Blog

40

Niezbędne w bezglutenowej szafce

28/12/2015

Niezbędne w bezglutenowej szafce

28/12/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Gdy dowiadujesz się, że ty lub twoje dziecko czy mąż musicie przejść na dietę bezglutenową, paraliżuje cię strach. Nie znasz bezglutenowych mąk, wędlin i przekąsek, nie masz pojęcia o ukrytych źródłach glutenu. Bezskutecznie próbujesz ulepić bułeczki z mąki kukurydzianej, drożdży i wody. Dziwisz się, że chleb tak szybko wysycha, a ten z paczki jest twardy. Całe życie karmić się tylko ryżem? Oto garść informacji, które ułatwią ci zaopatrzenie szafki.

 

Wskazówki dla osób, które dopiero niedawno przeszły na dietę bezglutenową, zamieszczę w osobnym wpisie. Teraz zajmiemy się zakupami i wyposażeniem szafek w kuchni.

ZASADA PIERWSZA:  POSPRZĄTAJ

masa makowa (2)Jeśli chcesz naprawdę zadbać o czystość i bezpieczeństwo bezglutenowych dań, najlepiej całkowicie wyeliminować gluten z kuchni. Oddaj rodzinie glutenowe mąki, panierki, przyprawy, kostki rosołowe, makarony, musli, masę makową z glutenem, budynie, płatki, tańsze owocowe herbaty, kawę śniadaniową lub zbożową, konserwy, ciastka, przekąski, proszek do pieczenia, aromaty – słowem wszystko, co zawiera gluten lub miało z nim kontakt. Starannie umyj szafki z wszelkich glutenowych pyłów i zabrudzeń.

 

Wzgorze Willa Poreba (1)Jeśli z różnych względów nie możesz zupełnie usunąć glutenu z domu, wydziel jedną szafkę, która będzie przeznaczona wyłącznie na bezglutenowe produkty. Odpowiednio oznacz tę szafkę napisem „BEZGLUTENOWA SZAFKA”. Poinformuj domowników, by nie wkładali tam żadnych ryzykownych produktów.

W mojej bezglutenowej kuchni jest jedno jedyne miejsce przeznaczone na gluten, oddalone od jedzenia: to deska, na której mąż przechowuje i kroi osobnym nożem swój glutenowy chleb żytnio-pszenny.

 

ZASADA DRUGA: NACZYNIA KUCHENNE

warsztaty ZSG Poznan XII 2015 (20)W zasadzie osoby na diecie konwencjonalnej oraz glutenowej mogą używać w domu tych samych sprzętów kuchennych oraz naczyń. Muszą jednak dbać, by na miskach, widelcach, łyżkach lub chochlach nie zostawały zaschnięte drobinki glutenowych potraw. Nie trzeba korzystać ze zmywarki lub płynów odkażających. Wystarczy zwykłe, aczkolwiek staranne umycie garnków, widelców czy talerzy pod bieżącą wodą.

 

warsztatyJest jednak parę wyjątków. Otóż do przygotowywania dań bezglutenowych należy używać osobnych: maselniczek, wałków, stolnic, sitek do odcedzania makaronu, mikserów, desek i noży do krojenia chleba, tosterów, frytkownic.

To są bowiem sprzęty, na których niemal zawsze zostają trudne do usunięcia ślady glutenu.

 

Balviten Leszno 2015 (20)Wspólne korzystanie z nich na co dzień jest ryzykowne dla osoby chorej na celiakię, będącej na diecie bezglutenowej.

Najlepiej kupić dla niej te naczynia w jednym, charakterystycznym kolorze, np. w czerwieni czy żółci, by wyraźnie odróżniały się od pozostałych sprzętów w kuchni. W przypadku tostera możliwe jest wspólne korzystanie przez osoby glutenowe i bezglutenowe, ale pod warunkiem, że tostowane pieczywo bezglutenowe każdorazowo będzie owijane w papier do pieczenia (nie w folie aluminiową).

 

 

 

 

 

ZASADA TRZECIA: WSPÓLNE PRODUKTY

Alma Wroclaw (24)Aby bezglutenowa szafka nie zajęła pół twojej kuchni, postaraj się kupować część produktów, z których skorzystają wszyscy domownicy. Mam na myśli m. in.: wędliny, pasztety, herbaty, keczup, przyprawy, dodatki do pieczenia, bakalie, ziarna, strączki i zboża bezglutenowe (ryż, kasze), wafle ryżowe, kawę, kakao, płatki kukurydziane, kostki rosołowe, ogólnodostępne słodycze. Wybieraj produkty bezglutenowe ogólnodostępne, a więc w przystępnych cenach.

