Blog

49

McDonalds zapewnia bezglutenowość? aktualizacja

26/06/2015

McDonalds zapewnia bezglutenowość? aktualizacja

26/06/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

AKTUALIZACJA 2021 r. Obecnie ani KFC ani Mc Donald’s w Polsce nie gwarantują bezglutenowości frytek, lodów, ziemniaczków, mięs, sałatek i jakichkolwiek dań, które według tabeli alergenów nie zawierają glutenu. Sieci tłumaczą, że w czasie przygotowywania lub podawania tychże posiłków może dojść do zanieczyszczenia glutenem i innymi alergenami. Wynika to z faktu, iż restauracje nie mają osobnych stanowisk ani personelu znającego zasady diety bezglutenowej w żywieniu zbiorowym. Mimo to…. pozwalam mojej Zosi z celiakią kupować frytki w Mc Donald’s. Dlaczego? 

Mc Donald’s bez glutenu – tak czy nie?

Jeszcze kilka lat temu Mc Donald’s Polska zapewniał w emailu Bezglutenową Mamę, że frytki są w tej sieci bezglutenowe. Dodatkowo sama sprawdziłam te informacje. Rozmawiałam ze znajomymi franczyzobiorcami restauracji Mc Donald’s, a nawet zatrudniłam się tam na jeden dzień KLIK. Ustaliłam, że frytki są smażone w osobnej fryturze, a olej z tego urządzenia jest filtrowany w taki sposób, iż nie miesza się z olejem np. ze smażenia nuggetsów w glutenowej panierce. Same frytki również są  tak produkowane, by nie zawierały glutenu – wynika to z etykiet, które osobiście widziałam. 

Dlatego od wielu lat zgadzałam się, by moja Zosia, która ma celiakię, kupowała frytki w Mc Donald’s (dla siebie ich nie kupowałam, bo nie lubię fast foodów). Owszem, zdawałam sobie sprawę, i nawet o tym mówiłam, że tak naprawdę nikt nie zagwarantuje, iż w czasie smażenia frytek do urządzenia nie wpadnie coś z glutenem. Bo akurat będzie tamtędy przechodził pracownik, który się potknie i glutenowy nuggets nagle wyląduje we fryturze z frytkami bezglutenowymi. To są sytuacje, których nigdy nie można wykluczyć w lokalach, w których serwuje się dania glutenowe i bezglutenowe. Dotyczy to nie tylko Mc Donald’s. 

Uznawałam jednak, że w czasie podróży, gdy nie mamy możliwości zjedzenia ciepłego posiłku bezglutenowego, frytki w Mc Donald’s są jedynym rozsądnym wyjściem. I do dzisiaj tak sądzę. Mimo, że sieć oficjalnie podkreśla, że nie gwarantuje bezglutenowości żadnych dań. 

W 2015 r. Mc Donald’s Polska gwarantował bezglutenowość niektórych dań

Zerknijcie, jak wyraźnie na temat m. in. bezglutenowości frytek czy lodów wypowiadał się w 2015 r. rzecznik prasowy, w odpowiedzi na email Bezglutenowej Mamy.

Pragnę potwierdzić, że dbamy o to, by produkty wskazane w tabeli alergenów jako wolne od glutenu nie zostały nim skażone – napisał  Dominik Szulowski, Public Relations Senior Manager w McDonald’s Polska. –Tabelę tę można znaleźć choćby na odwrocie każdej z papierowych serwet na tace. Dla przykładu sałatki są przygotowywane na osobnym stole, frytki smażymy w osobnej komorze, a lody są przygotowywane w maszynie, w której nie używa się żadnego produktu z glutenem. Mamy i ścisłe egzekwujemy również procedury mycia i dezynfekcji rąk przez każdego pracownika kuchni, nawet kilka razy na godzinę.

Zobacz filmik, jak jemy bezglutenowe hamburgery w Mc Donald’s w Czechach

Obecnie Mc Donald’s ostrzega o zanieczyszczeniu glutenem

Od niedawna jednak Mc Donald’s oficjalnie, pisemnie informuje o możliwych zanieczyszczeniach krzyżowych w przygotowywanych i podawanych daniach. Obecna (2021 r.) zmiana stanowiska sieci Mc Donald’s Polska jest podyktowana większą świadomością oraz odpowiedzialnością. Słusznie, to świadczy o cywilizowanym podejściu do tematu alergenów. 

