Blog

Makaron bezglutenowy wycofany ze sprzedaży. Wykryto w nim gluten.

12/11/2023

Makaron bezglutenowy wycofany ze sprzedaży. Wykryto w nim gluten.

12/11/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Kto wykrył gluten?

Gluten w makaronie bezglutenowym wykryła podczas kontroli Państwowa Inspekcja Sanitarna, a następnie badania zlecił też polski importer. Drugie badanie potwierdziło obecność glutenu w makaronie. Importer powiadomił odbiorców o konieczności wycofania tego produktu ze sprzedaży. 

Oto kolejny dowód dla niedowiarków: również produkt 100% kukurydziany, na dodatek oznaczony jako bezglutenowy, może być niebezpieczny dla osób z celiakią, alergią na gluten czy z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten.

Teraz rozumiecie, dlaczego często ostrzegam Was, by nie kupować "zwykłych" produktów zbożowych: chrupek kukurydzianych, mąki ryżowej, naleśników gryczanych itp. Jeśli nie mają oznaczenia, że są bezglutenowe, to ile w nich jest glutenu?!

Kto wykrył gluten?

Makarony z Rumunii, sprzedawane pod markami własnymi w polskich marketach, miały już kłopoty na przestrzeni minionych miesięcy. Również wykryto w nich gluten. 

Jak to możliwe?

Jak to możliwe, że makaron oznaczony jako bezglutenowy, zawiera gluten?

Wystarczy, że mąka kukurydziana jest wytwarzana w młynie, w którym przetwarzane są również zboża glutenowe. Inną przyczyną mogą być ziarna kukurydzy, zanieczyszczone ziarnami pszenicy, żyta lub jęczmienia. Mogły też zawieść inne procedury, brak kontroli choćby na jednym z etapów produkcji.

Jak to możliwe?

Ten tani makaron bezglutenowy zrewolucjonizował kilka lat temu europejski rynek dzięki swojej cenie: obecnie 5-11 zł za 500 g. Makarony SSam Mills Romaniamają bardzo wielu swoich zwolenników, ale są też konsumenci niezadowoleni, dla których jest on zbyt twardy, łamiący się i specyficzny w smaku. 

Makarony z Rumunii, sprzedawane pod markami własnymi w polskich marketach, miały już kłopoty na przestrzeni minionych miesięcy. Również wykryto w nich gluten. Oby producentowi udało się szybko ustalić przyczynę zanieczyszczenia i znów dostarczać konsumentom bezpieczny produkt. Jest tani, a to przy obecnej drożyźnie bardzo istotny argument.

Oszczędna jest też domowa produkcja makronów bezglutenowych, to bardzo proste. Przepisy na domowy makaron bezglutenowy znajdziecie w mojej książce kucharskiej: "W kuchni Bezglutenowej Mamy" (link poniżej).

Tu zobaczysz z bliska moją książkę: W Kuchni Bezglutenowej Mamy
gluten w makaronie bezglutenowym sam mills

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się