 

Alma Wroclaw (13)aOsoby bezglutenowe i glutenowe mogą wspólnie używać również produktów takich jak: olej, masło, warzywa, świeże i mrożone ryby bez panierek, mięso świeże, wino, wódka (wszystkie gatunkowe alkohole wysokoprocentowe są bezpieczne, ale podróbki już nie), dżem czy soki 100%.

 

Alma Wroclaw (9)Uwaga: osoba na diecie bezglutenowej powinna mieć w osobnych pojemniczkach odłożone masło, dżem, pasztet czy pasty, by glutenowcy nie zostawiali tam okruszków swojego pieczywa.

Większość tych „ogólnych” produktów można przechowywać w tej samej szafce. Uwaga: glutenowe mąki muszą stać w osobnej, zamkniętej szafce, tak aby ich pyły nie osadzały się np. na bakaliach, cukrze, przyprawach czy kawie.

 

ZASADA CZWARTA:  NIEZBĘDNE PRODUKTY

Schaer Wroclaw (8)W szafce z bezglutenowymi produktami powinno się znaleźć wszystko, co każdy z nas je na co dzień, jednakże w bezglutenowej wersji. Uwaga: jeśli jesteś uczulony na pszenicę, to nie wystarczy, jeśli kupisz bezglutenowe produkty. Zwróć uwagę, czy w składzie nie ma np. skrobi pszennej bezglutenowej – jest ona bezpieczna dla osób z celiakią, ale nie dla uczulonych na pszenicę. Skrobi pszennej bezglutenowej są pozbawione wszystkie produkty Schaer, Nutri Free, Celiko, Incola oraz wybrane produkty polskich firm specjalistycznych, np. Glutenex czy Balviten.

 

Pieczywo:

– paczkowany chleb bezglutenowy;

– paczkowane bułki bezglutenowe;

– ew. dla dziecka bezglutenowe bułki do hot-dogów;

– bezglutenowy spód do pizzy lub focaccia (np. Nutri Free, Schaer);

– bezglutenowe wafle ryżowe/kukurydziane: Sonko, Kupiec, Good Food;

– bezglutenowe pieczywo chrupkie (Glutenex, Incola);

 

bulka glutenexDodatki do wypieków:

– cukier i sól;

– bezglutenowy proszek do pieczenia;

– cukier waniliowy/wanilinowy bez śladowych ilości glutenu;

– soda oczyszczona bez śladowych ilości glutenu;

– przyprawy bez śladowych ilości glutenu (np. Magros)

 

kakao1– suszone drożdże bez śladowych ilości glutenu (lub drożdże świeże – wszystkie są bezglutenowe, tylko nie te kupowane w piekarni);

– bezglutenowa bułka tarta;

– kakao lub karob bez śladowych ilości glutenu;

 

– bezglutenowe płatki kukurydziane (np. Nestle);

– deserowa/mleczna czekolada bezglutenowa (np. Goplana) – jako przekąska i do wypieków;

– bezglutenowe musli, np. Incola, Balviten, Pięć Przemian;

– bezglutenowe płatki owsiane;

– mielone siemię lniane bezglutenowe 

– paczkowane bakalie bez śladowych ilości glutenu, np. rodzynki, orzechy, żurawina, daktyle, morele, śliwki, figi np. DENVER FOOD;

 

 

Mąki:

– uniwersalna mąka bezglutenowa  np. Mehl Farine Dr Schar KLIK  lub Mix Flour Balviten KLIK

– bezglutenowa mąka do wypieków drożdżowych  np. w Rossmannie Mix for Bread Balviten KLIK lub Mix B – Bread Mix Dr Schar KLIK

– bezglutenowe mąki naturalne oznaczone jako produkty bezglutenowe: kukurydziana, ryżowa, gryczana; a także bezglutenowa skrobia kukurydziana oznaczona jako produkt bezglutenowy;

– mąka/skrobia ziemniaczana, na której opakowaniu nie ma ostrzeżenia o śladowych ilościach glutenu 