Oczywiście szkoda, że w Polsce tak duża sieć, która potrafiła na całym świecie stworzyć bezkonkurencyjny system oparty na ścisłych wytycznych, na powtarzalności określonych zadań, na łatwości przygotowywania dań – nie otworzyła się na potrzeby osób z celiakią i na diecie bezglutenowej. Akurat w tej sieci byłoby to najłatwiejsze do wdrożenia….

Mc Donald’s jest bezglutenowy czy nie? Oto jest pytanie

Bez względu na oficjalne ostrzeżenie o możliwych zanieczyszczeniach glutenem w macu, nadal będę pozwalać Zosi kupować tam frytki. Akurat ta sieć ściśle przestrzega procedur i przepisów i uważam, że zanieczyszczenie frytek czy lodów glutenem może się tam zdarzyć raz na milion. Dodatkowym argumentem jest fakt, że tam nikt nie używa mąki pszenne, suchej bułki tartej itp., bo wszystkie dania powstają z gotowych produktów – zatem przez cały dzień gluten nie fruwa tam w powietrzu i nie osadza się na ubraniach personelu, na meblach i potrawach.

Po drugie – do takich samych zanieczyszczeń może dojść również w lokalach należących do programów Menu bez Glutenu lub Gotujemy bez glutenu, w których serwowane są dania glutenowe i bezglutenowe. Mimo to podczas podróży, wakacji czy sporadycznych wyjść ze znajomymi wiele osób korzysta z takich miejsc. W Mc Donald’s ryzyko zanieczyszczenia jest naprawdę minimalne, dlatego – w razie potrzeby – pozwalam Zosi kupować dania, które zgodnie z tabelą alergenów nie zawierają glutenu. 

Takie jest moje stanowisko jako specjalistki od diety bezglutenowej. Racjonalne i oparte na bogatej wiedzy i doświadczeniu.

KOMENTARZE (49)

