Buraki są jednym z najwartościowszych warzyw. Szczególnie cenny jest zakwas buraczany, zawierający naturalne bakterie kwasu mlekowego i mnóstwo witaminy C. Bakterie odbudowują florę bakteryjną układu pokarmowego, są wręcz balsamem dla jelit nękanych celiakią lub antybiotykami. Zakwas wspomaga odporność, leczy zaparcia. Można prostym sposobem przygotować go w domu. Ale pamiętajcie, by użyć bezglutenowego chleba.
– 2 kg buraków czerwonych;
– 2 l przegotowanej, letniej wody z 3 łyżkami soli;
– opcjonalnie kromka razowego, bezglutenowego chleba ( najlepszy jest na zakwasie, ale można też użyć drożdżowego) – można też zrezygnować z chleba;
– 4-7 ząbków czosnku -jeśli zakwas ma być dla dziecka, lepiej dać mniej czosnku;
– liść laurowy, ziele angielskie, może być czosnek niedźwiedzi;
Buraki myję, obieram i kroję na cieniutkie plastry. Wkładam je do wyparzonych słoików (może być kamienne naczynie lub emaliowany garnek), zalewam posoloną wodą – musi przykrywać buraki.
Dodaję czosnek i przyprawy. Na wierzch słoika kładę kromkę bezglutenowego chleba. Słoiki przykrywam bawełnianą ściereczką i owijam gumką recepturką lub związuję. Odstawiam w ciepłe, nieprzewiewne miejsce w kuchni.
Raz dziennie zaglądam do wnętrza słoika. Wyparzoną, drewnianą łyżką zbieram pianę, delikatnie mieszam zawartość. Po 5-6 dniach zakwas jest gotowy. Zlewam go do słoika, zakręcam i wstawiam do lodówki. Jednocześnie przygotowuję w słoikach kolejny zakwas. By szybciej był gotów, dodaję parę łyżek gotowego zakwasu buraczanego z lodówki.
Z kiszonych buraków można przyrządzić surówkę (cebula, bezglutenowe kiełki, oliwa, pieprz, papryka itp.). Pycha!
Kuracja zakwasem buraczanym powinna trwać 4 tygodnie. W tym czasie wypija się pół szklanki zakwasu dziennie (dorośli), dzieciom serwujemy ćwierć szklanki. Zaczynamy od mniejszych porcji i stopniowo dochodzimy do pełnej dawki.
Picie zakwasu buraczanego zalecane jest osobom z celiakią i na diecie bezglutenowej, a także wszystkim, którzy niedawno zażywali antybiotyki. Po kilku miesiącach taką kurację można powtórzyć.
Bezglutenowy zakwas buraczany jest smaczny i orzeźwiający. Zawiera cenne bakterie kwasu mlekowego, a także mnóstwo wartościowych składników: witaminy B i C, wapnia, żelaza, białka, potasu, magnezu i sodu.
Burak należy do roślin najbogatszych w antocjany, które działają antynowotworowo. Czerwone warzywo obniża też ciśnienie krwi, ma działanie krwiotwórcze (ważne przy niskim poziomie hemoglobiny). Zwiększa też odporność organizmu, leczy zaparcia (nękające wielu celiaków).
Niestety, buraki zawierają dość dużo cukru, nie są więc zalecane w dietach odchudzających oraz cukrzycowej. Poza tym nie ma ograniczeń w ich spożywaniu.
Uwaga: znam przypadek z reklamowanego ośrodka nad morzem, który osobom z celiakią serwował każdego ranka pół szklanki zakwasu buraczanego, przygotowanego na… zwykłym, razowym chlebie! Zgroza! Widać, że dietetyczka i jej zespół nie przeszli szkolenia w programie MENU BEZ GLUTENU, prowadzonym przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej (celiakia.pl)…