Na kolonijnych warsztatach pieczenia bezglutenowej pizzy we Wieleniu ręcznie „przerobiłam” 6 kilogramów bezglutenowej mąki. Z takiej porcji przygotowaliśmy kolację dla naszej całej kolonii – dla 47 osób. Nikt nie wyszedł głodny.
Składniki na pizzę dla 1-2 osób (np. foremka aluminiowa o średnicy 20-25 cm):
– 300 g bezglutenowego mixu na chleb i pizzę Breat Mix B Schaer;
– pół opakowania drożdży suszonych bez śladowych ilości glutenu;
– 200-220 ml letniej wody;
– 1-2 łyżki oliwy;
– 1 płaska łyżeczka soli;
Warsztaty z Bezglutenową Mamą odbyły się w czwartek, 30 czerwca po południu. Mąkę wymieszałam z solą i drożdżami (nie syp drożdży bezpośrednio na sól).
Dodałam letnią wodę. Porządnie wyrobiłam ciasto – dosłownie w pocie czoła. Na koniec dodałam oliwę i wymieszałam.
Ciasto zostawiłam w misce, by wyrosło przez około 20 minut. Blachy wyłożyłam papierem do pieczenia i nakładałam porcje ciasta, a dzieci natłuszczonymi rękoma same rozciągały je do brzegów formy.
Na spód nakładaliśmy przygotowaną wcześniej pastę pomidorową (przecier plus oliwa i przyprawy), ser, salami, szynkę, warzywa oraz podlaską przyprawę do pizzy.
Piekarnik nagrzałam do 220 stopni C i wstawiłam blachy z pizzami na około 25 minut. Brzegi powinny mieć złotobrązową barwę (jeśli czernieją, to oznacza, że pizza się przypala i czas ją wyjąć z pieca). Pizza polana bezglutenowym keczupem rozeszła się naprawdę rozeszła się w mig… A dzieci na diecie bezglutenowej i bezmlecznej przygotowały dla siebie taka samą pizzę, tylko bez żółtego sera. I smakowała równie wyśmienicie.
Więcej o kolonii ze smakiem z Bezglutenową Mamą we Wieleniu 2016 czytaj TUTAJ.
Bezglutenowa kolonia we Wieleniu odbyła się pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.