Wienia 24/07/2022 19:47
Nie dalej jak za naszą miedzą czyli w Czechach też można zjeść hamburgera bez glutenu a u nas się nie da? Czy może to niechęć?
Felicyta2 28/12/2019 20:13
Niestety informacja o pełnej bezglutenowości produktów McDonald's nie jest do końca prawdziwa albo już nieaktualna. W obecnej tabeli alergenów małym druczkiem zostało wskazane: "Ponadto zwracamy uwagę, że w trakcie przygotowywania i wydawania produktów może dojść do niezamierzonego przeniesienia składników alergennych pomiędzy produktami. W związku z tym nawet produkty, w których substancje te oryginalnie nie występują, mogą zawierać: zboża będące źródłem glutenu, nasiona sezamu, jaja, mleko, orzeszki ziemne i inne orzechy, soję, seler, gorczycę, łubin, dwutlenek siarki i siarczyny oraz ryby, mięczaki i skorupiaki." Dodam jeszcze, że gdy ostatnio byłam w McDonald's i zapytałam obsługę o to, które produkty są bezglutenowe, pani była bardzo zdziwiona, że McDonald's w ogóle takie produkty oferuje. Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 28/12/2019 22:26
O, to faktycznie nowość - potwierdza się, że osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej powinny za każdym razem sprawdzać etykiety. W sumie Mc Donald's potwierdził to, co w zasadzie sami powinniśmy wiedzieć - w każdym lokalu, w którym jest obecny gluten, istnieje ryzyko krzyżowego zanieczyszczenia.
Stnley 20/11/2019 18:30
Witam u nas w mc donalds z frytkami piekli nagetsy z panierkami glutenowymi więc te frytki nie są wcale tak bezpieczne jak twierdzi mc donalds .Przecież panierka glutenowa przenika do oleju w którym pieką si3 frytki.Uwazajcie kochani także na opis w menu .Pozdrawiam
Anna 08/05/2019 20:30
Czesc. Na rożnych grupach zaczynaja dziwnie wymyslac...tzn mowia ze celiak moze zamowic burgera bez bułki i bedzie dla niego bezpieczny...PROSZE CIE WYPOWIEDZ SIE NA TEN TEMAT.dziekuje :)
Bezglutenowa Mama 12/05/2019 11:57
Aniu, niestety z braku czasu nie zaglądam na inne fora, a nawet na grupy na FB...... Oczywiście to bzdura - osoba z celiakią nie może zamawiać takich produktów :)
Dori 20/01/2019 14:22
W maku obecnie krążki cebulowe stoją obok frytek, ładowane są tą samą lopatką. Są zanieczyszczone!
Bezglutenowa Mama 28/01/2019 13:21
To potwierdza, że raz dane zapewnienie producent nie jest wieczne i dlatego nie możemy robić zakupów i zamówień na pamięć..... Przykre, że taka duża sieć jak Mc Donald's Polska nadal pozostaje głucha na osoby z nietolerancjami....
Bezglutenowa Mama 06/09/2018 10:26
Z tego co wiem, polskie frytki mogą się różnić od amerykańskich - bo mamy różne podniebienia.... Widziałam skład polskich frytek - nie było tam informacji ani o zawartości glutenu, ani o jego możliwej obecności. Wynika to zapewne z faktu, iż w miejscu wytwarzania polskich frytek nie ma ryzyka zanieczyszczenia ich glutenem. Tak czy inaczej - możemy jedynie polegać na tabeli alergennej w Mc Donalds....
Aga 20/08/2018 17:58
Jeszcze w temacie frytek: jak to jest - w polskich Macach są bezglutenowe czy nie? Skład w USA: Potatoes, vegetable oil (canola oil, hydrogenated soybean oil, natural beef flavor [wheat and milk derivatives]*, citric acid [preservative]), dextrose, sodium acid pyrophosphate (maintain color), salt. Prepared in vegetable oil (Canola oil, corn oil, soybean oil, hydrogenated soybean oil with TBHQ and citric acid added to preserve freshness). Dimethylpolysiloxane added as an antifoaming agent. CONTAINS: WHEAT AND MILK. W Europie też jest z tym różnie: http://www.freefromgluten.me/guide-country-serves-gluten-free-mcdonalds-french-fries/. Pomijając już fakt zanieczyszczenia, może wie Pani jaki jest (obecnie) skład frytek u nas? Nie rozumiem dlaczego sieć nie ujawnia składów, jedynie listy alergenów... Choć patrząc na powyższy trochę rozumiem ;)
Bezglutenowa Mama 17/06/2018 07:44
