Blog

19

Niby bezglutenowe lody tradycyjne

06/04/2016

Niby bezglutenowe lody tradycyjne

06/04/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Każdego dnia upewniam się, że poza domem powinniśmy jadać wyłącznie w miejscach należących do programu Menu bez Glutenu. Oto dzisiejszy przykład z lodami tradycyjnymi w Lesznie. W sobotę temu jedna z bezglutenowych mam otrzymała informację, że to lody naturalne i bezglutenowe. A dziś w tym samym miejscu usłyszałam od ekspedientki, że te lody zawierają śladowe ilości glutenu. No i nie są bezglutenowe, bo są na mleku (!).

 

lodyKawiarnia z lodami naturalnymi działa w Lesznie od niedawna. Od razu zeklektryzowała nasze bezglutenowe środowisko.Jedna z mam dowiedziała się od osoby wyglądającej na właściciela, że to lody z naturalnych składników, bez żadnych dodatków, po prostu bezglutenowe (a niektóre nawet wegańskie). Zawierzyła kompetentnemu rozmówcy i zamówiła dla syna lody w bezglutenowym wafelku. Chcę podkreślić, że to mama bardzo czujna w kwestii glutenu i zanieczyszczeń krzyżowych.

 

Dziś zaprosiłam więc do kawiarni Zosię i Antka. Nie przypuszczałam, że aż tak się ubawimy….

 

Po chwili wróciła z zaplecza:

 

Wyszliśmy z dziećmi z kawiarni, bo dalsza rozmowa byłaby dręczeniem młodej dziewczyny. Uśmialiśmy się do łez i żartowaliśmy na głos:

 

Z uśmiechem na twarzy pojechaliśmy do pobliskiego spożywczaka i znaleźliśmy bezpieczne sorbety na patyku. Chemiczne jak diabli, ale co tam: przynajmniej bezmleczne i BEZGLUTNOWE ;)

A tak na poważnie – od dawna z rezerwą podchodzę do budek z lodami naturalnymi lub tradycyjnymi, ustawianych w różnych miastach. Okazuje się, że ten sceptycyzm nie jest bezpodstawny.

grycanDopóki taka lodziarnia nie otrzyma certyfikatu Menu bez Glutenu z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, nie mamy żadnej gwarancji że obsługa NA PEWNO wytwarza lody z bezpiecznych składników i w bezpiecznych warunkach. Omijam je więc szerokim łukiem i cieszę się, że niemal w każdym większym mieście jest lodziarnia z bezglutenowymi lodami Grycan. Tam można się uraczyć dziesiątkami smaków, wierząc marce.

 

KOMENTARZE (19)