– ewentualnie: bezglutenowa mąka owsiana, migdałowa, amarantusowa, orzechowa, jaglana, kasztanowa, z tapioki – również oznaczone jako produkty bezglutenowe

 

 

 

 

Do kanapek:

– wędliny bezglutenowe paczkowane np. w Netto, w Lidlu i Biedronce;

– bezglutenowy pasztet, np.  Profi;

– dżemy, kremy bez śladowych ilości glutenu;

– konserwy rybne bez śladowych ilości glutenu;

– ew. nutella lub krem czekoladowy EnerBIO z Rossmanna;

– bezglutenowe parówki i kiełbaski paczkowane

 

Na obiad:

 

– przyprawy bez śladowych ilości gluten; Bezpieczne mieszanki przypraw oraz przyprawy bezglutenowe oferuje firma Magros;

 

 

– bezglutenowy makaron do rosołu, do spaghetti np. (Barilla w Carrefour), do dań warzywno-mięsnych (np. świderki, rurki);

– opcjonalnie, jeśli ktoś używa: kostki rosołowe bez śladowych ilości glutenu;

– ziarna bez śladowych ilości glutenu, np. mak, słonecznik, sezam, siemię lniane;

– bezglutenowe zboża i kasze – bez zawartości glutenu;

– rośliny strączkowe, np.: fasola, ciecierzyca, soczewica  – bez zawartości glutenu;

 

bezglutenowa mąka chlebowa

– do pierogów – Mix for Bread Balviten lub Dr Schar

-do naleśników – Mix C Dr Schar lub Balviten

– dla dziecka bezglutenowe ptysie lub grzanki (można je też upiec samemu w domu);

– opcjonalnie, jeśli używacie: bezglutenowy sos sojowy (można kupić nawet w cenie 5 zł);

 

 

Produkty dla niemowlęcia/małego dziecka:

Bebilon Alerlac_logo-dla bezglutenowego maluszka: kleik ryżowy/kukurydziany z wyraźnym opisem: „produkt bezglutenowy”;

-bezglutenowy produkt zbożowy, np. Bebilon Alerlac;

-bezglutenowe deserki owocowe, obiady itp. w słoiczkach – tylko z wyraźnym napisem: „produkt bezglutenowy”;

-bezglutenowe musy owocowe np. Kubuś baby w Biedronce;

 

 

Michaleczki-jeśli używacie: bezglutenowe czekoladowe płatki śniadaniowe Schaer, Glutenex, Balviten;

– bezglutenowe biszkopty Schaer, Delisana – w Netto, Biedronce, Carrefour

– bezglutenowe precelki (np. Schaer);

– bezglutenowe paluszki (np. Balviten, 3 Pauly);

– bezglutenowe ciasteczka z czekoladą lub bez (Glutenex, Balviten, Schaer );

– bezglutenowe „ptasie” mleczko, galaretki w cukrze lub w czekoladzie i Michałeczki, np. Glutenex;

 

 

Schaer Wroclaw (13)– bezglutenowe krakersy (np. Schaer);

– bezglutenowe chrupki kukurydziane;

– bezglutenowe: budyń, kisiel, galaretka np. Celiko lub Winiary

– bezglutenowe cukierki, np. Bulik, Goplana;

– ogólnodostępne słodycze (uwaga, za każdym razem sprawdź skład na etykiecie): guma Mamba, Snickers, Bounty, Merci (oprócz czekoladek Tiramisu), Tofifi, niektóre czekolady Goplana, gumy Orbit, Tic Tac, Kinder niespodzianka, Toffino Goplany, gumy – piłeczki tenisowe w Netto przy kasach;

 

Inne:

inka inter–  keczup/musztarda/majonez bez śladowych ilości glutenu;

– kawa rozpuszczalna zawierająca zapis: 100% kawy naturalnej;

– kawa bezglutenowa INKA z przekreślonym kłosem

-owocowe herbaty dobrej jakości (bez sztucznych aromatów i barwników);

 

 

 

 

 

ZASADA PIĄTA: GDZIE KUPOWAĆ

 Bezpieczne produkty możemy dziś kupić nawet w najmniejszym mieście.  

