Bezglutenowe Boże Narodzenie będzie u nas pełne maku. Oprócz kutii, rolady makowej, ciasteczek makowych, przygotuję także bezglutenowy placek makowy bez grama mąki. Przepis wydaje mi się prosty, a składniki dostępne są w każdym sklepie spożywczym.
Z tych produktów można upiec zarówno pyszny placek, jak i znakomity tort. Różnica tkwi tylko w foremce, do której wlejemy ciasto.
– 250 gram masła;
– 8 jaj;
– 400 gram maku;
– 200 gram dowolnych orzechów;
– szklanka cukru białego lub brązowego;
– cukier waniliowy;
Masło roztopiłam i ostudziłam. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C. Formę na placek wyłożyłam papierem do pieczenia, obsypałam bezglutenowym amarantusem ekspandowanym Amarello i ozdobiłam żurawiną bez śladowych ilości glutenu.
Orzechy oraz sparzony mak zmieliłam w maszynce (można kupić gotowy mak mielony Back Mit- dzwoniłam do producenta, ów mak jest bezglutenowy).
Żółtka ubiłam z cukrem, cukrem waniliowym (ja mam domowy) i dodałam doń wystudzone masło. Masę zmieszałam z makiem i orzechami, na koniec dodałam świeżo ubitą pianę z 8 białek i lekko zmieszałam łyżką.
Ciasto wlałam do foremki i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam około 45 – 50 minut. Bezglutenowy, świąteczny placek ostudziłam, nie wyjmując z blaszki
(*) Przepis pochodzi od Cecylii spod Wschowy, ekspertki od domowej kuchni. Propozycja zastąpienia białego cukru trzcinowym jest mojego autorstwa ;) W oryginalnym przepisie jest jeszcze łyżeczka cynamonu.