Blog

13

Nie wypiłam od razu tego piwa

06/01/2016

Nie wypiłam od razu tego piwa

06/01/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

uzdrowiskowe (3)W Galerii Leszno, dzięki podpowiedzi  krajanki, znalazłam piwo Uzdrowiskowe bezglutenowe. Cena fantastyczna: 3 zł za pół litra piwa o mocy bodajże 4,5 %. Kupiłam, ale nie wypiłam od razu, bo nie byłam pewna, czy producent regularnie bada produkt końcowy.

 

uzdrowiskowe (2)Bezglutenowe piwo Uzdrowiskowe jest produkowane przez browar Fuhrmann na północy Polski. Zawiera słód jęczmienny, ale jak podkreśla producent, w procesie technologicznym zawartość glutenu zredukowano do poziomu poniżej 20 ppm glutenu – a więc bezpiecznego dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej.

 

uzdrowiskowe (1)Wymieniałam się e-mailami z browarem.

Nasze piwo jest piwem bezglutenowym, tak jak zaznaczono na etykiecie – napisała w odpowiedzi  Monika Feszter, prokurent firmy Fuhrmann w Połczynie-Zdroju. – Jest zgłoszone do Głównego Inspektora Sanitarnego jako produkt bezglutenowy, w związku z czym podlegamy kontroli jako producent żywności bezglutenowej.

Dalej czytam w e-mailu, że na każdą partię wyprodukowanego i wprowadzonego na rynek piwa firma ma sprawozdanie z badań. Badania wykonuje laboratorium zewnętrzne, a  dokument potwierdza, że produkt zawiera poniżej 20 ppm glutenu. Jest więc bezpieczny dla osób z celiakią.

 

To odpowiedź satysfakcjonująca i potwierdzająca, że firma jest świadomym producentem bezglutenowego piwa.

 

KOMENTARZE (13)

juzeks500 04/06/2016 17:28
Właśnie spijam , kupiłem piwko nie patrząc że bezglutenowe, to zauważyłem dopiero w domu. Smakuje jak lech free, mnie ze skarpet nie wyrwało, ale nic wielkiego do zarzucenia nie mam, dla bezglutenowców może być "zbawienne" hehe pa.
Bezglutenowa Mama 06/06/2016 12:49
Dzięki za cenną uwagę "glutenowca" :)
Ewelina 18/03/2016 00:48
Wlasnie pije to piwo i z ciekawości szukałam informacji na jego temat. Ja mam nietolerancje i niestety, po połowie wypitego nie czuje sie najlepiej, brzuch zaczyna bolec. A szkoda bo jest niezle w smaku i cena zachęcająca :(
I_Hate_gluten 16/06/2016 14:47
A ja wypiłem 2 butelki (1 dziennie) i nic mi nie jest. Zwykle mam ból podbrzusza i silne wzdęcia. A tu nic. Dziś jest mecz Niemcy-Polska i wiem co będę pił :)
admin 18/06/2016 22:56
Skoro smakowało i wszystko jest OK, to spada mi kamień z serca :)
admin 21/03/2016 21:38
W ogóle piwa nie są wskazane, bo wzdymają i są bardzo kaloryczne. Ale smaczne, dlatego szkoda, gdy człowiek nawet bezglutenowym nie może się uraczyć ;)
elżbieta 07/01/2016 19:16
A co w takim razie z wędlinami Żywiec Wojciech Dobija-mają znak ,ale bez C? W Lidlu kupuję wędliny,na których tylko pisze,że produkt bezglutenowy. Czy ryż sprawdzony,czyli przebrany przeze mnie jest już dobry? Ja go płuczę w nieskończonośc,bo myślę,że może byc zapylony glutenem np. w trakcie paczkowania.
Beata 20/02/2016 13:07
Wojciech dobija też nie ma licencjonowanego kłosa ale za jego wędliny jestem pewna, choć zdecydowanie wolę znaczek licencjonowany na wszystkim, kupuję też dulano z lidla i powiem tak: mam większe przekonanie do wędlin bez znaczka niż np do chlebów takich jak np incola ze swoim przekreślonym kłosem. Po tym chlebie zaliczyłam wpadkę jakich mało. Jest większe prawdopodobieństwo zanieczyszczenia chleba niż wędlin tak mi sie wydaje. Oczywiście jest to kwestia zaufania danemu producentowi. Podobnie z bezglutenem jest. Oni teżnie mają licencji . Piwo mam właśnie przed sobą . Jak posmakuję to napiszę.
admin 03/03/2016 22:08
Są firmy bez licencji, którym ufam, bo na własne oczy widziałam licencję. I inne, który nie ufam, np. lokalnym piekarniom bezglutenowym czy własnie firmie Bezgluten. Na szczęście mamy coraz większy wybór :)
Bezglutenowa Mama 09/01/2016 12:26
Wędliny Żywiec są w trakcie starań o licencję. Z kolei Lidl jest niezwykle świadomą marką - sama ma kilka produktów z licencją, a jak opisuje na wędlinach: "produkt bezglutenowy" - to osobiście im wierzę; Lidl bardzo precyzyjnie oznacza alergeny, dlatego lubię tam robić zakupy, np. niemal wszystkie paczkowane bakalie są OK;
Magda 13/01/2016 11:45
Bakalie masz na myśli Alesto czy Belbake, np. Wiorki kokosowe?
elżbieta 10/01/2016 14:59
Dziękuję za pomocne uwagi. A co z ryżem?Czy płukanie wystarczy? Czy raczej kupowac ten z oznaczeniem?
Bezglutenowa Mama 10/01/2016 22:26
Samo płukanie nic nie da - trzeba przebrać ziarna w poszukiwaniu obcych, potem obsypać na sitku, opłukać i gotować: http://bm.wysylaj.pl/szybki-kurs-o-kaszach-i-ziarnach/
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się