Blog

Kończy się rozpieszczanie…

05/07/2016

Kończy się rozpieszczanie…

05/07/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nieubłaganie zbliża się zakończenie bezglutenowej kolonii ze smakiem i z Bezglutenową Mamą. Dziś ostatni raz wystawiłyśmy na śniadanie bezglutenowy szwedzki bufet, podałyśmy ostatni obiad i ostatnią bezglutenową kolację.

 

dodatkowe foty Bogdana kolonia 2016 (29)Zmęczenie daje o sobie znać, ale nie poddałyśmy się z Grażynką ani na moment. Na śniadanie serwowałyśmy dekoracyjne łódeczki – jajka z żółtym serem i czerwoną papryką (dla dzieci bezmlecznych – bez sera).  Po raz ostatni wystawiłyśmy bezglutenowy szwedzki stół – czym chata bogata. Nie brakowało wędlin, nabiału, warzyw czy bezglutenowego pieczywa. No właśnie, niektóre dzieci na diecie bezglutenowej dopiero tutaj zjadły po raz pierwszy bezglutenowego rogala…

 

5 lipca kolonia Wielen 2016 (22)Obiad znów był pracowity: zupa pełna kalafiora i warzyw, z dodatkiem kaszy jaglanej. Do tego bezglutenowe gołąbki z farszem mięsno-ryżowym, upieczone w piecu w wysokiej temperaturze. No i tak lubiana przez dzieci mizeria pełna śmietany… Muszę przyznać, że ta surówka nigdy nie została na stołach – znikała do ostatniej kropli.

Gołąbki cieszyły się dużym powodzeniem – z obiadu zostało zaledwie kilka sztuk.

 

5 lipca kolonia Wielen 2016 (29)Podwieczorek zszedł za to na pniu. Cały. Do ostatniej porcji. Gdybyśmy przygotowały podwójną porcję, też by zeszła. Mimo, że każdy kolonista otrzymał naprawdę pełen kubek deseru.

Dzieciom bardzo smakował bezglutenowy budyń malinowy, a dzieciom bezmlecznym – bezglutenowy kisiel truskawkowy. Każdą porcję Grażynka polewała sokiem owocowym.

 

5 lipca kolonia Wielen 2016 (33)Kolacja była w wersji smażonej – przygotowałyśmy bezglutenowe racuchy na mące do bezglutenowych ciast drożdżowych Celiko. Posypane cukrem pudrem lub polane konfiturą miały ogromne wzięcie. Po dodatkowe porcje sięgały niemal wszystkie dzieci, także glutenowe.

Talerz racuszków zostawiłyśmy na zaplanowane na wieczór kino nocne. Niestety, pogoda popsuła te plany i racuchami częstował się cały obóz.

 

5 lipca kolonia Wielen 2016 (25)Wieczorne, pożegnalne zajęcia Bezglutenowa Mama osłodziła ostatnia porcją słodyczy.

Przygotowałam na tę okazję różne rodzaje bezglutenowych cukierków Bulik (z międzynarodowym Przekreślonym Kłosem), amarantusowe batony Amarello (również z międzynarodowym przekreślonym kłosem) oraz dwa rodzaje bezglutenowych, czekoladowych batonów Schaer: Quadros i Twin Bar.

 

z mojego aparatu (1)Grażynkę i mnie czekało jeszcze jedno ważne zadanie: do północy przygotowywałyśmy paczki od Bezglutenowej Mamy dla wszystkich dzieci z naszej bezglutenowej kolonii.  Bezglutenowa Mama postarała się, by paczki miały bogatą, smaczną, kolorową i różnorodną zawartość. Szczegóły znają dzieci i rodzice, którzy odebrali paczki w środę, tuż przed odjazdem.

 

Jadłospis bezglutenowej kolonii ze smakiem z Bezglutenową Mamą we Wieleniu – wtorek, 5 lipca 2016 r.:

Śniadanie:

Jajka – łódki z żółtym serem i papryką, bezlaktozowy serek wiejski Mlekovita, domowe bezglutenowe rogale vitalne z płatkami owsianymi lub siemieniem lnianym złocistym, talerz serów żółtych bezlaktozowych oraz twaróg, talerz bezglutenowych wędlin, bezglutenowa polska surowa długodojrzewająca Balcerzak, masło i masło klarowane, papryka żółta, oliwki czarne, ogórek konserwowy, ogórek małosolny, pomidor, mleko wzbogacone witaminami ze Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu, bezglutenowa kawa Inka, herbata, woda,  dżem z malinowy,  jogurt typu greckiego, a z Amarello: bezglutenowe musli Kolumba, bezglutenowa jaglanka z malinami, bezglutenowa granola owsiana.

Obiad:

Zupa kalafiorowa, gołąbki  z ryżem brązowym basmati  BIO DernverFood, mizeria ze śmietaną i koperkiem (dla dzieci bezmlecznych: ogórki z solą i pieprzem), woda mineralna z cytryną.

Podwieczorek:

Bezglutenowy budyń malinowy Celiko, bezglutenowy kisiel truskawkowy Celiko, konfitura malinowa;

Kolacja:

Bezglutenowe racuchy na cieście drożdżowym Celiko, cukier puder i dżem malinowy, surowa marchewka, pomidor, oliwki czarne i zielone, rzodkiewka, bezglutenowa kawa Inka na mleku bezlaktozowym, talerz bezglutenowych wędlin, bezglutenowe rogale, bezglutenowy keczup, herbata.

Przekąska na wieczór:

Bezglutenowe cukierki Bulik, bezglutenowe batony Amarello, bezglutenowe batony czekoladowe Twin Bar Schaer, bezglutenowe batony z deserową czekoladą Schaer Quadros.

 

Bezglutenowa kolonia we Wieleniu odbyła się pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

 

Galeria zdjęć z bezglutenowej kolonii ze smakiem i Bezglutenową Mamą we Wieleniu – wtorek, 5 lipca 2016 r.:

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się