Blog

2

Każdy to upiecze: ekspresowe ciasto bezglutenowe z kremem cytrynowym

17/12/2022

Każdy to upiecze: ekspresowe ciasto bezglutenowe z kremem cytrynowym

17/12/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 8 osób
Czas 60 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Ekspresowe ciasto bezglutenowe z naturalnej mieszanki marki Ocelio

Skorzystałam z kolejnej super promocji bezglutenowej -80% na zakupy w sklepie internetowym Ocelio.pl i kupiłam m. in. mieszankę ciasta bezglutenowego z mąką gryczaną. Spodobało mi się, że mieszanka ma 100% naturalny skład, urzekła mnie też mąka gryczana bogata w błonnik (spokojnie, nie jest wyczuwalna w smaku). 

Chwila pracy, 50 minut pieczenia i na stole stało już coś, co każdy upiecze: ekspresowe ciasto bezglutenowe. Po szybkich konsultacjach z Izą z Frendlyfoodshop.pl zrobiłam jeszcze krem cytrynowy, równie szybki i łatwy, jak ciasto.

A, jeszcze coś: upiekłam je w małej tortownicy i wyszło za wysokie (moim zdaniem). Dlatego lepiej użyć dużej tortownicy (26-28 cm) lub kwadratową formę do placka. Ja tak zrobię następnym razem. No, to teraz już zapraszam do przepisu na ekspresowe ciasto bezglutenowe z kremem cytrynowym.

Składniki ciasta

  • 500 g naturalnej mieszanki do wypieku ciasta z mąką gryczaną marki Ocelio
  • 165 g miękkiego masła (w diecie bezmlecznej może być margaryna)
  • 50 g mleka (użyłam śmietankę, bo nie miałam mleka)
  • 4 jajka

Składniki kremu

  • 150 g miękkiego masła
  • 140 g cukru pudru
  • 400 g serka śmietankowego (typu Almette)
  • sok z 1 cytryny
  • opcjonalnie do dekoracji daktyle, płatki migdałowe

Wykonanie ciasta

  • Formę (około 20 x 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia
  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C, opcja góra - dół
  • Do miski miksera wsyp mieszankę, dodaj masło, jajka i mleko lub śmietankę
  • Wyrabiaj mikserem przez około 5 minut
  • Przelej masę do formy, wstaw do piekarnika na około 40 minut, piecz do tzw. suchego patyczka

Wykonanie kremu

  • Do miski włóż masło i serek
  • Dodaj cukier puder
  • Miksuj kilka minut do uzyskania puszystej konsystencji, pod koniec dodaj sok z cytryny
  • Udekoruj ostudzone ciasto

Ponieważ w składzie mieszanki na ciasto Ocelio nie ma zamienników glutenu, nie jest ono puszyste jak biszkopt czy jak babka upieczona na klasycznych mixach do słodkich babek czy placków. Jest nieco zbite. Nie jest też przesadnie słodkie, smak jest naprawdę wyważony i na pewno przypadnie do gustu dorosłym na diecie bezglutenowej. 


KOMENTARZE (2)

Piotrek 19/12/2022 17:31
Ponieważ była pani niegdyś w Hiszpanii, przydałby się (za jakiś czas) przepis na tradycyjny i, rzecz jasna, bezglutenowy wieniec Trzech Króli, który, jak sama nazwa wskazuje, jada się tam właśnie w święto Trzech Króli.
Bezglutenowa Mama 20/12/2022 08:47
Ja w Hiszpanii nie byłam, ale zamierzam :) A przepis na wieniec sprawdzę :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się