Z polskich specjalistycznych firm najbardziej cenię sobie: Glutenex, Balviten, Pięć Przemian, Celiko, Incolę, Szarłat. Z ufnością kupuję także zagraniczne produkty marek takich jak: Schaer, Nutri Free, Bauck Hof, Provena, Orgran,Schnitzer, 3 Pauly, Jizerske Pekarny, Expres Menu (gotowe dania obiadowe).

 

mix uniwNie współpracuję z żadną siecią ani firmą, więc nie chcę nikogo promować. Podzielę się tylko informacjami o miejscach, gdzie robię bezglutenowe zakupy lub gdzie widzę bezglutenowe produkty.

Lidl – dwa rodzaje bezglutenowego chleba, bezglutenowe parówki, salami, szynki, boczek, wafle ryżowe w czekoladzie, bakalie paczkowane;

Biedronka – wafle ryżowe, kabanosy, kiełbasa śląska i szynka Konspol, kawa zbożowa ProVita z przekreślonym kłosem, mąka ziemniaczana, bezglutenowe piwo Cechowe;

 

kawkaNetto – biała delikatesowa Drobimex, polędwica  wędzona z kurczaka Drosed, chleb Incola, batony owocowe Frupp, mąka Celiko, rurki Alaska z nadzieniem, gumy do żucia piłeczki tenisowe;

Kaufland – kilkanaście produktów Schaer (także mrożone), Provena (owies) i Celiko, wędliny Nove, pasztet Profi;

Carrefour  – osobny regał z bogatą ofertą produktów bezglutenowych;

 

 

sosRossmann – produkty Schaer, wafle kukurydziane Good Food, produkty marki własnej EnerBIO (świetny chleb na zakwasie, słodycze, sosy, mieszanki do wypieku ciast, wafle), kolorowe fasolki Jelly Bean (dostępne także w Empiku);

Intermarche w Galerii Leszno – bezglutenowe eldorado – można tam kupić wszystko niemal wszystkich firm;

Piotr i Paweł – pieczywo, produkty marki Schaer, Glutenex, marki własnej;

 

 

gniazdko sklad 

 

Sklep Gluten-free.pl na Placu Metziga w Lesznie – bardzo szeroka oferta produktów i marek bezglutenowych;

www.glutenex.com.pl– sklep internetowy oraz stacjonarny (w Sadach pod Poznaniem) czołowego producenta bezglutenowego;  najlepsze w Polsce bezglutenowe słodycze, w tym w czekoladzie belgijskiej deserowej, ciasteczka bezglutenowe bez skrobi pszennej, świetny makaron rosołowy nitka

 

www.sklep.kuchnieswiata.com.pl- najbogatszy asortyment produktów Dr Schar – czołowego producenta żywności bezglutenowej we Włoszech;

www.friendlyfoodshop.pl – największy wybór produktów bezglutenowych niemal wszystkich marek

www.piecprzemian.com.pl – jednorodne mąki bezglutenowe, mieszanki na chleb bezglutenowy bez drożdży, musli, bakalie, słodycze bezglutenowe bez cukru

 

www.magrosprzyprawy.pl – bezglutenowe przyprawy i mieszanki przypraw

 

www.balviten.com – najlepsze w Polsce świeże i paczkowane pieczywo bezglutenowe, mixy bezglutenowe, jednorodne mąki bezglutenowe, ciasteczka i brownie bezglutenowe

I to by było na tyle ;) Pamiętajcie,  że bezglutenowa kuchnia jest smaczna, zdrowa i kolorowa – ale pod warunkiem, że włożycie do niej wiele serca. Na diecie bezglutenowej można podróżować, wypoczywać pod namiotem, wędrować po górach i pędzić na rolkach. Zachęcam do samodzielnego przygotowywania większości wypieków i dań, do eksperymentowania z naturalnymi mąkami i ziarnami. Na początku jednak ze spokojnym sumieniem korzystajcie z gotowców (na rynku są także np. gotowe pierogi bezglutenowe Mateo czy bezglutenowe kluski śląskie z mięsem JAWO), czytajcie etykiety i przepisy.

