Jeśli jesteście bezglutenowymi przedszkolakami, uczniami czy studentami (do 26. roku życia), to podobnie jak Wasi glutenowi rówieśnicy w wakacje często podróżujecie po Polsce i świecie. Jeśli podczas takich wojaży zamówicie danie bez glutenu i urzeknie Was ono wszelkimi walorami, zróbcie zdjęcie i do 30 września 2014 r. nadeślijcie na bezglutenowy konkurs do Bezglutenowej Mamy.
Do wygrania jest aż 5 atrakcyjnych paczek z bezglutenowymi słodyczami, ufundowanych przez firmę Schaer.
Podczas wakacyjnych wyjazdów trudno żywić się wyłącznie suchym prowiantem bez glutenu, prawda? Nie sposób przetrwać tygodnia lub dwóch na gorących kubkach, pasztetach, konserwach, dżemach, sucharach i ryżowych waflach…
Najprawdopodobniej więc wybierając się na wakacje poszukujecie miejsc, gdzie można zamówić ciepły, bezglutenowy posiłek.
Zatrzymujecie się w hotelach, pensjonatach, gospodarstwach agroturystycznych i restauracjach, które polecają znajomi oraz Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej (poprzez program menubezglutenu.pl). Tam z przyjemnością zajadacie wszelkie dania, ciesząc się, że są gluten free i przygotowane przez kogoś. Bo dla rodziców bezglutenowych dzieci tydzień bez gotowania to jak wakacje na księżycu. Tak, wiem, o czym mówię.
Coraz częściej jednak lokale przyjazne bezglutenowym klientom starają się zadbać nie tylko o brak glutenu w potrawach. Bywa, że szefowie kuchni przygotowują niezwykle wymyślne potrawy i dbają o ty, by bezglutenowe danie karmiło oczy, duszę i żołądek. I nie mam na myśli homarów, trufli czy potrawki z rekina. Zresztą bezglutenowe mamy doskonale wiedzą, że dla dzieci z celiakią rarytasem potrafią być nawet ładnie podane kolorowe gofry, naleśniki czy pierogi nadziewane ziemniaczanym farszem.
Jeśli więc w hotelowej, kolonijnej lub jakiejkolwiek innej restauracji (agroturystyka, pensjonat, bistro itp.) zdarzy Wam się zjeść bezglutenowe danie: apetycznie podane, smaczne i w jakiś sposób dla Was niepowtarzalne, koniecznie zróbcie zdjęcie i weźcie udział w bezglutenowym konkursie „Na talerzu bez glutenu”. W nazwie zdjęcia napiszcie swoje imię i nazwisko oraz nazwę potrawy. Prześlijcie je e-mailem do Bezglutenowej Mamy na adres: marta@bezglutenowamama.pl, wpisując w temacie: konkurs bezglutenowy „Na talerzu bez glutenu”.
W e-mailu koniecznie podajcie ponownie imię i nazwisko, a także swój wiek, adres pocztowy, numer telefonu, nazwę miejsca w którym wykonaliście zdjęcie i krótki opis potrawy wraz z użytymi składnikami (by spełnić ten warunek możecie porozmawiać z kelnerem lub kucharzem albo oprzeć się wyłącznie na obserwacji dania:)). Napiszcie też oświadczenie, że jesteście dzieckiem/uczniem/studentem na diecie bezglutenowej. Na Wasze prace czekamy do 30 września 2014 r. , do godziny 23.59 (regulamin poniżej).
Konkurs bezglutenowy na fotografię potrawy dotyczy wyłącznie zdjęć amatorskich. Nie będziemy przyjmować zdjęć profesjonalnych, stylizowanych. Jury wybierze pięć najciekawszych zgłoszeń. Pod uwagę będą brane m. in.: atrakcyjność potrawy, ilość i różnorodność użytych składników, kolorystyka, ale i opis potrawy wskazujący na dociekliwość konsumenta. Wyniki konkursu podamy w połowie października. Zwycięzcy otrzymają do domu atrakcyjne paczki ze słodyczami, ufundowane przez włoską firmę Schaer, europejskiego lidera na rynku żywności bezglutenowej.
REGULAMIN
Regulamin konkursu fotograficznego dla dzieci i młodzieży stosujących dietę bezglutenową, zorganizowanego przez autorkę bloga Bezglutenowamama.pl przy udziale firmy Schaer, pt.: „Na talerzu bez glutenu”.
1. Organizatorem Konkursu na fotografię bezglutenowego dania (zwany dalej konkursem) jest blog Bezglutenowa Mama, zwany dalej organizatorem. Sponsorem konkursu jest firma Schaer.
2. Konkurs jest jednoetapowy i otwarty.
3. Przedmiotem konkursu jest wykonanie fotografii bezglutenowego dania, wykonanej w restauracji, bistro, agroturystyce, bistro itp. i nadesłanie jej e-mailem na adres organizatora.
4. Do konkursu można zgłaszać prace dotąd nie publikowane, wykonane własnoręcznie przez dzieci i młodzież do 26. roku życia, będące na diecie bezglutenowej.
5. Każdy uczestnik może przysłać tylko jedną pracę konkursową – to znaczy jedno zdjęcie jednego dania.
6. Uczestnikami konkursu nie mogą być członkowie rodzin organizatora ani sponsora konkursu.
7. Praca konkursowa powinna spełniać następujące warunki:
– fotografia musi spełniać warunki zdjęcia amatorskiego;
– powinna mieć max wymiary 600×480 pikseli;
– w nazwie fotografii należy wpisać imię i nazwisko autora pracy oraz nazwę potrawy.
– do e-maila należy dołączyć dane: imię, nazwisko, wiek, adres, adres e-mail, numer telefonu rodzica (dotyczy uczestników poniżej 18. roku życia), a także oświadczenie, iż autor pracy jest dzieckiem/studentem na diecie bezglutenowej. Proszę także podać nazwę lokalu/miejsca wraz z nazwą miejscowości, w którym autor zjadł sfotografowane, bezglutenowe danie.
8. Autorzy prac, poprzez wzięcie udziału w konkursie, wyrażają zgodę na publikację fotografii ich do promocji na blogu bezglutenowamama.pl, na fanpage bloga, a także na stronie internetowej sponsora i jego fanpegu.
9. Zwycięzca konkursu wyraża zgodę na publikację jego imienia, nazwiska i miejscowości na blogu bezglutenowamama.pl, na fanpage bloga, a także na stronie internetowej sponsora i jego fanpegu.
10. Konkurs „Na talerzu bez glutenu” trwa od 22 lipca do 30 września 2014 r. Termin nadsyłania prac mija 30 września 2014 r. o godzinie 23.59. Prace należy przesłać na adres e-mail: marta@bezglutenowamama.pl.
11. Jury wybierze najciekawsze pracę i ogłosi wyniki do 15 września 2014 r. Pięcioro zwycięzców otrzyma pocztą nagrody – atrakcyjne paczki ze słodyczami – ufundowane przez firmę Schaer.