Blog

Kolorowe muffinki

14/11/2016

Kolorowe muffinki

14/11/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Rogale marcińskie za nami, a przed nami – andrzejkowe imprezy w przedszkolu, szkole czy w domu. Dla bezglutenowego przedszkolaka czy ucznia sprawdzą się małe wypieki: ciasteczka, muffinki czy beziki. Mają cieszyć oko i podniebienie. Raczej nie polecam placka czy babki piaskowej. Dziś podrzucam przepis na dekorowane muffinki bezglutenowe.

Składniki na 6-8 muffinek

Składniki na dekorację

  • 1 białko jaja
  • około 1-1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • barwnik czerwony
    bez śladowych ilości glutenu
  • roztopiona czekolada
    bezglutenowa

Wykonanie

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Rozgnieć banana widelcem. Mikserem utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym (do połowy masy można też dodać łyżeczkę bezglutenowego karobu) oraz olej. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj ją do utartych żółtek i delikatnie wymieszaj delikatnie. Na końcu dodaj banana i znów wymieszaj. Gotową masę przełóż do papierowych lub silikonowych foremek na muffinki. Piecz około 20 minut.

Gdy muffinki ostygną, przygotuj dekorację: ubij białko z cukrem, dodaj sok z cytryny i opcjonalnie barwniki. Udekoruj bezglutenowe muffinki w dowolne wzory. Jestem pewna, że kolorowa muffinka, ozdobiona jakimikolwiek dodatkami, niezmiernie ucieszy bezglutenowe dziecko. Czy to w domu, czy na imprezie w szkole lub przedszkolu, będzie miało przed sobą apetyczne ciastko niczym z wystawy cukierni. I będzie się czuło fantastycznie. Z taką przekąską bezglutenowe andrzejki będą bardzo słodkie.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się