Ten przepis uwielbiają bezglutenowe dzieci: proste składniki, szybkie wykonanie i mnóstwo zabawy przy zdobieniu.
Na co dzień zdrowsze będą ciasteczka z samym lukrem, ale raz kiedyś nie zaszkodzi, gdy ów lukier trochę podbarwimy…. Byle nie za często, bo barwiona żywność jest po prostu niezdrowa.
-250 g mąki Super mix na ciastka Glutenex (skrobia pszenna bezglutenowa);
– 1 jajko;
– 100 g miękkiego masła;
– 1 łyżka wody;
– pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Celiko;
– kilka kropli bezglutenowego aromatu pomarańczowego Libella;
Polewa: – cukier puder;
– barwniki spożywcze: niebieski i czerwony – bez śladowych ilości glutenu;
– cytryna;
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Wyrób składniki rękoma na blacie stołu, podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj parę kropli niebieskiego barwnika, do drugiej – parę kropli czerwonego. Na blacie posypanym mąką rozwałkuj czerwone oraz niebieskie ciasto na grubość około 0,5 cm. Wykrawaj ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika i piecz ciasteczka około 10-15 minut – do lekkiego zrumienienia.
Wyjmij blachę z piekarnika i zostaw ciasteczka do ostygnięcia na około kwadrans. Przygotuj lukier: do kubka wsyp 10 łyżek cukru pudru, wlej sok wyciśnięty z połowy cytryny, dodaj 0,5-1 łyżeczkę gorącej wody. Starannie wymieszaj lukier i rozlej go do trzech kubeczków. Do jednego kubeczka dodaj parę kropli czerwonego barwnika, do drugiego – parę kropli niebieskiego barwnika, a lukier w trzecim kubeczku pozostaw biały. Pędzlem (może być łyżeczka) nałóż lukier na ciasteczkach i zostaw do zastygnięcia.
Ciasteczka w mig zniknęły ze stołu podczas degustacji na bezglutenowych warsztatach Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej w Zielonej Górze „Walentynki z Glutenexem”.