Blog

24

Najprostsze biszkopty bezglutenowe

31/03/2016

Najprostsze biszkopty bezglutenowe

31/03/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Od tej pory możecie zapomnieć o kupowaniu bezglutenowych biszkoptów. Z prostych składników w mig można upiec najlepsze na świecie biszkopciki bez glutenu. Idealne jako przekąska dla bezglutenowych niemowlaków i dzieci, znakomite do bezglutenowego tiramisu i jako spody do wszelkich wypieków.  Wystarczy zakasać rękawy, chwycić mikser i wbić do miski 2 jajka. Po kwadransie podacie dzieciom fenomenalny bezglutenowy podwieczorek.

 

 

amglutSkładniki:

– 2 jajka;

– pół szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzanej bez śladowych ilości glutenu;

– pół szklanki mąki kukurydzianej bez śladowych ilości glutenu (lub mąki jaglanej, gryczanej);

– pół szklanki cukru;

 

 

biszPrzesiałam mąki. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Dwie blachy wypiekowe wyłożyłam papierem do pieczenia. Zmiksowałam cukier z jajkami (5 minut) i po łyżce dodawałam mąki, nadal miksując. Powstała gęsta, puszysta masa.

Łyżką nakładałam na blachy porcje ciasta wielkości sklepowych biszkoptów. Trzeba pamiętać, by nie układać ich zbyt blisko siebie, bo w piekarniku zleją się w jeden placek.

 

biszkopty (1)Blachy wstawiłam do piekarnika na około 7-10 minut, włączyłam termoobieg (opcjonalnie). Pod koniec pieczenia kontrolowałam stopień wypieczenia biszkoptów – powinny się lekko przyrumienić.

Wystawiłam blachy z piekarnika i nie zdejmowałam biszkoptów, póki zupełnie nie wystygły.

 

Domownicy byli zachwyceni smakiem i konsystencją biszkoptów. Zgodnie orzekli, że to najlepsze bezglutenowe biszkopty, jakie w życiu jedli. Kilka biszkoptów zapakowałam do blaszanego pudełka, a po tygodniu nadal były wspaniałe. Oczywiście były suche – jak wszystkie bezglutenowe wypieki – ale tak samo wyschnięte są bezglutenowe biszkopty ze specjalistycznych firm bezglutenowych. A jeśli szukacie bezglutenowych biszkoptów bez skrobi pszennej – te domowe będą niezastąpione.

Jeśli będziecie piec bezglutenowe biszkopty do tiramisu, na blasze uformujcie je w podłużne kształty, a dalej postępujcie identycznie, jak z okrągłymi.

 

KOMENTARZE (24)

Kinga 11/07/2023 16:14
😱😱😱 są przepyszne!!! Zmieszałam mąkę orkiszowa (bo możemy) owsiana i jaglana, ale nie wiedziałam ze tak mała ilość wyjdzie. Poszły na raz 😂
Miśka 08/06/2023 15:20
Robię te biszkopty mojemu niemowlakowi 🙂 ale ubijam białka osobno i później dodaję żółtka i mąki
Bezglutenowa Mama 09/06/2023 12:35
Każdy sposób jest dobry, byle dojść do efektu :) Smacznego :)
Ola 02/01/2021 22:03
Zrobiłam. Zlało mi się wszystko w jedną plamę. Mam jeden, duży biszkopt :-D ale powycinam sobie kółka :-D Pachnie kusząco (użyłam mąki jaglanej i ziemniaczanej) :)))
Bezglutenowa Mama 03/01/2021 19:49
Najważniejsze, że znalazłaś rozwiązanie :) W diecie bezglutenowej taka twórczość jest nieunikniona :)
Katalein 12/03/2020 20:26
Pewnie można cukier zastąpić ksylitolem. W takiej samej ilości. Zwykle się sprawdza ;-) Gorzej z erytrolem, on powoduje czasem dziwne drapanie w gardle...
Bezglutenowa Mama 26/11/2022 11:16
Oba słodziki są fajne, ale nieco zmieniają konsystencję ciasta, zachowują się inaczej niż cukier - ale dobrze, że istnieją :)
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 07/02/2020 10:37
Niczym niestety.....Nie znam słodzika, który tutaj się sprawdzi, ale jak w wolnej chwili znajdę sposób, dam znać :)
Patrycja 07/02/2020 10:12
Czy cukier jest konieczny ?
Ewa 22/11/2022 22:31
Ja właśnie zrobiłam z ksylitolem i są ekstra pyszne :)
Małgorzata 21/10/2019 10:42
czym mogę zastąpić cukier?
Natalia 21/03/2018 11:56
Ja robię biszkopciki z skrobi ziemniaczanej. Ubijam 3 białka na sztywno, dodaję po 1 żółtku, 1/2 szkl. cukru ciągle ubijając i na koniec przesianą skrobię ziemniaczaną i ok 1/4 łyżeczki sody. Piekę ok 10 minut w 180 stopniach. Wychodzą doskonałe, puszyste i delikatne. Ciasto wlewam do rękawa cukierniczego, nie rozlewa się w trakcie pieczenia. Z przepisu wychodzą 3 - 5 blach ciastek.
Ewa 03/01/2021 20:42
Natalio, a ile dajesz tej mąki ziemniaczanej?
teresa 17/01/2018 06:36
Można kupić proszek bezglutenowy
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 17/01/2018 08:41
Można, tak, jest w sklepach ze zdrową żywnością, na niektórych regałach eko w marketach, a także przez internet;
Anna 04/11/2017 14:30
Czy można użyć tylko mąki ryżowej i tapioki.?
Bezglutenowa Mama 04/11/2017 23:31
Spróbuj, choć nie wiem, jak się zachowa mąka ryżowa, jest mimo wszystko bardziej sypka.
Izabela 30/12/2016 13:11
A jak dodam bezglutenowy proszek do pieczenia to będą bardziej puszyste?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 30/12/2016 13:53
Proszek do pieczenia może je troszkę bardziej spulchnić, ale same jajka zrobią swoje :) A proszek to zawsze chemia - gdzie można, warto jej unikać :).
Bezglutenowa Mama 27/04/2016 09:39
Jasne, mix C lub mehl farine będzie OK. Sama tapioka nie jestem pewna, czy się sprawdzi w tym przepisie. Ale zawsze warto spróbować :).
izabela 27/04/2016 03:01
Czy mozna zastapic te maki maka mix c schar i/lub skrobie maka z tapioki?
Bezglutenowa Mama 26/11/2022 11:16
Mąką ziemniaczaną i trochę kukurydzianej :)
Magda 31/03/2016 18:37
Kusisz, oj kusisz Marto ;-) W weekend będę działać z wypiekami, więc mam nadzieję, że te biszkopty wyjdą mi tak ładne, jak Tobie :-) Pozdrawiam i dzięki za świetny przepis :-)
Bezglutenowa Mama 31/03/2016 23:39
Kuszę, ale sama staram się nie jeść ;)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się