Blog

8

Kruche herbatniki bezglutenowe

16/06/2016

Kruche herbatniki bezglutenowe

16/06/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Gdy mam dość kupowanych słodyczy bezglutenowych na naszą słodyczową sobotę, uruchamiam piekarnik. Szybko mieszam rękoma ciasto, schładzam je, następnie wykrawam kształty i piekę. Za niecałe 5 zł powstaje 20 herbatników bezglutenowych o dobrym składzie, czyli są to dwa opakowania kupowanych ciasteczek. Opłaca się?

 

ciastka Celiko skladSkładniki na około 20 herbatników:

 

ciastka celiko (1)Mąkę wraz z karobem przesiałam do miski, wbiłam żółtko i włożyłam margarynę (musiałam użyć margaryny z uwagi na bezmlecznego Antka, dla którego piekłam te ciasteczka) oraz wodę. Szybko zagniotłam jednolite ciasto w kształt kuli, owinęłam je folią spożywczą i wstawiłam na niespełna godzinę do lodówki. Po tym czasie piekarnik nastawiłam na 160 stopni C.

Na stolnicy obsypanej skrobią kukurydzianą rozwałkowałam ciasto na grubość około 3 mm. Radełkiem oraz foremkami wycinałam ciasteczka mniej więcej tej samej wielkości. Nacinałam na nich wzorek, smarowałam białkiem i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam około 15 minut – do lekkiego zrumienienia. Studziłam chwilę na blasze, po czym przełożyłam ciasteczka do blaszanego pudełeczka.

 

ciastka celiko (2)Chciałam sprawdzić, jak długo zachowają świeżość, ale okazał się to niewykonalne. Pierwsza porcja ciasteczek zaginęła u zaprzyjaźnionego fotografika, kolejna zniknęła przy kawie, a 12 ciasteczkami podzielili się Zosia i Antek, gdy wrócili ze szkoły. Nie muszę więc pisać, że karobowe herbatniki bezglutenowe są niezwykle kruche, miękkie i przepyszne? Niestety, moje bezglutenowe ciasteczka nie przetrwały do soboty słodyczowej, ale zbliżają się wakacje, więc pozwoliłam na okazjonalne odstępstwo od zasady (że słodycze jemy tylko w sobotę na podwieczorek).

 

ciastka celiko (3)Ciasteczka owszem, są słodkie, ale nie przesadnie. Są bardzo ekonomiczne: niespełna 5 zł za 20 bezglutenowych herbatników. ‚

Mają też dobry skład. Zawierają niezwykle cenny w diecie bezglutenowej karob – macze chleba świętojańskiego (zastępnik kakao).

 
 
 
 
ciastka Celiko sklad(*) Mączka chleba świętojańskiego zawiera nawet do 70% węglowodanów (cukrów, skrobi oraz hemiceluloz), do 6% białka, do 4% tłuszczu oraz 15% wody. Bogata jest w naturalnie występujące witaminy i sole mineralne. Stanowi bogate źródło witamin z grupy B: B1, B2 oraz B3, a także zawiera witaminę A, E oraz D. Ponadto znajdujemy w tej roślinie cenne pierwiastki, jak magnez, żelazo, wapń i fosfor. Karob posiada również kwasy organiczne: masłowy i izomasłowy, które dość rzadko występują w produktach pochodzenia roślinnego. Zawiera także duże ilości pektyn, śluzów oraz garbników, które mają właściwości zagęszczające i korzystnie wpływają na układ pokarmowy.
 
W mące Celiko znajdziemy: skrobię ziemniaczaną, cukier, mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną modyfikowaną, regulator kwasowości: difosforany, substancję spulchniającą: węglany sodu oraz sól.

 

(*) Informacja o karobie pochodzi ze strony bonavita.pl.

(**) Przepis pochodzi z opakowania bezglutenowego ciasta kruchego Celiko.

KOMENTARZE (8)

Magda 25/06/2016 09:41
Jak juz piekę to wlasnie z miksow, bo prościej, szybciej i bez problemu. Z tym, ze u nas malo cukru. Pieke tylko na ur i im. Tak bez okazji jednak nie ma u nas lakoci.
admin 08/07/2016 12:15
Tak, mixy są po prostu szybkie :)
admin 25/06/2016 10:35
Miksy są czasem potrzebne i już :).
Iza 16/06/2016 16:38
No wlasnie, przeciez kruche ciasto czy biszkopt da sie latwo zrobic bez zadnych mixow. Wystarczy maka ryzowa, kukurydziana, ziemniaczana...
Iza 16/06/2016 11:15
Szkoda, ze w Waszych przepisach same sztuczne mixy maki i koncentraty ciast. Fajne bylyby przepisy z mak naturalnych. Pozdrawiamy
Bezglutenowa Mama 18/06/2016 10:01
Mamy wiele przepisów z mąk naturalnych. Z doświadczenia wiem, że bezglutenowe mamy, zapracowane i zabiegane, potrzebują też przepisów szybkich, takich z jednej mąki. A jeśli potrzebujesz przepisów z mak naturalnych, zerknij tutaj: http://bm.wysylaj.pl/zdrowy-bezglutenowy-chleb-z-samej-maki-bez-mixow/ albo tutaj: http://bm.wysylaj.pl/ciasteczka-z-migdalami-na-dzien-dziecka-niski-ig/
Monika 16/06/2016 11:36
Tez nie podoba mi się pieczenie i gotowanie z samych mixow. One też są pełne chemii.. Ja również jestem na diecie bg i bardzo dużo piekę (zarówno chleby jak i ciasta i inne slodkosci). Nigdy nie korzystam jednak z mixow tylko z certyfikowanych mąk bg. I choc to prawda ze z takich mąk piecze sie trochę trudniej (brak stabilizatorów itd) to jest 100 razy smaczniej i zdrowiej. Tym bardziej ze karmi tym Pani własne dzieci..
Bezglutenowa Mama 18/06/2016 10:02
Moniko, proszę zerknij na komentarz, który napisałam Izie. Piekę dużo na naturalnych mąkach, ale dostawałam listy od mam, które potrzebują szybkich przepisów, żeby w ogóle coś upiec dla dziecka. Uważam, że już lepiej upiec w domu ciastka czy ciasta nawet z miksów, niż kupować "bogate składnikowo" ciasteczka bezglutenowe w sklepie.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się