Blog

Letnia kuchnia bez glutenu relacja ze spotkania w Poznaniu

16/06/2014

Letnia kuchnia bez glutenu relacja ze spotkania w Poznaniu

16/06/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Latem używamy świeżych ziół, sezonowych warzyw i owoców, a rezygnujemy z cytrusów – Violetta Wiśniewska, właścicielka restauracji Bernardino w Poznaniu zdradzała wczoraj celiakom tajniki zdrowego gotowania dla swojej rodziny i gości. Spotkanie, zorganizowane dla dzieci i dorosłych w Poznaniu, było pełne atrakcji i zdrowych łakoci. I już wiemy, że zapoczątkuje pewien cykl…

 

Poznan spotkanie bezglut czerwiec 2014 (2)Jestem pod wrażeniem waszej diety – powiedziała małym i dużym celiakom Violetta Wiśniewska, właścicielka restauracji Bernardino (na zdjęciu z mikrofonem). Poznanianka jest mamą dwójki dzieci, pasjonatką zdrowego gotowania i zdrowego trybu życia, makrobiotyki, ziołolecznictwa. Restaurację prowadzi od kilku lat, a jej menu w dużej mierze jest naturalnie bezglutenowe. Niedawno postanowiła więc wstąpić do programu Menu bez Glutenu i tak narodził się pomysł zorganizowania wczorajszego spotkania. Program imprezy był bogaty zarówno w degustacje, jak i atrakcje.

 

 

Poznan spotkanie bezglut czerwiec 2014 (5)W dużej sali dzieci zajadały smakołyki i bawiły się przez nikogo (na szczęście) nie ganione, a dorośli z zainteresowaniem słuchali wskazówek pani Violetty. – Nie kupujcie mleka UHT, które ma rok przydatności do spożycia, bo… ono już nie jest mlekiem. Jak najczęściej stosujcie w kuchni siemię lniane, zwane polskim złotem. Używajcie orzechów i migdałów, w całości lub w postaci mąk. Można je samemu mielić w młynku do kawy lub kupić gotowe mąki. Zioła najlepiej posadzić w doniczce i używać świeżych. Czosnek najlepszy jest polski, a chiński ma zupełnie inny smak… – dzieliła się swoimi doświadczeniami pani Violetta.

 

Poznan spotkanie bezglut czerwiec 2014 (10)Przypomniała też cenną dla celiaków informację o wchłanialności żelaza: jeśli jemy mięso, zwłaszcza bogate w żelazo (wątroba wieprzowa lub indycza, wołowina), zjedzmy wcześniej kwaśny produkt, na przykład sorbet owocowy albo warzywa zawierające witaminę C (natka pietruszki, papryka).

Żelazo wchłania się bowiem tylko w takim kwaśnym środowisku.  Bez kwaśnego  możemy więc jeść kilogramy wołowiny, a nadal mieć niedobory hemoglobiny i żelaza.

 

 

Poznan spotkanie bezglut czerwiec 2014 (9)Osteoporoza, tak częsta zwłaszcza u kobiet, również jest chorobą zależną od diety – podkreślała Violetta Wiśniewska. – Dbajmy więc o różnorodność pokarmów, niech w naszej diecie znajdzie się mak, migdały, warzywa strączkowe. Po raz kolejny więc przekonaliśmy się, że dieta bezglutenowa, dobrze zbilansowana roślinami strączkowymi, orzechami, warzywami, owocami, mięsem i olejami jest po prostu zdrowa. Wystarczy tylko w kuchni puścić wodze fantazji….

 

 

chleb grecki (8)Wczorajsze ( niedziela, 15 czerwca) popołudnie było niezwykle apetyczne. Zadbali o to organizatorzy i partnerzy spotkania, ale własne wypieki (m. in. z mąki kasztanowej) dostarczyli też bezglutenowi uczestnicy.

Bezglutenowa Mama upiekła lekki chleb z kilku mąk https://bezglutenowamama.pl/bezglutenowy-chleb-drozdzowy-z-kilku-mak/ ).

 

 

Poznan spotkanie bezglut czerwiec 2014 (4)Restauracja Bernardino przygotowała do degustacji między innymi bezglutenowy chleb ryżowo-kukurydziany na zakwasie ryżowym oraz bułeczki z tego samego ciasta, znakomite ciasto czekoladowe na bazie mąki ryżowej, makowiec z orzechami, chłodnik pomidorowy.

