Pragnę przypomnieć, że sezonowe owoce już niedługo zagoszczą na krzaczkach. Kończą się borówki, coraz mniej malin i brzoskwiń. To ostatni moment, by przygotować z nich jak najwięcej deserów i przekąsek. Dziś polecam kolorową galaretkę bezglutenową. U nas pełna salaterka zeszła podczas jednego podwieczorku.
I WARSTWA:
Do salaterki wsypałam borówki. Cytrynową galaretkę przygotowałam wg przepisu na opakowaniu w 0,5 l gorącej wody z dodatkiem 3 łyżek ksylitolu. Ostudziłam i wlałam do salaterki. Najlepiej, by owoce były gęsto ułożone w płynie (w razie potrzeby można użyć mniej lub więcej borówek). Wstawiłam do lodówki, by galaretka zastygła.
II WARSTWA
Przygotowałam galaretkę truskawkową wg przepisu na opakowaniu – rozpuściłam proszek w 0,5 l gorącej wody z 3 łyżkami ksylitolu. Ostudziłam. Do miski z zastygniętymi borówkami wsypałam maliny i zalałam galaretką truskawkową. Wstawiłam do lodówki, by zastygła.
III WARSTWA
Winogrona pokroiłam na połówki, skroiłam brzoskwinie na cząsteczki. Według przepisu na opakowaniu przygotowałam galaretkę cytrynową 0 rozpuściłam ją w 0,5 l gorącej wody z 3 łyżkami ksylitolu. Włożyłam pokrojone owoce do salaterki z zastygniętymi galaretkami. Wlałam ostudzoną cytrynową galaretkę i wstawiłam salaterkę do lodówki. Po trzech godzinach deser był gotowy.
Galaretkę podawałam z bitą śmietaną z cukrem pudrem (to opcjonalna wersja). Jej słodycz bosko komponowała się z kwaskowatymi owocami i delikatną konsystencją galaretki. W dniu degustacji mieliśmy glutenowych gości – i cała porcja zniknęła w mgnieniu oka. Oczywiście nikt nie miał pojęcia, że je galaretkę bezglutenową – bo przecież galaretka to galaretka: smakuje tak samo czy to z odrobiną glutenu, czy zupełnie bezglutenowa.
Taka galaretka, przygotowana w małych kubeczkach lub miseczkach, znakomicie się sprawdzi na podwieczorek dla bezglutenowego przedszkolaka. Będzie też niezastąpioną przekąską w bezglutenowym menu imprezy studenckiej czy innego spotkania, w którym wezmą udział osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej. Pamiętajcie jednak, by użyć galaretki opisanej jako „produkt bezglutenowy”.