W Galerii Leszno, dzięki podpowiedzi krajanki, znalazłam piwo Uzdrowiskowe bezglutenowe. Cena fantastyczna: 3 zł za pół litra piwa o mocy bodajże 4,5 %. Kupiłam, ale nie wypiłam od razu, bo nie byłam pewna, czy producent regularnie bada produkt końcowy.
Bezglutenowe piwo Uzdrowiskowe jest produkowane przez browar Fuhrmann na północy Polski. Zawiera słód jęczmienny, ale jak podkreśla producent, w procesie technologicznym zawartość glutenu zredukowano do poziomu poniżej 20 ppm glutenu – a więc bezpiecznego dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej.
Wymieniałam się e-mailami z browarem.
– Nasze piwo jest piwem bezglutenowym, tak jak zaznaczono na etykiecie – napisała w odpowiedzi Monika Feszter, prokurent firmy Fuhrmann w Połczynie-Zdroju. – Jest zgłoszone do Głównego Inspektora Sanitarnego jako produkt bezglutenowy, w związku z czym podlegamy kontroli jako producent żywności bezglutenowej.
Dalej czytam w e-mailu, że na każdą partię wyprodukowanego i wprowadzonego na rynek piwa firma ma sprawozdanie z badań. Badania wykonuje laboratorium zewnętrzne, a dokument potwierdza, że produkt zawiera poniżej 20 ppm glutenu. Jest więc bezpieczny dla osób z celiakią.
To odpowiedź satysfakcjonująca i potwierdzająca, że firma jest świadomym producentem bezglutenowego piwa.