Część produktów można było kupić po degustacji, a kucharze dzieli się z nami ich recepturą i nazwami użytych składników.

 

 

IMG_3014Osobne, imponujące kolorami i smakami stoisko degustacyjne przygotował nowy sklep internetowy Świat bez glutenu (http://www.swiatbezglutenu.pl/) – jeden z partnerów i sponsorów „Letniej kuchni bez glutenu”.

Na białym obrusie czekały na nas talerzyki z kilkoma rodzajami ciast. Rozkoszowaliśmy się więc bez ograniczeń aksamitnym smakiem sernika z rodzynkami (bezglutenowego oczywiście :)), zajadaliśmy się m. in. tartami z galaretką na spodzie na bazie mąki kasztanowej oraz bezkonkurencyjną, najlepszą, jaką dotąd jadłam, szarlotką. Takiej degustacji nie można było się oprzeć. A na tych, których urzekły te słodkie smaki, czekały eleganckie wydruki z przepisami. Otrzymaliśmy też kupony na 5% rabat na zakupy w sklepie Świat bez glutenu (uwaga, rabat ważny do 30. września br.).

 

 

Poznan spotk bezglut czeriwec 2014Znana w Wielkopolsce firma Dr Maryniak oferowała m. in. wyśmienite pasztety zapiekane, boczek z rozmarynem (ponoć rewelacyjny dodatek do jajecznicy), szynkę wołową, smalec, parówki i kiełbaski, szynki dojrzewające, polędwice. Stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem i wiele osób po degustacji robiło zakupy.  Dr Maryniak produkuje wędliny bezglutenowe, naturalnie wędzone, długo dojrzewające, pozbawione chemicznych dodatków.

 

 

Poznan spotkanie bezglut czerwiec 2014 (10)Mieliśmy też okazję zajadać wątrobiankę oraz mielonkę wielkopolskiej firmy Tradycyjne Jadło – to również firma produkująca wyroby najwyższej jakości, bezglutenowe, wyłącznie z naturalnych składników.

Pieczywo  – bezglutenowy chleb vitalny jasny i ciemny (bez skrobi pszennej, mleka) zapewniła wielkopolska firma Glutenex.

 

 

 

Poznan spotkanie bezglut czerwiec 2014 (2)W imprezie wzięło udział około 50 osób (liczba miejsc była ograniczona), w tym niemal połowa dzieci. Dla nich przeznaczony był pokaz robotów oraz pokaz tańca baletowego w wykonaniu dwóch kilkuletnich baletnic.

Dorośli natomiast wysłuchali prezentacji o celiakii i diecie bezglutenowej, którą przedstawiła Ewa Machoń na zdjęciu z lewej).


 

Często mówię, że celiakia jest „fajną” chorobą i jeśli już trzeba jakąś mieć, to dobrze mieć właśnie ją – kończyła z uśmiechem Ewa Machoń. Zupełnie poważnie dodała: – Nasza dieta byłaby prostsza, gdyby nie wysokie ceny specjalistycznej żywności….

Spotkanie w restauracji Bernardino trwało trzy godziny. Ponieważ spotkało się tam wielu pasjonatów zdrowego, bezglutenowego gotowania i odżywiania, już powstał pomysł organizacji kolejnych spotkań i warsztatów.

Mamy dobrą bazę i sporo miejsca, więc warsztaty mogą się odbywać w naszej restauracji – zaoferowała Violetta Wiśniewska. Zaproponowała również kolejne spotkania z terapeutami, którzy leczą ziołami czy są ekspertami w dziedzinie makrobiotyki. No, kochani, Poznań zaczyna działać! 

W menu pamiętamy o dzieciach, a więc będą między innymi pulpeciki, ale pełne mięsa, bez mąki, bo nie oszczędzamy na dobrych składnikach – zapewnia Violetta Wiśniewska.

 

Wczorajsze spotkanie było możliwe dzięki współpracy firm działających w branży gluten free: restauracja Bernardino, nowy sklep internetowy   http://www.swiatbezglutenu.pl/ , Glutenex, Tradycyjne Jadło, Dr Maryniak.

 

 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się