Odkąd dietetyczka zaleciła Zosi wysokobiałkową dietę, rzadko jadamy na obiad naleśniki. Dziś jednak nie zdążyłam przygotować mięsa, co niezwykle uszczęśliwiło wracającą ze szkoły uczennicę. Naleśników się nie spodziewała…
– Zielone naleśniki? Ale bajer! – zawołała i bez nawoływania zasiadła przy stole. Antek popatrzył na talerz i… poprosił o naleśniki z dżemem porzeczkowym od babci i dziadka ;)
Wcześniej próbowałam polskich mieszanek pierogowo-naleśnikowych, ale odkąd Wojtek zachęcił mnie do Mix-u C Schara, smażę tylko na tej mące. Nie jest najtańsza, ale daje murowany efekt: bezglutenowe naleśniki smakują jak glutenowe (co ważne dla dzieci dopiero przechodzących na dietę), nie łamią się i łatwo podać je z nadzieniami, także w formie krokietów.
Przepis jest prosty i nie wymaga „odleżenia” ciasta w lodówce. Dwie łyżki płynnego masła mieszam mikserem z jajkami, dodaję 100 gram Mix-u C oraz 10 gram mąki amarantusowej i szczyptę soli. Powoli wlewam 250 ml mleka (lub kefiru albo maślanki – patrz niżej) i ubijam masę trzepaczką, by nie powstały grudki.
Gdy masa jest gotowa, wlewam po chochelce na patelnię z rozgrzaną odrobiną oleju. Smażę na małym ogniu z obu stron.
Do części ciasta dodaję szpinak („na oko” – łyżeczkę szpinaku na chochlę ciasta), przygotowany jak do dania obiadowego: zamrożony brykiet (kilka kostek) duszę na maśle, a gdy odparuje woda, dodaję zmiażdżony czosnek, sól, pieprz oraz jajko. Intensywnie mieszam, a dla urozmaicenia dodaję kilka kostek sera feta lub mozarella.
Nasza dietetyczka uważa, że osoby z celiakią powinny unikać mleka w czystej postaci (chodzi o laktozę i kazeinę). Podpowiedziała, by do naleśników używać maślanki lub kefiru, ale tylko tych bez zawartości mleka w proszku. Takie warunki spełnia m. in. kefir firmy Zott . Przetestowałam – wychodzą na nim bajeczne naleśniki! Lekko puszyste, delikatne i jeszcze bardziej miękkie. Niestety, w dyskoncie koło domu nie było takiego kefiru, więc dziś zgrzeszyłam podwójnie: nie tylko nie dałam Zosi na obiad białka, ale i uraczyłam ją kazeiną
KOMENTARZE