Blog

8

Morskie spaghetti bez glutenu

05/10/2015

Morskie spaghetti bez glutenu

05/10/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Lubię szybkie obiady, gdy zmęczona po całym dniu wrzucam do garnka kilka składników, a rodzina mi kibicuje, stukając widelcami o talerze. Takim daniem jest właśnie morskie spaghetti, bezglutenowe spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym. Potrawa to niedroga, bardzo smaczna i szybka. Można użyć dowolnego makaronu: penne, świderki, spaghetti – a i tak zawsze smakuje wybornie. Pyszne na obiad i na kolację, zwłaszcza gdy przy stole są już głodni goście.

 

Składniki:

 

spaghetti tunczyk (2)Pestki podprażyłam na suchej patelni na niewielkim ogniu. Zagotowałam wodę z olejem i solą, wrzuciłam makaron i gotowałam 8  minut. W tym czasie na rozgrzanej patelni na oleju lekko poddusiłam czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodałam odsączonego tuńczyka z puszki.

Wymieszałam i dodałam passatę pomidorową, sól, pieprz i zioła. Gotowałam parę minut, mieszając raz po raz i przyprawiając danie do smaku.

 

Ugotowany makaron odcedziłam i włoskim zwyczajem nie przelewałam go zimną wodą, lecz od razu rozłożyłam na talerzach. Nałożyłam sos pomidorowy z tuńczykiem, dodałam oliwki i pestki dyni. I widelce :). Słuchajcie, to danie naprawdę lubią u nas wszyscy, nawet Antek o dość wyrafinowanym podniebieniu (oczywiście jada to spaghetti bez oliwek, kaparów i pestek dyni).

 

KOMENTARZE (8)

elżbieta 07/10/2015 20:36
Pytanie z innej,,beczki"Jakich past do zębów Pani używa. Dziś kupiłam pastę a w składzie AROMA. Czy to jest aromat niewiadomego pochodzenia i lepiej nie używac?
Bezglutenowa Mama 07/10/2015 23:01
W domu używamy z dziećmi Elmexów, ale na pasty nie zwracam uwagi, bo nie zjadamy ich :) Jeśli to celiakia, a nie alergia na gluten, to spokojnie można używać wszelkich past.
Michał 07/10/2015 15:28
Czyli z Tuńczyk Z Lidla jest bg?
Bezglutenowa Mama 07/10/2015 23:00
Moim zdaniem jest OK, spokojnie można z niego korzystać, ale zawsze uprzednio przeczytać etykietę :)
aga 07/10/2015 07:08
Żeby mój mąż lubił tuńczyka. .. ech. A obiad mniam!
Bezglutenowa Mama 07/10/2015 08:12
Można użyć każdej ryby, nawet rozmrożonej lub świeżej - tak samo podsmażyć na oliwie, tylko trochę dłużej, niż rybę puszkową. To danie robiłam kiedyś z dorszem i miruną.
Michał 06/10/2015 15:11
Jakiej firmy tuńczyka użyłaś?
Bezglutenowa Mama 07/10/2015 08:11
Puszka była z Lidla, nie pamiętam firmy.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się