15/04/2016
15/04/2016
Większość dzieci i dorosłych trudno przekonać do jarmużu. Szkoda, bo jest jednym z najwartościowszych warzyw i można go już kupić w większości marketów. Jarmuż jest szczególnie cenny w diecie alergików, gdyż zawiera bardzo dużo wapnia. Osobiście uwielbiam koktajle na bazie jarmużu, a niedawno skomponowałyśmy z Zosią zupę-krem jarmużowy z brokułami. Prosta w wykonaniu, a pyszna i pełna dobrych składników.
Składniki (alergeny są oznaczone pogrubioną czcionką):
– 1-1/5 litra wywaru mięsno-warzywnego;
– 1 posiekana cebula;
– 2 posiekane ząbki czosnku;
– 200 g mrożonych brokułów bez śladowych ilości glutenu;
– 50 g mrożonego kalafiora bez śladowych ilości glutenu;
– 2 garści umytego jarmużu;
– 1 pokrojony w kostkę ziemniak;
– łyżka masła (lub masła klarowanego);
– 2 łyżki płatków migdałowych bez śladowych ilości glutenu;
– sól, pieprz, kurkuma;
Cebulę z czosnkiem zeszklij na maśle. Dodaj wszystkie warzywa i przyprawy, zalej bulionem. Gotuj około 20 minut na średnim ogniu.
Gdy warzywa zmiękną, zblenduj zupę, ewentualnie dolej wodę, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Nałóż zupę do miseczek, udekoruj płatkami migdałowymi. Smacznego!
Zapisz się
KOMENTARZE