TEKST ZOSI. Na śniadanie w Nowy Rok należy wypić coś smacznego , bo ponoć  jaki Nowy Rok, taki cały rok. Wpadłam więc na pomysł , że na noworoczne śniadanie wypiję bezglutenową czekoladę na gorąco.  Zapewniam że jest wyśmienita. Wspólnie z tatą zachwycałam się jej pysznym smakiem i aksamitną konsystencją. Mama odchudza się, więc nie brała udziału w degustacji, a Antek – uczulony na kakao – dostał lody z bitą śmietaną.

 

 

czekolada zosia1Składniki :

bezglutenowa czekolada 60 procent,

cynamon,

mleko bez laktozy,

śmietana kremówka 30 procent;

 

Przygotowanie: ubić śmietanę. Tabliczkę czekolady rozpuścić na parze. Do garnka wlać i podgrzać mleko bez laktozy. Do garnka z mlekiem wlać rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać energicznie i wlać do szklanki. Na koniec na czekoladę położyć bitą śmietanę . I gotowe.

Pamiętam, jak kiedyś w schronisku górskim mama zafundowała mi taką czekoladę na gorąco. Przeczytała skład i upewniła się, że nie ma tam glutenu. Tamta czekolada była smaczna, ale ta moja, domowa, smakowała o niebo lepiej.

 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:05:14+00:001 stycznia 2016|

    Zostaw komentarz



    Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019