 

 

KOMENTARZE (40)

Ela 12/03/2021 10:04
Dziękuję za artykuł, a zwłaszcza o przyprawach z jakich firm mogę kupić.
Anna 01/09/2018 22:52
Bezglutenowa mamo mam pytanie czy te wędliny w Lidlu firmy Dukano są bezpieczne, często je kupuje córce...
Agnieszka 30/11/2016 20:21
Bardzo, bardzo serdecznie dziękuję za ten wpis :)) Dla początkujących to prawdziwa skarbnica informacji.
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 02/12/2016 08:17
Cieszę się, że taki tekst może pomóc na początku drogi :). Powodzenia!
Jolanta 01/10/2016 20:56
proszę poradźcie mi w którym sklepie kupię kaszę gryczaną i jaglaną bez śladowych ilości glutenu.
admin 03/10/2016 12:04
Jolu, Szarłat ma kaszę gryczana bezglutenową, a czeskie Pro Bio zarówno gryke jak i proso bezglutenowe. Osobiście bym nie szukała tych oznaczonych jako bezglutenowe przecież tak łatwo przebrać ziarna: http://bm.wysylaj.pl/szybki-kurs-o-kaszach-i-ziarnach/
meyson 08/08/2016 12:18
Polecam specjalistyczny sklep, gdzie w jednym miejscu można zakupić produkty bezglutenowe i zdrową żywność pozbawiona glutenu. https://www.jarmarknatury.pl/zdrowa-zywnosc-bezglutenowa
Joanna 01/06/2016 11:43
Jej, świetny wpis. Bardzo mi się przydał ;)
Ana 26/03/2016 15:23
glutaminian sodu to nie gluten! Super artykuł, moja córka ma stwierdzoną celiakię od 3 tyg.wiele jeszcze nie wiem, ale kupiłam wszystkie przyprawy jednorodne firmy Dary Natury, w sklepie pani nie sprzedał mi np. słodkiej papryki, bo nie ma napisu nie ma napisu o glutenie, poza tym pozostałe mam, piekę chleb na chwilę obecną z mixów, mięso piekę, je dużo owoców, warzyw, zupy np. z kaszą jaglaną, może niedługo zacznę eksperymentować sama. Mam tylko pytanie czego używać do zagęszczania sosów i jaka śmietana, co z serami żółtymi?Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
Bezglutenowa Mama 23/09/2016 14:10
Aniu, dopiero teraz wypatrzyłam ten komentarz..... O ile informacje jeszcze się przydadzą, to odpowiadam. Sosy zagęszczam zazwyczaj warzywami (głównie rozgotowana cebulą), a także mąką ziemniaczaną bez śladowych ilości glutenu (w Lidlu, Biedronce), czasem mąką uniwersalną, np. Mehl Farine Shaer. Sery żółte prawdziwe wszystkie są OK, natomiast zabronione są wyroby seropodobne, bo zawierają mąkę pszenną.
ANA 24/09/2016 16:13
dziękuje, każda podpowiedź jest dla mnie ważna
izabela 26/03/2016 03:57
Nie wszystkie przyprawy Dary Natury sa bezglutenowe. Tylko,te ,ktore maja napis produkt bezglutenowy. Pozostale moga zawierac sladowe ilosci glutenu. Ja ostatnio w ziarnach kolendry znalazlam kilka ziaren zbóż z glutenowych. Bezglutenowe i duzo lepsze smakowo i jakosciowo sa przyprawy Magros,zwlaszcza pojedyncze np.czerwona slodka papryka. Co do nutelli,to na wielu stronach w internecie jest informacja,ze zawiera ona ukryty glutaminian sodu!! ! pod postacia waniliny,a takze szkodliwe: tluszcz palmowy i lecytyne sojowa!!!
Bezglutenowa Mama 23/09/2016 14:06
Nutella w ogóle jest niezdrowa, natomiast nie ma glutenu - a to najważniejsze w celiakii. Przyprawy Dary Natury w mojej ocenie, po konsultacjach z firmą, wszystkie są OK. Czy potwierdziłaś gdzieś, że te ziarna znalezione w kolendrze to zboża glutenowe?
izabela 26/03/2016 04:21
Ps.te inforacje o nutelli sa min.na stronach wolna polska,demotywtory. O ukrytych zrodlach glutaminianu na stronie - dzieci sa wazne
Angelika 18/03/2016 11:11
Bardzo przydatny wpis. Dziękuje. U mojej niespełna 3 letniej córki właśnie wykryto celiakie . Niestety córcia ma też cukrzycę.