Niestety, McDonald's w Polsce konsekwentnie prezentuje postawę na "nie", co prawda oficjalnie nie wypowiada się w tym tonie, ale zbywa nas banałami... W Czechach, Austrii, we Włoszech nie ma z tym natomiast problemu.
Julia 16/06/2018 12:43
Od 12 roku życia jestem na diecie bezglutenowej. Aktualnie mam 20 lat- znajomi czasami wyciągają mnie chociażby do McDonalda... Weekend wolny, można więc skoczyć :-) Często jednak dobija mnie to, że tak mało produktów przeznaczonych jest dla mnie :( Ile można jeść tych frytek... :( Byłabym przeszczęśliwa, jakby do polskiego McDonalda wprowadzili bezglutenowe hamburgery, też od życia nam się coś czasem należy, tym bardziej, że w innych krajach to nie problem :)
Gosa 14/03/2018 13:21
A co z shake'mi. Nowe listy alergenów nie wykazują słodu jęczmiennego. Jak z nimi jest teraz? Syn mi się uraczył na wycieczce - czytał listę i uznał że jest ok. Niestety po dwóch latach diety wiem już , ze on nie ma żadnych objawów gdyby coś zjadł zanieczyszczonego.
Bezglutenowa Mama 15/03/2018 09:42
Zgodnie z najnowszymi przepisami lokal musi udostępniać aktualne alergeny. Skoro shake jest OK, to znaczy, że producent to gwarantuje, bądź spokojna. Też mam taki kłopot, że objawy nie byłyby zauważalne... No, chyba żebym zjadła kromkę chleba :)
Natalia K. 03/01/2018 20:16
Nie chcę was martwić, ale jako pracownik mc donalds radzę się zastanowić nad bezglutenowosciamą frytek. O ile w składzie glutenu nie mamy to frytki maja 2 podwójne komory, w ktorych są smażone. Jednak w tej samej komorze co frytki smaży się tez placek ziemniaczany, który już bezglutenowy nie jest.
Radek 15/04/2018 23:50
Placek ziemniaczany nie ma wpisu o glutenie w tabeli.
Bezglutenowa Mama 16/04/2018 08:31
Dzięki Radek, sprawdzę przy najbliższej okazji :)
Bezglutenowa Mama 04/01/2018 08:25
Może to kwestia konkretnej restauracji - w tych punktach, w których byłam, komora do frytek do rzecz święta i nie smaży się tam nic innego. Ale zwrócę na to uwagę. dzięki za sygnał.
NOL 31/08/2017 09:36
Jak lokal nie jest certyfikowany to pozostaje tylko wierzyć na słowo. Warto tak ryzykować na diecie od której zależy życie? Nie warto.
Bezglutenowa Mama 31/08/2017 09:39
Nawet certyfikowane poełnaiją wiele błęów uwierz mi; tak czy inaczej zawsze trzeba być czujnym, a nie ufać na ślepo załodze - dla własnego zdrowia :)
ANNA 20/07/2017 21:12
Cytat z art. link poniżej. Wszyscy, którzy zastanawiali się, dlaczego będąc w McDonald's nie mogą powstrzymać się przed zamówieniem porcji frytek, już dłużej nie muszą zaprzątać sobie tym głowy. Sprawie postanowili przyjrzeć się badacze, którzy zdradzili odpowiedź na to nurtujące wielu pytanie. Okazuje się, że nie jesteśmy w stanie zrezygnować z jedzenia słynnych frytek, ze względu na naturalny aromat...wołowiny. Tak, to nie żart. Jak podaje portal Abczdrowie.pl, producent uzyskuje go poprzez reakcję chemiczną hydrolizy pszenicy i mleka. W procesie hydrolizowania ich wartości odżywcze znikają i wytwarza się glutaminian sodu. To właśnie on zaostrza apetyt, tłumi uczucie sytości i sprawia, że pokarmy smakują tak dobrze. To oczywiście niejedyny powód, dla którego wielu nie potrafi przejść obojętnie obok smakowicie wyglądających smażonych ziemniaków. Ma na to wpływ także między innymi ich sposób przyrządzania. Nie wszyscy bowiem wiedzą, że smażone są najczęściej na oleju kukurydzianym bądź rzepakowym. Co więcej, jak podaje Abczdrowie.pl, we frytkach przygotowywanych przez pracowników McDonald's znajdziemy również dekstrozę (cukier prosty, działający podobnie jak glukoza), pirofosforan sodu i oczywiście cukier. To właśnie ta mieszanka sprawia, że kupując małą porcję frytek, po chwili zaczynamy żałować, że nie zamówiliśmy tej największej ;-) http://www.chillizet.pl/Styl-zycia/Food/Ujawniono-dlaczego-frytki-z-McDonalds-sa-tak-uzalezniajace-Powod-moze-sklonic-do-ich-odstawienia-4778
Marzena 06/11/2017 10:58
wracam do tematu, ponieważ dotychczas byłam przekonana, że frytki są bezglutenowe w MC, ale po tym artykule to już się pogubiłam :(
