Blog

7

Makaroniki mocca bezglutenowe

09/05/2016

Makaroniki mocca bezglutenowe

09/05/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Gdy wertowałam „Dania bez pszenicy w 30 minut lub krócej”, przepis na bezglutenowe makaroniki mocca od razu zdobył moje uznanie. Uznałam, że jest szybki w wykonaniu (to ważne dla wszystkich bezglutenowych mam), zdrowy i bardzo smaczny. Nie myliłam się, ale znów nie przewidziałam jednego: że te ciasteczka zdobędą serca moich dzieci. Upieczcie te makaroniki, a nie będziecie żałować :).

 

wiorkiSkładniki (*):

 

Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni C. Papierem do pieczenia wyłożyłam obie blachy z piekarnika.

W dużej misce ubiłam na sztywną pianę białka. Dodałam wiórki kokosowe, mieszankę do pieczenia, ksylitol, karob, kawę i sól. Wlałam mleko kokosowe i wymieszałam na jednolitą masę. Łyżką wykładałam na blachy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Część makaroników wycinałam specjalnymi foremkami. Blachy wstawiłam na kwadrans do piekarnika, pod koniec pieczenia sprawdzając, czy się nie przypiekają.

Wystudzone makaroniki przechowywałam w metalowej puszce przez kilka dni, serwując dzieciom codziennie 2-3 ciastka do szkolnych śniadaniówek. Zosia i Antek pokochali te ciasteczka całym sercem, w związku z czym ja mogłam obejść się smakiem… I zapewniam Was, że te makaroniki zasmakują wszystkim bezglutenowym dzieciom, a glutenowe będą im wtórować :).

(*) Przepis pochodzi z książki „Dania bez pszenicy w 30 minut lub krócej” Williama Davisa, wydawnictwo Bukowy Las.

KOMENTARZE (7)

Jola 10/03/2017 09:12
Pani Marto co jest w pozycji 5 w składnikach , 1/4 filiżanki ? dziękuję za odpowiedź :)
Bezglutenowa Mama 10/03/2017 10:10
Jolu, dawno nie piekłam tych ciasteczek, ale sprawdziłam ten przepis w książce Davisa - jest własnie tak, jak podałam na blogu: "1/4 filiżanki + 2 łyżki". Faktycznie brzmi to nieco niezrozumiale: na własną odpowiedzialność zamieniłam na: "1/4 filiżanki LUB 2 ŁYŻKI".
Magda 10/05/2016 08:05
Ja podobnie robie biszkopt. Zawsze wszystkim smakuje. Do białek dodaje make i mak i jest rewelacja. Muszę spróbować tych ciasteczek
admin 10/05/2016 16:22
Polecam :)
gosiasit 09/05/2016 23:52
Czy jakaś kawa rozpuszczalna jest pewna? Jakiej użyłaś, bo ja po każdej mam objawy jakbym zjadła gluten.A po zwykłej nic mi nie jest,a pije sporo kawy parzonej :-)
admin 10/05/2016 16:22
Każda gatunkowa, na której jest napis: 100% kawy naturalnej.
gosiasit 31/05/2016 09:24
Myślałam, że rozpuszczalna jest "podejrzana",bo ja osobiście źle czuje się po kawie rozpuszczalnej a fusiatą pije ostatnio litrami i czuje się ok.Ale jak tak mówisz to robię dziś makaroniki :-)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się