admin 21/03/2016 21:40
Chylę czoła. Zawsze mówię, że dieta bezglutenowa to żaden kłopot. Ale już jej połączenie z dietą o niskim Ig to ogromny wyczyn. Powodzenia! Czy córeczka chodzi do przedszkola, czy jesteś z nią w domu?
Angelika 22/09/2016 21:17
Dziękuję. Jest ciężko ale staramy się by jadła zdrowo. Niestety czasami musi jeść produkty z wysokim indeksem glikemicznym z uwagi na częste spadki cukru. Co do przedszkola to nie zapisywałam jej i jest że mną w domu. Zresztą jak miała tylko samą cukrzycę i byłam się pytać w przedszkolu czy ją przyjmą to powiedzieli, że raczej nie bo się boją.A teraz jak jeszcze celiakia doszła to pewnie już w ogóle nie będą chcieli w przedszkolu. Bardzo dziękuję, że jest pani strona gdzie można zawsze zajrzeć i znaleźć dużo porad i przepisów.
Bezglutenowa Mama 23/09/2016 14:04
Angeliko, bardzo przykre jest takie podejście dyrekcji przedszkola. Ciekawe, czy gdyby wnuczka dyrektorki miała cukrzycę, to czy by ją przyjęli? Ech, szkoda gadać.....
Angelika 23/09/2016 20:48
Tak przykre tym bardziej , że córcia bardzo lubi przebywać z dziećmi. Dopóki taka choroba nie dotknie kogoś osobiście to nie wie ile problemów ma człowiek i z iloma przeszkodami trzeba się zmierzyć aby dziecko nie czuło się odrzucone. Córcia ciągła dopytuje kiedy pójdziemy do przedszkola :(
Monika 06/03/2016 22:15
Szkoda ze nie ostrzega nikt tutaj że większość tych produktów to szkodliwa wysoko przetworzona żywność bezglutenowa. Nie są to zdowe produkty.
Bezglutenowa Mama 06/03/2016 22:31
W tym tekście podpowiadam osobom nowo zdiagnozowanym, jakich zastępników glutenowej żywności mają szukać. Uwierz, że bez sporej grupy tychże produktów nie uda się nakarmić bezglutenowego przedszkolaka, ucznia czy nastolatka. W wielu tekstach zachęcam do szukania zdrowej alternatywy dla przetworzonej żywności. O niezdrowej żywności bezglutenowej piszę m. in. pod tym linkiem: http://bm.wysylaj.pl/mit-dieta-bezglutenowa-jest-zdrowa/.
Magdalena 02/01/2016 02:08
Dziękuję Marto za wspaniały artykuł :-) Właśnie szukałam w sieci fajnego opracowania, które mogę podesłać przyjaciółce, a które jest rzetelnie, zwięźle i dynamicznie opisane, więc podeślę jej Twój post :-) Pozdrawiam serdecznie! :-) Ps: co byś radziła odnośnie piekarników? Używam starego, tyle że produkty bg piekę na osobnej blaszce, glutenowych nie piekę w nim już od wiosny 2015r., a w samym piekarniku nie ma już nigdzie żadnych okruchów :-)
Bezglutenowa Mama 23/09/2016 14:03
Magdo, taki zwykły piekarnik będzie OK :)
Michał 30/12/2015 15:49
Ja nic nie kupuję co ma śladowe ilości glutenu, tym bardziej nie podał bym tego swojemu dziecku. W ramach obowiązujących przepisów producent ma obowiązek umieszczania wszystkich alergenów grubą czcionką, jeżeli jest napis może zawierać śladowe ilości glutenu...to pewnie zawiera...albo i więcej...!
elżbieta 29/12/2015 20:53
Pytanie moje dotyczy śledzi. Niestety na Wigilię ich nie kupiłam,ale czytałam tu w komentarzach o śledziach z Aldi. Że są bezpieczne,bo w składzie nic podejrzanego nie ma.Byłam ,widziałam ,ale......zapakowane w zgrzany pojemnik plastikowy,wyłożony białą,,gąbką"Czy to może byc bezpieczne?Przecież nie pisze ,czym ona jest nasączona? Dlatego też nie kupuję mięs w tackach wyłożonych ową gąbką.
Magda 30/12/2015 11:00
Tez bałam sie kupic sledzie z Aldi i nke jedliśmy ich w tym roku
admin 29/12/2015 23:57
Słuszna uwaga - dlatego zawsze lepsze są mięsa i ryby ze sklepu rybnego, na wagę.
Michał 29/12/2015 10:53
