Blog

7

Makowy placek bez mąki i bez glutenu

17/12/2014

Makowy placek bez mąki i bez glutenu

17/12/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

SONY DSCBezglutenowe Boże Narodzenie będzie u nas pełne maku. Oprócz kutii, rolady makowej, ciasteczek makowych, przygotuję także bezglutenowy placek makowy bez grama mąki. Przepis wydaje mi się prosty, a składniki dostępne są w każdym sklepie spożywczym.

Z tych produktów można upiec zarówno pyszny placek, jak i znakomity tort. Różnica  tkwi tylko w foremce, do której wlejemy ciasto.

 

 

 

 

BackMit bakalieSkładniki (*):

– 250 gram masła;

– 8 jaj;

– 400 gram maku;

– 200 gram dowolnych orzechów;

– szklanka cukru białego lub brązowego;

– cukier waniliowy;

 

SONY DSCMasło roztopiłam i ostudziłam. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C. Formę na placek wyłożyłam papierem do pieczenia, obsypałam bezglutenowym amarantusem ekspandowanym Amarello i ozdobiłam żurawiną bez śladowych ilości glutenu.

Orzechy oraz sparzony mak zmieliłam w maszynce (można kupić gotowy mak mielony Back Mit- dzwoniłam do producenta, ów mak jest bezglutenowy).

 

SONY DSC

Żółtka ubiłam z cukrem, cukrem waniliowym (ja mam domowy) i dodałam doń wystudzone masło. Masę zmieszałam z makiem i orzechami, na koniec dodałam świeżo ubitą pianę z 8 białek i lekko zmieszałam łyżką.

Ciasto wlałam do foremki i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam około 45 – 50 minut. Bezglutenowy, świąteczny placek ostudziłam, nie wyjmując z blaszki

 

(*) Przepis pochodzi od Cecylii spod Wschowy, ekspertki od domowej kuchni. Propozycja zastąpienia białego cukru trzcinowym jest mojego autorstwa ;) W oryginalnym przepisie jest jeszcze łyżeczka cynamonu.

 

 

KOMENTARZE (7)

Ilona 18/12/2014 11:09
zapomniałam dodać stronę :) http://issuu.com/foodculture/docs/food_culture_01_2_1_
Bezglutenowa Mama 22/12/2014 12:16
Rewelacja, ciekawe składniki :)
Ilona 18/12/2014 10:46
W internetowym magazynie stworzonym przez szalone pasjonatki gotowania jest przepis na bezglutenowy makowiec. Sprawdzony, pyszny! Jadłam! Bezglutenowe przepisy podaje moja córka Magda Radajewska. Wszystkie przez nas przetestowane. Są też pierniczki , ktore zostały przetworzone z glutenowych i nikt nie zauważył różnicy, a są w rodzinie Szymona od lat! Polecam! W cieście na zwijanego makowca jest sporo inspiracji rogalikami marcińskimi Pani Marty! Magda jadła je na spotkaniu w Poznaniu i wróciła zachwycona!!!
maria 17/12/2014 20:40
Mi to się marzy taki klasyczny makowiec z kruszonka:(szukam przepisu i nic nie moge fajnego znalezc
Bezglutenowa Mama 22/12/2014 12:15
Już jest na blogu przepis na struclę :)
Agata 17/12/2014 14:40
A ma Pani przepis na takiego bezglutenowego klasycznego zwijanego makowca? Kupiłam Mix do ciasta drożdżowego firmy celiko, czy z tego może wyjść takie ciasto?
Bezglutenowa Mama 22/12/2014 12:17
Już jest na blogu przepis na struclę :) Z mixu Celiko nie wiem czy wyjdzie ciasto - pewnie tak, ale według przepisu na blogu, a nie na opakowaniu; ciasto z przepisu na opakowaniu Celiko wychodzi półpłynne, a do strucli jest potrzebne zwarte;
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się