Aldona 14/08/2022 23:15
Gluten to białko, które wytwarza się że zbóż przede wszystkim z pszenicy i jest wykorzystywany do produkcji wielu rzeczy to jest coś takiego jak lepik dlatego jest niemal wszędzie.
Aldona 14/08/2022 23:14
Gluten to białko, które wytwarza się że zbóż przede wszystkim z pszenicy i jest wykorzystywany do produkcji wielu rzeczy to jest coś takiego jak lepiej, dlatego jest niemal wszędzie.
... 10/07/2022 19:32
Kupa idiotów łącznie z autorką. Gluten to mąka barany! Ręce opadają jak się poczyta takich wariatów.
Asia 22/07/2018 09:20
A co się stanie jeśli osoba która nie może jesc glutenu zje taka gałkę loda ze śladowymi ilościami glutenu? Zawsze mnie to ciekawiło
Tess 22/07/2019 17:10
Ja będę się zwijać z bólu przez trzy tygodnie, z objawami jak przy ostrej grypie żołądkowej.
Celiakowa 13/12/2018 10:37
Zależy od osoby. Ja ostatnio byłam w KFC I poprosiłam o herbatę. Prawdopodobnie dziewczyna dotykała wcześniej burgerów I innych glutenów. Zakończyłam wizytę w KFC bólem brzucha przez dobrych kilka godzin. Od tej pory wychodze z domu z herbatą w kubku termicznym. U mnie w domu jest permanentny zakaz wnoszenia glutenowego jedzenia. Nawet goście nie mają prawa. Nie jadam na zewnątrz, wszystko przygotowuję sama. Nie jem w ogóle zbórz I pseudozbórz. Ogólnie jestem na SCD I oczyściłam organizm do tego stopnia, że nawet śladowe ilości moje jelita wyczuwają. I bardzo boli podejście ignorantów do kwestii glutenu. Celiakia to choroba autoimmunologiczna. To nie biegunka jak przy nietolerancji. Organizm atakuje własne jelita I je niszczy.
do szkoły 28/03/2021 13:18
zbórz..?
Wielbicielka lodów 03/01/2018 22:02
Ja jednak najbardziej uśmiałąm się faktem, że dziecko zjadło te pseudobezglutenowe lody i nawet nie zauważyło ten gluten jednak tam był! hahahahah Puknijcie się w głowę wszystkie przewrażliwione matki, wychowujące życiowe sieroty i dajcie dziecku zjeść tego loda od czasu do czasu, a nie faszerujecie je wszystkimi bezglutenowymi, chemicznymi przekąskami z supermarketu.
Bezglutenowa Mama 04/01/2018 08:23
Wielbicielko lodów - spieszę wyjaśnić, że gluten nie ma smaku, więc trudno go wyczuć w jakimkolwiek produkcie. Nie ma też nic dziwnego w tym, że dziecko z celiakią, po zjedzeniu np. lodów zawierających gluten, nie odczuje żadnych dolegliwości - bowiem często one nie są zauważalne, a mimo to gluten uszkadza kosmki jelitowe i wywołuje stan zapalny w organizmie. To nie jest kwestia przewrażliwionych matek - to dbałość o zdrowie i życie chorego dziecka. Lody tradycyjne to wcale nie takie cudo, jak twierdzisz - np. w Kudowie sprzedawane są lody tradycyjne tak chemiczne w smaku.... A najzdrowsze są lody domowe. Po prostu :).
Kaka 19/08/2016 11:22
Hmmm, ja jem normalnie lody w lodziarniach, unikam tylko tych z ciastkami itp. Jak idę do sklepu i czytam skład lodów, to na lodach typu śmietankowe, czekoladowe jest co najwyżej napisane że może zawierać śladowe ilości - więc mogę zdaniem większości lodów nie powinna zawierać w sobie glutenu jako takiego. Mnie akurat takie ilości nie szkodzą - gorzej jak ktoś ma inaczej .
Anula80 08/04/2016 14:20
W Gdańsku przy ul. Długiej w zeszłym roku pojawiły się lody naturalne i tak samo niby bezglutenowe. A prawda jest taka że bg to był tylko wafelek
admin 11/04/2016 08:04
No właśnie, dopóki nie ma certyfikatu stowarzyszenia, to producent nie ma pełnej świadomości;
Ola 08/04/2016 10:05
Mimo, że to nie jest śmieszne to nie potrafię przestać się śmiać :-) Ubawiłam się dzisiaj do łez hihihiihihihihih
monikaj 07/04/2016 09:12
My ostatnio byliśmy w Międzyzdrojach i były akurat dwie lodówki z lodami Grycan wypełnione różnymi smakami, niestety "pięknie" udekorowane waflami do lodów czy rurkami, tak więc pozostało nam się oblizać ;) i iść dalej. Z drugiej strony dziwię się żeby w M-jach nie było bezglutenowych lodów z automatu. Druga kwestia to strasznie oporne podejście obsługi do tematu. Nawet uzyskanie informacji czy lody mają gluten jest jakby poza ich zasięgiem. To tak jakbym chciała poznać tajną recepturę zakładu - na wymieszanie proszku z nie wiem czym ;)
Bezglutenowa Mama 07/04/2016 09:46
Problem z uzyskaniem informacji wynika najczęściej z faktu braku szkoleń personelu i niskiej wiedzy o alergenach w Polsce. Nie uczą tego w szkole, na studiach, na kursach... Bywa, że nawet kucharze i szefowie kuchni nie mają podstawowej wiedzy i bezglutenowcom chcą piec chleb orkiszowy...
Aga 07/04/2016 12:23
Dzień dobry, więc które lody GRYCANA są bezglutenowe???w zeszłym roku uzyskałam info,że tylko sorbety Grycana są bezglutenowe.Więc znów mam nieścisłości co do zawartości w/w lodów. A SEZON TUŻ,TUŻ...
Magda 07/04/2016 21:22
Większość, z biala czekolada, czekoladowe, truskawkowe, waniliowe, śmietankowe, pistacjowe. Na tych litrowch i 0,5 l sa opisy.
Alina 06/04/2016 23:10
Masakra. Na lodzie nie np. Grycan, też trzeba uważać. Widziałam jak ekspedientka wyrzuciła lody z glutenowego walą z powrotem do zbiorczego pojemnika. Ja zawsze proszę o nałożenie czystą łyżką w nienaruszonym miejscu. W Grycan nigdy nie miałam z tym problemu. W lodziarniach "naturalnych" prosiłam o pojemnik ze składem. Są takie, które nie mają glutenu w składzie. Nigdy jednak nie wiadomo co się dzieje w czasie produkcji. :-(
Bezglutenowa Mama 07/04/2016 09:47
Mnie u Grycana też zazwyczaj udaje się poprosić o lody z nowego pojemnika, choć np. w jednej kawiarni w Katowicach okazało się to powyżej możliwości personelu.... A w Kupcu Poznańskim, gdy zamówiłam lody z nowego pojemnika, to do kawy dostałam... glutenowe ciastko ;) - chyba na zagrychę ;)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się