Nie można stosować przypraw które mają informacje o śladowych ilościach glutenu. To jest świadome narażanie się na niebezpieczeństwo.
admin 29/12/2015 23:57
Mam inne zdanie na ten temat, poparte doświadczeniem, praktyką i rzetelną wiedzą oraz oceną Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Jest jeden warunek, o którym pisze w tekście: musza to być przyprawy renomowanych firm, ale np. Prymat już odpada.
Marek 05/01/2016 14:59
A co ma renoma do stanu faktycznego że produkt jest zanieczyszczony. Każdy mówi, aby unikać produktów z glutenem nawet śladowymi ilościami, ponieważ nie wiadomo ile tego śladowego jest. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej popiera to? Wiem że samo Stowarzyszenie ostrzega, aby unikać takich produktów. Zatem można bez problemu zajadać się produktami Lisner, w końcu ma tylko śladowe ilości glutenu i jest renomowaną firmą.
admin 06/01/2016 21:51
Proszę zwróć się z tym pytaniem do stowarzyszenia. Skoro sprawdzili i dopuszczają te przyprawy podczas szkoleń restauracji, to znaczy, że jest OK. Zasada pozostaje niezmienna: nie możemy jeść produktów, która mają ostrzeżenie o śladowych ilościach glutenu i tyle. Wyjątkiem są jednorodne przyprawy dużych producentów. I tyle. Renoma ma o tyle znaczenie, że duzi producenci, z obawy o daleko idące konsekwencje finansowe, niezwykle precyzyjnie przestrzegają obostrzeń związanych z różnymi certyfikatami.
Paulina 29/12/2015 10:23
Dodam, że wędliny marki Prosiaczek też mają oznaczenie, że są bezglutenowe. Niestety widuję tylko całe kawałki schabu czy szynki w paczkach i nie wiem czy mają w sprzedaży wędliny już po plasterkowane czy w mniejszych kawałkach.
admin 29/12/2015 23:55
Fajniej, gdyby miały międzynarodowy przekreślony kłos. Z drugiej strony: jeśli są sprzedawane w porcjach, a nie są krojone klientowi tuż przed sprzedażą, to daje większą gwarancję bezglutenowości. Gdzie kupujesz te wędliny?
Adam 28/12/2015 17:52
Mam pytanie a jakie herbaty powinien celiaka pić.Czy są herbaty bezglutenowe
Bezglutenowa Mama 29/12/2015 06:07
Najlepiej pić herbaty jak najbardziej naturalne, pozbawione dodatków, a więc 100% czarne (bez aromatów, maltodekstryn itp.), 100% ziołowe (mięta, koper włoski, rumianek, melisa itp.), owocowe, np. Herbapol; Im tańsza herbata, tym większe ryzyko zanieczyszczenia jej "dodatkami" w sztucznych aromatach i barwnikach;
Magda 28/12/2015 23:59
Ja przywiozę sobie z Niemiec. Rooibos kremowa i czarna waniliowa. Te dwie znalazłam tam opisane jako bez glutenu. Innych nie pije, bo nie ufam nikomu ☺
Bezglutenowa Mama 29/12/2015 06:08
W USA są świetne herbaty owocowe opisane jako bezglutenowe. Znalazłam je kiedyś na Polagrze, ale nie wiem, czy ktoś w Polsce wprowadził je do sprzedaży.
Michał 28/12/2015 15:29
Przyprawy Kamis i Kotani również mają śladowe ilości glutenu, proszę nie wprowadzać czytelników w błąd!
Bezglutenowa Mama 28/12/2015 16:08
Michale, to prawda: te jednorodne przyprawy Kotanyi lub Kamis mają ostrzeżenie o śladowych ilościach glutenu, ale jako stowarzyszenie sprawdziliśmy u tychże producentów politykę alergenną. Uzyskaliśmy pewność, że jednorodnych przypraw z tych firm można używać w bezglutenowej kuchni. Dlatego dopuszczamy je w restauracjach, które szkolimy w programie Menu bez Glutenu. Nikogo więc nie wprowadzam w błąd.
Marysia 28/12/2015 14:08
Wspaniały artykuł, dokładnie czegoś takiego szukałam! Niesamowicie pomocny dla kogoś rozpoczynającego dietę. Wielkie dzięki!
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się