Blog

4

Nie dałyśmy się otruć w hotelu Gromada

21/03/2015

Nie dałyśmy się otruć w hotelu Gromada

21/03/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W hotelu Gromada w Pile otrzymałyśmy z Zosią śniadanie, które by nas zatruło. Choć z wyprzedzeniem zamawiałam bezglutenowe śniadanie, obsługa wykazała się totalnym lekceważeniem. Podano nam dwa rodzaje glutenowego pieczywa, zapewniając, że jest bezglutenowe!

 

gromadaNocleg w hotelu Gromada w Pile (należącym do ogólnopolskiej sieci) zamawiałam kilka dni temu przez internet. W formularzu zaznaczyłam, że proszę o dietę bezglutenową w hotelu dla dwóćh osób. W czwartek przed wyjazdem upewniłam się telefonicznie, że kuchnia jest przygotowana na przyjęcie bezglutenowych gości. A w piątek po południu, w osobistej rozmowie w recepcji potwierdzno, że otrzymamy z Zosią bezglutenowe śniadanie, tym bardziej, że hotelu i restauracji bywały już osoby na diecie bezglutenowej.

 

 

WP_20150321_005Dziś zeszłyśmy na śniadanie do hotelowej restauracji o wdzięcznej nazwie „Inspiracja”. Zapytałam kelnerkę o nasze bezglutenowe porcje. Wydawało mi się, że w tak znanym hotelu będzie na nas czekał prowiant na osobnym stole, specjalny…. Nic z tego. Kelnerka przyniosła nam po chwili koszyk z chlebem ciemnym.

Jaki to chleb? – spytałam retorycznie.

No bezglutenowy – podkreśliła miła kelnerka. – Upieczony w naszej piekarni. 

 

 

 

chlebodyPoprosiłam o etykietę. Po paru minutach kelnerka przyniosła etykietkę…. Chleba ProBody o obnizonej zawartości węglowodanów i niskim indeksie glikemicznym! Skład „bezglutenowego” chleba: woda, białko PSZENNE, maka sojowa, siemie lniane

[…], mąka ORKISZOWA, otręby PSZENNE, ekstrakt ze słodu JĘCZMIENNEGO.… Rewelacja, prawda? Totalna Inspiracja….

 

 

 

WP_20150321_003Poprosiłam kelnerkę o PRAWDZIWY bezglutenowy chleb. Po kolejnych dziesięciu minutach, gdy żołądki przywierały nam już do żeber, kelnerka przyniosła opakowanie innego chleba, który zdaniem szefa kuchni spełniał wymogi diety bezglutenowej.

Otóż był to CHLEB  PSZENNO-ŻYTNI z niskim indeksem glikemicznym!!!!

 

 

probodyPodziękowałyśmy za trujący dla nas chleb i wyjęłyśmy z torby własny, naprawdę bezglutenowy. Spytałam o wędliny bezglutenowe. Otrzymałyśmy na talerzu zestaw wędlin, już z wyciętą etykietą, gdzie ani słowa nie było o bezglutenowości… Uświadomiliśmy kelnerki, że podanie takich produktów osobie uczulonej na pszenicę mogło się skończyć wstrząsem anafilaktycznym, karetką pogotowia, a nawet zgonem gościa.  A zjedzenie takiego chleba przez nas, matkę i dziecko na diecie bezglutenowej, zaprzepaściłoby wiele lat stosowania ścisłej diety bezglutenowej….

 

gromadaOczywiście kelnerki nie są temu winne. W całej rozciągłości zawalił szef kuchni i jego współpracownicy. Skoro w ten sam sposób hotel Gromada w Pile karmi innych bezglutenowych gości, to nie zazdroszczę tym chorym, a w przyszłości dyrekcji Gromady i reputacji tych hoteli.

Po raz kolejny potwierdziła się zasada, że w obcym miejscu celiak musi zobaczyć etykietę wszystkich produktów, które mu serwują.

 

A dla przypomnienia dodam, że niespełna miesiąc temu w hotelu Europa w Jeleniej Górze uraczono nas bajecznym wprost śniadaniem bezglutenowym. Można? Można….

Oczywiście napiszę e-maila do dyrekcji hotelu Gromada w Pile oraz do centrali w Warszawie. Ciekawa jestem odpowiedzi.

 

 

 

KOMENTARZE (4)

Magfa 08/08/2017 09:19
I co z mailem? Jaka była . odpowiedź hotelu?
Anula80 23/03/2015 12:18
Przerażające :( Jak zwykle zasada ograniczonego zaufania okazała się niezbędna
Joanna Bartol 22/03/2015 11:07
Warsztaty były super. Chcielibyśmy podziękować za możliwość uczestniczenia w nich. Od roku jesteśmy na diecie bezglutenowej i takie warsztaty są dla nas bezcenne! Prosimy o więcej takich warsztatów, bo dzięki nim celiakia nie wydaje się aż taka straszna jak ją postrzegamy.
Bezglutenowa Mama 26/03/2015 22:46
Cieszę się, że warsztaty były dla Was ciekawe. Mnie również w Pile bardzo się podobało.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się