Blog

Łatwy przepis na bezglutenowe quesadillas - danie zero waste

24/11/2024

Łatwy przepis na bezglutenowe quesadillas - danie zero waste

24/11/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 2 osoby
Czas 10 minut
Poziom Bardzo łatwe
Budżet Niezbyt drogie

Warsztaty bezglutenowe pełne smaków: przepis na meksykańskie quesadillas

Ten przepis zachwycił wszystkich, którzy przyjechali na sobotnie warsztaty bezglutenowe u Bezglutenowej Mamy. Jest szybki i dziecinnie prosty! Nawet dla obustronnie leworęcznych w kuchni!

To meksykańskie quesadillas bez glutenu, na bazie włoskich wrapów Schär. Takie bezglutenowe danie w duchu zero waste, czyli z resztek w lodówce. Proste, a jednocześnie będą hitem każdej imprezy: sylwestrowej, urodzinowej czy wieczoru filmowego z przyjaciółmi.

Nie musisz kupować żadnych specjalnych składników, niezbędne są jedynie bezglutenowe tortille (gotowe lub domowe, wkrótce wrzucę tu przepis) i ser mozarella lub żółty.

Lećmy do kuchni, bezglutenowe quesadillas będzie gotowe w 5 minut!

Choć nazwa: bezglutenowe quesadillas brzmi egzotycznie, to nic innego jak dwa placki tortilli faszerowane serem i paroma drobiazgami z lodówki

Składniki

  • 2 tortille bezglutenowe Schär (lub domowe)
  • kilka łyżek startego sera (np. mozzarella, cheddar, lub mieszanka)
  • Dodatki znalezione w lodówce, np.: szynka, kawałki kotleta z kurczaka, kabanosy, kukurydza, czerwona fasola, papryka, cebula, oliwki
  • Przyprawy: oregano, papryka wędzona, chili (opcjonalnie)
  • Opcjonalne sosy: guacamole, salsa, kwaśna śmietana
quesadillas bezglutenowe meksykanskie

Wykonanie

  • Rozgrzej patelnię i na średnim ogniu, bez tłuszczu rozgrzej 1 placek
  • Ułóż składniki
  • Na jednym placku tortilli równomiernie rozłóż starty ser
  • Dodaj wybrane dodatki i przyprawy
  • Przykryj drugim plackiem
  • Podsmaż
  • Połóż quesadillę na patelni i smaż przez ok. 2-3 minuty, aż spód się zarumieni, a ser zacznie się rozpuszczać
  • Obróć delikatnie na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty, do zrumienienia spodniego placka

Jak podawać bezglutenowe quesadillas?

  • Przełóż quesadillę na deskę
  • Pokrój na 8 trójkątów (pomocny jest nóż do pizzy)
  • Podawaj z ulubionymi sosami (majonez, pesto, ketchup)
  • Ważnym dodatkiem - jak do każdego posiłku - są też warzywa, dodaj ulubione surowe lub gotowane
  • Bezglutenowe quesadillas można zapakować do śniadaniówki - stracą chrupkość, ale będą pyszne
warsztaty bezglutenowe 2024

Warsztaty bezglutenowe dla młodzieży - działo się!

W sobotnich warsztatach bezglutenowych dla młodzieży u Bezglutenowej Mamy wzięło udział 20 uczestników - oni pracowali w kuchni, a ich rodzice przy kawie i cieście rozmawiali o blaskach i cieniach życia z celiakią i na diecie bezglutenowej. 

Partnerem warsztatów była marka Schär 

Warsztaty bezglutenowe dla młodzieży - działo się!

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się