Bezglutenowa Mama 06/11/2017 11:03
Jako takie są bezglutenowe, sama sprawdzałam zbiorcze etykiety mrożonych frytek. Sieć też stara się gwarantować, by do zanieczyszczenia nie doszło na etapie smażenia i serwowania. Ale może się zdarzyć, że pracownik coś nakruszy nad frytkownicą - na to już nikt nie ma wpływu, to samo zagrożenie jest w polskich restauracjach należących do Menu bez Glutenu. Niestety, pracownik jest najsłabszym ogniwem....
Bezglutenowa Mama 21/07/2017 09:51
Jak dobrze, że nie lubię frytek :)
Gosa 29/05/2017 08:11
NO właśnie - czynnik ludzki. W ubiegłym tygodniu syn bardzo mnie prosił, żebym mu z trasy przywiozła tą sałatkę z grilowanym kurczakiem. Specjalnie zajechałam do takiego mało obleganego McDonalda . Poprosiłam obsługę o przygotowanie wszystkiego w rękawicach na czystych deskach i świeżo umytymi nożami. I BARDZO Miła Pani wszystkiego przypilnowała. Co Widziałam. Chwała jej za to. Ale nie było ludzi - gdyby była kolejka - chyba nic by z tego nie było. Syna zadowolony, ja także. W lipcu sprawdzimy McDonald w Czechach i Austrii - będziemy mieli porównanie.
brudger 27/10/2017 09:07
proponuje teraz udać się do lekarza i leczyć na głowę albo przynosić do restauracji własne deski i noże
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 27/10/2017 10:28
Osoby chore na celiakię lub z silną alergią na gluten muszą być na restrykcyjnej diecie. Znaczenie ma każdy gram.
Gosa 12/05/2017 08:21
Syn będąc na wycieczce razem ze szkołą był zmuszony żywić się w McDonald. Sprawdzając tabele alergenów uznałam ze może kupić sałatkę z grilowanym kurczakiem i frytki. I tak się stało. Nie było żadnych dolegliwości. Ale ostatnio dopadły mnie wątpliwości. Będąc w w restauracji miałam doskonały widok jak wszystko jest przygotowywane. Pracownicy bez jednorazowych rękawic przechodzili od hamburgera, po tortille z kurczakiem. żeby następne pokroić tym samym nożem grilowanego kurczaka i zrobić sałatkę. Chyba odpuszczę mu te sałatki na wycieczkach, a myślałam ze to ratunek. W Austrii byliśmy 2 lata temu i potrójny cheeseburger BG podbił serce syna - chociaż dopiero zaczynał dietę i teraz czeka na kolejną okazję zjedzenia go. A informacja o Czechach mnie wręcz uradowała.
Bezglutenowa Mama 19/05/2017 17:49
Najsłabszym ogniwem zawsze jest człowiek - niestety. Zdarza się, że w danej restauracji McDonald's pracownicy niezbyt przestrzegają zasad higieny przy szykowaniu potraw. Nawet frytki nie są zawsze bezpieczne - może się zdarzyć, że do frytkownicy wpadnie jakiś okruszek kotleta lub panierka z nuggetsa.... Niestety, takie ryzyko zawsze będzie istniało w zbiorowym żywieniu. Co do Czech -też bardzo się cieszę :)
KS 05/05/2017 14:41
No dobrze, a co z solą dosypywaną do frytek? czy ona jest bez śladowych ilości glutenu? czy lepiej poprosić żeby nie dosypywali jej do danej partii frytek?
szymon 27/10/2017 09:05
tak - ręce opadają. W 1 gramie soli który dosypują do frytek - na pewno będziesz miała 1 kg glutenu. Co za ludzie - idźcie się leczyć . Biedne te dzieci
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 27/10/2017 10:29
Nie znasz chyba specyfiki celiakii i silnej alergii na gluten. Gdybyś znał, nie pisałbyś takiego komentarza.
KS 04/05/2017 14:28
Dzień dobry, mi w McDonald's (Szosa Lubicka 87, 87-120 Toruń) Pani Manager powiedziała, że wszystkie ich produkty zawierają śladowe ilości glutenu! Powiedziałam, że przecież na kartach z alergenami nie ma nic we frytkach , lodach, sałatkach ...? Na to Pani Manager powtórzyła jeszcze raz dosadnie : " wszystkie produkty zawierają śladowe ilości glutenu"! Przeraziłam się i wyszłam nie kupując niczego ! :-(
Bezglutenowa Mama 04/05/2017 22:25
Tak, niemal wszystkie produkty, w każdym lokalu, mogą zawierać śladowe ilości glutenu, jeśli personel nie dba o czystość....Jest ryzyko, że do frytek wpadnie kawałek innego dania i zanieczyści partię frytek - ale to po prostu błąd ludzki, który może się zdarzyć także w restauracjach, które zapewniają o bezglutenowości i mają certyfikat. Ja do dziś zamawiam w Mc Donalds - w razie potrzeby, gdy jestem w podróży z dziećmi - po prostu frytki i kawę.
