Blog

Kociołek pyszności z parówkami bezglutenowymi i grillowanym bakłażanem

15/10/2023

Kociołek pyszności z parówkami bezglutenowymi i grillowanym bakłażanem

15/10/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 30 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Kociołek pyszności z parówkami, czyli sycący obiad bez glutenu

A gdyby tak na luzie wrócić z pracy i tylko podgrzać pyszną, sycącą potrawę dla całej rodziny?

Wiem, że wszyscy znacie przepisy na leczo, ale podrzucam moją autorską wersję, to kociołek pyszności z parówkami bezglutenowymi, pieczoną papryką i grillowanym bakłażanem, petarda i niebo w jednym!

Teraz jest sporo promocji na te warzywa, zróbcie zakupy i przechowajcie je w lodówce, a w wolnej chwili przetestujcie przepis, jest mega prosty, a danie efektowne, tym bardziej, że prawie wszyscy lubią dobre parówki bezglutenowe!

Składniki

  • 3-4 papryki różnych kolorów
  • 1 duży bakłażan
  • 2 cukinie
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4-6 parówek bezglutenowych - (u mnie marki Zyguła)
  • 1 puszka pomidorów w puszce (można użyć świeżych pomidorów)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/5 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie)
  • kilka łyżek oleju rzepakowego do smażenia (lub oliwy z wytłoczyn oliwnych)
  • 1/4 szklanki bulionu (warzywnego lub mięsnego) lub wody
Parówki bezglutenowe marki Zyguła - dowiedz się więcej

Wykonanie

  • Papryki umyj, wydrąż i przekrój na połówki. Podpiecz w piekarniku (około 200 stopni) przez kilkanaście minut. Bakłażana oraz cukinię umyj, a następnie pokrój w plastry i grilluj chwilę na patelni lub na grillu elektrycznym.
  • Na dużej patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę i czosnek.
  • Parówki bezglutenowe pokrój w kawałki i dodaj do cebuli i czosnku. Smaż, aż się zarumienią.
  • Do patelni dodaj pokrojone papryki i bakłażana. Smaż przez kilka minut.
  • Pomidory pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do mieszanki na patelni. Możesz użyć także pomidorów z puszki.
  • Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
  • Wlej bulion i zmniejsz ogień. Całość duś pod przykryciem przez około 10-15 minut.
  • Po tym czasie sprawdź, czy warzywa są miękkie i czy potrawa jest dobrze doprawiona. Ewentualnie dopraw do smaku.
  • Kociołek pyszności możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni i podgrzewać porcjami lub w całości.
najlepsze parowki bezglutenowe w polsce  marka Zyguła

Bezglutenowy kociołek pyszności podawaj gorące, najlepiej ze świeżym chlebem lub z paluchami chlebowymi (niedawno Glutenex wprowadził trzy smaki grissini o bardzo dobrym składzie).

paluchy chlebowe grissini Glutenex
Poznaj inne przepisy na parówki bezglutenowe dla dziecii dorosłych

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się