Blog

4

Na trzy kęsy: burgerki bezglutenowe, które zrobią imprezę!

22/10/2023

Na trzy kęsy: burgerki bezglutenowe, które zrobią imprezę!

22/10/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 8 osób
Czas 60 minut
Poziom Raczej łatwe
Budżet Tanie

Pomysł na obiad i szaloną imperzę: bezglutenowe burgerki dla każdego

W niespełna godzinę możesz cieszyć się pysznymi miniburgerkami bez glutenu! Idealne dla zabieganych rodziców, studentów i wszystkich, którzy chcą szybko przygotować coś wyjątkowego. 

A jeśli dbasz o zdrowie, ale nie chcesz rezygnować z przyjemności jedzenia - to też jest przepis dla Ciebie. Te miniburgerki są bezglutenowe, pełne białka i świeżych warzyw – idealne dla całej rodziny. Możesz dodać dowolne warzywa i składniki, by dostosować przepis do swoich ulubionych smaków. 

Nie zapomnij wziąć tego dania na imprezę! Nikt nie rozpozna, że to bezglutenowe miniburgery (to zasługa bułek z doskonałej mąki Schär), a jeszcze zaskoczysz przyjaciół niecodziennym daniem.

Zobacz, jakie to proste!

Składniki bułek

  • 250 g mieszanki bezglutenowej na chleb: Mix B -Bread Mix Schär
  • 4 g suszonych drożdży bez glutenu lub 8 g świeżych
  • 1/3 łyżeczki soli
  • około 230 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • opcjonalnie: białko jaja do posmarowania bułek przed pieczeniem
Poznaj zalety włoskiej mieszanki bezglutenowej Mix B - Bread Mix Schär

Dodatki

  • około 200-300 g dowolnego mięsa pieczonego lub smażonego, mogą być też małe kotleciki drobiowe w panierce
  • 200 g startego sera lub małe plasterki
  • kilka łyżek majonezu i ketchupu
  • opcjonalnie kilka łyżek sosu tatarskiego
  • ulubione warzywa, np.: ogórek kiszony, pomidor, sałata, kiełki, biała rzodkiew itd.
miniburgerki bezglutenowe na domowych bułkach schaer

Wykonanie bułek do miniburgerów bezglutenowych

  • Wszystkie suche składniki wsyp do miski (oprócz ŚWIEŻYCH drożdży - je trzeba rozpuścić w podanej porcji wody). Wymieszaj łyżką.
  • Wlewaj wodę i miksuj hakami 5 minut, pod koniec dodaj olej.
  • Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia.
  • Formuj małe bułeczki i układaj blisko siebie na blaszce. Jak chcesz, posmaruj białkiem i posyp makiem lub sezamem.
  • Zostaw je na 15 minut do wyrośnięcia, następnie wstaw do zimnego piekarnika i piecz w 200 st C około 15 minut, do zrumienienia.
  • Wystaw blachę do ostygnięcie.
  • Uzyskasz bułkowy "placek" ze sklejonych bułek.
Mieszankę Mix B - Bread Mix Schär najtaniej kupisz w sklepie JedzBezGlutenu.pl
burgerki bezglutenowe na halloween przepis

Masz pytania czy wątpliwości? Zostaw komentarz pod przepisem – chętnie pomogę i doradzę, jak przygotować idealne miniburgerki bezglutenowe.

Wykonanie burgerków

  • Ostrym nożem przekrój „placek” bułkowy. Nie martw się, jeśli niektóre bułki oderwą się od całości.
  • Nałóż na całość ser i mięso.
  • Wstaw blachę do piekarnika, podpiecz parę minut w 170 st. C - do stopienia się sera.
  • Wyjmij blachę.
  • Nałóż sosy, warzywa i górną warstwę bułek.
  • Smacznego.

Miniburgerki bezglutenowe podawaj na stół na blasze, każdy z łatwością oderwie swoją porcję. 

miniburgery bezglutenowe na imprezę smakują jak pszenne

Spodobał Ci się przepis Bezglutenowej Mamy? Jedz na zdrowie, a jeśli chcesz wspierać rozwój mojego portalu, możemy razem wypić kawę.

                                                                       👇👇👇👇👇

KOMENTARZE (4)

Weronika 22/11/2023 16:08
Pani Marto przepis już przetestowałam. Burgerki bezglutenowe wyszły bardzo smaczne i zniknęły z talerza tego samego dnia:) Chociaż nieśmiało jeszcze stawiam pierwsze kroki w diecie bezglutenowej to coraz odważniej próbuję przepisów z Pani bloga, Z każdym dniem czuję się coraz pewniej w bezglutenowej kuchni:) Wiem, że dieta bezglutenowa jest już dla mnie obowiązkowa do końca życia, ale Pani blog dodaje mi skrzydeł i odwagi do działania:) Cieszę się, że udało mi się do niego dotrzeć: do ciekawych przepisów, dobrych rad i przede wszystkim wielu cennych informacji na temat diety bezglutenowej, które są niezwykle przydatne zwłaszcza dla początkującego celiakia.
Bezglutenowa Mama 23/11/2023 14:22
Jestem pewna, że z każdym dniem będziesz dostrzegać coraz więcej jasnych stron diety bezglutenowej :)
Weronika 27/10/2023 17:02
Super przepis:) To kolejny dowód na to, że dieta bezglutenowa nie oznacza, że jesteśmy inni. Również możemy jeść smacznie ,kolorowo i zdrowo. Na pewno wypróbuję ten przepis:) Czy kotleciki drobiowe w panierce, o których wspomina Pani w przepisie można kupić w wersji gluten free? Jeśli tak, gdzie można je znaleźć? Pytam, ponieważ jestem dopiero od niedawna na diecie bezglutenowej.
Bezglutenowa Mama 07/11/2023 09:14
Jeśli jesteś od niedawna na diecie, to witaj w naszej bezglutenowej rodzinie :) Te kotleciki można zrobić samemu (zwykłe schabowe drobiowe lub wieprzowe), do burgerów można dać też kawałki z pieczeni - cokolwiek :) Są też gotowe marki Schar - mrożone dostępne w Kauflandzie, Intermarche, Carrefour czy w Auchan :) Jak będziesz miała pytania, zawsze śmiało pisz :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się