Wiecha 02/05/2017 14:44
Moze bysmy tak wszyscy razem wyslali ogolnopolska petycje w kwestii wprowadzenia kanapek bezglutenowych w Mc Donald's ?
Bezglutenowa Mama 03/05/2017 09:14
Tak, taka petycja jest już w przygotowaniu.
Mw 25/01/2016 21:31
Komentarz sporo po czasie, ale mam nadzieję, że nie zaginie. Dzisiaj w McDonaldzie dostałam dwie różne tabele alergenów. Wg jednej szejki nie zawierały glutenu, wg drugiej wręcz przeciwnie jako alergen podany był gluten jęczmienny. Po rozmowie z menadzerką i jej konsultacji "z górą" okazało się, że bardziej aktualna jest ta tabela informująca o obecności glutenu. Napisałam dzisiaj do McDonald, czekam na odpowiedź. Wiem, że ma Pani sporo czytelników, może trzeba o tym powiedzieć. Podejrzewam, że niektórzy przyzwyczajeni do bezglutenowości szejków nie zwracają na to uwagi. Tym bardziej to niebezpieczne, że tabela alergenów wykładana na tacki z zamówieniem nie zawiera informacji o obecności glutenu. Ja dostałam tabelę, która była przy kasie. Menadżerka również była zdziwiona tą sytuacją tym bardziej, że nie dostali informacji o zmianie składu produktu. Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 25/01/2016 22:13
Bardzo cenny komentarz, dziękuję bardzo. Skontaktuję się z firmą, by uzyskać aktualne dane. W jakim mieście działa się opisana przez Ciebie sytuacja?
Mw 26/01/2016 11:18
Witam, ja akurat byłam w Przemyślu. Ciekawa jestem jak wygląda sytuacja w innych lokalach. Pozdrawiam
admin 27/01/2016 10:16
Czekam właśnie na odpowiedź z McDonalds. Dasz znać, jak Tobie odpowiedzą?
gosiasit 30/12/2015 21:14
Właśnie jestem w Norwegii z rodziną,wjechaliśmy w drodze do McDonalda na frytki.moje zdziwienie było ogromne gdy pan oświadczył że wszystko mogą zrobić bg oprócz kurczaka,który jest robiony na osobnym stanowisku...myślałam że padne z wrażenia,gdy dostaliśmy bułki w identycznym papierku jak zwykle tyle że z napisem GLUTENFRI,smaczne były chodź wiadomo że niezdrowe,raz do roku można :-) ucieszyłam się jak dziecko haha
Marzenka 28/11/2015 09:44
Tylko powiedzcie mi po co jeść w McDonaldzie?! Tam jest wszystko zlewane chemią! Nawet sałatki są skażone. Lody też nie są bezpieczne. O mięsie nawet nie wspomnę, bo to już zupełny koszmar
Chambi z bambi 23/06/2018 22:57
Bo nam smakuje? Masz problem to nie jedz.
gosiasit 04/01/2016 14:24
Chyba trochę przesadzasz,to chyba najlepiej z domu nie wychodzić,bo powietrze też jest skażone różnymi chemikaliami. Nie popadajmy w paranoję.
Bezglutenowa Mama 29/11/2015 09:39
Zgadzam się, że najlepiej w ogóle tam nie jeść. Ale jak jest się z dzieckiem w podróży choćby za granicą, to takie miejsce z frytkami i ciepłą herbatą są przydatne.
Joanna 03/11/2015 10:08
No to mnie uspokoiłaś !!!!:) u mnie wyjazd do MCDonalds też od święta burgery itp. nigdy mi nie smakowały ale sałatki maja super tylko nie wiem czy mogę dobrac do niej grillowanego kurczaka czy lepiej nie ryzykować!?
admin 04/11/2015 21:58
Z kurczakiem bym nie ryzykowała...
Beata Rasponi 27/06/2015 08:11
We Włoszech w niektórych regionach McDonald's podaje menu bezglutenowe zaakceptowane przez dany oddział regionalny włoskiego Stowarzyszenie Celiakii AIC (np. w Emilia Romagna - nie). McDonald's nigdzie we Włoszech nie zapewnia bezpieczeństwa dla celiaka wszystkich dań ani nawet ich większości. W Padwie Ewa i Giordano otrzymali bułkę w rozmiarze dziecięcym (Giordano wobec tego zjadł takie dwie) i pokrojone jabłko. Nie dostali frytek, ponieważ McDonald's nie gwarantuje, że są bezpieczne dla osoby z celiakią. B.
admin 28/06/2015 22:08
No proszę.... A u nas gwarantują te frytki..... Niby jedna korporacja, a takie zmienne stanowisko...
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się