezglutenowe pieczywo, już po upływie kilku, kilkunastu godzin lekko stwardnieją. Na drugi dzień można je skropić wodą i odgrzać w piekarniku przez 2-3 minuty. Można też upieczone i ostudzone bułeczki od razu zamrozić.
(*) Przepis pochodzi z broszury z przepisami „Bezglutenowe święta”, wydanej przez importera włoskiej marki Nutri Free w Polsce – www.italiabezglutenu.pl