Dzieci lubią wszystko, co malutkie. Zamiast dużej pieczeni szykuję więc czasem na obiad nieco inne mielone. Zapiekam małe porcje mielonego mięsa z przyprawami, zawinięte w dojrzewającą wędlinę bezglutenową. Aromatyczne, bardzo syte i pyszne roladki szybko znikają z talerzy.
Cebulę, czosnek i natkę pietruszki podduś na oliwie. Ostudź. Do mielonego mięsa dodaj przyprawy, jajko (opcjonalnie, można je pominąć), sól, pieprz i ostudzoną cebulę z czosnkiem. Jeśli masa jest zbyt zbita, dodaj parę łyżek wody. Wymieszaj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Piekarnik nastaw na 180 stopni C (góra-dół). W dłoniach zwilżonych wodą formuj podłużne roladki np. o długości 5-7 cm i szerokości około 2-3 cm. Owiń je ciasno w plastry bezglutenowej wędliny i ułóż w małych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika i piecz około 25-30 minut.
Podawaj z porządną porcją ulubionych warzyw (surowych, pieczonych lub gotowanych), z bezglutenowym makaronem lub ryżem lub kaszą gryczaną/jaglaną.
Roladki, które zostaną, wstaw do lodówki. Po kilku godzinach możesz je kroić w plasterki i wykorzystać jako wędlinę na kolację lub do śniadaniówki bezglutenowego ucznia. Ta nieco inna wersja tradycyjnych mielonych sprawdzi się także jako przekąska lub ciekawe danie na kolację. Aromatyczna wędlina doda mięsu smaku i soczystości, a dzięki pieczeniu otrzymamy zdrowszą porcję wartościowego białka.
KOMENTARZE