Blog

4

Na bezglutenowe wakacje

16/07/2016

Na bezglutenowe wakacje

16/07/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Od kilku dni przygotowuję rodzinę do tegorocznych bezglutenowych wakacji w Kotlinie Kłodzkiej. To znaczy rodzina będzie miała na wakacje, a Bezglutenowa Mama pracę. Ciężką pracę, za to w pięknej okolicy. Na „czarną godzinę” przygotowała trochę pasteryzowanych obiadów bezglutenowych. Specjalnie dla moich czytelników przygotowałam na blogu również zestaw przepisów bezglutenowych na prowiant do pudełka KLIK

 

Przygotowałam bigos, pulpety, zupę pomidorową z kaszą jaglaną, gołąbki i polędwicę po karkonosku, a w spiżarce znalazłam pasteryzowane łazanki bezglutenowe.

Poszło dość szybko: gotowałam duży obiad, a część pasteryzowałam. Myłam słoiki, wstawiałam je na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni C. Wlewałam do nich gorącą potrawę, zakręcałam mocno słoik i wstawiałam ponownie do piekarnika na 120 stopni C na 30 minut. Słoiki studziłam przy uchylonym piekarniku.

 

Pomysł na szybka pasteryzację zaczerpnęłam z sieci. 

A co jeszcze zabieram na wakacje? Mnóstwo jedzenia, przyborów kuchennych, słoików, gotowego prowiantu (bezglutenowe obiady Expres Menu). Zastanawiam się, jak spakujemy to wszystko do auta….

Jeśli i przed wami wakacje bez glutenu w górach – zerknijcie m. in. na ofertę pensjonatu bezglutenowego Moje tatry w Białym Dunajcu – www.mojetatry.com

 

KOMENTARZE (4)

Karolina 11/08/2018 20:49
A jak dokładnie wygląda ta pasteryzacja? Czy słoiki wkładasz mokre do piekarnika czy wytarte do sucha? Co z zakrętkami? Czy one też wędrują do piekarnika że słoikami?
Ana 16/07/2016 15:23
Bezglutenowa mamo z jakiej kapusty robisz łazanki i co dodajesz?Jeszcze proszę o przepis na pulpety< dziękuję i pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 17/07/2016 12:18
Łazanki są tutaj: http://bm.wysylaj.pl/bezglutenowe-lazanki-z-boczkiem/ A pulpety podam wkrótce.
Ana 17/07/2016 12:19
bardzo dziękuje,pozdrawiam
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się