Skorzystałam z kolejnej super promocji bezglutenowej -80% na zakupy w sklepie internetowym Ocelio.pl i kupiłam m. in. mieszankę ciasta bezglutenowego z mąką gryczaną. Spodobało mi się, że mieszanka ma 100% naturalny skład, urzekła mnie też mąka gryczana bogata w błonnik (spokojnie, nie jest wyczuwalna w smaku).
Chwila pracy, 50 minut pieczenia i na stole stało już coś, co każdy upiecze: ekspresowe ciasto bezglutenowe. Po szybkich konsultacjach z Izą z Frendlyfoodshop.pl zrobiłam jeszcze krem cytrynowy, równie szybki i łatwy, jak ciasto.
A, jeszcze coś: upiekłam je w małej tortownicy i wyszło za wysokie (moim zdaniem). Dlatego lepiej użyć dużej tortownicy (26-28 cm) lub kwadratową formę do placka. Ja tak zrobię następnym razem. No, to teraz już zapraszam do przepisu na ekspresowe ciasto bezglutenowe z kremem cytrynowym.
Ponieważ w składzie mieszanki na ciasto Ocelio nie ma zamienników glutenu, nie jest ono puszyste jak biszkopt czy jak babka upieczona na klasycznych mixach do słodkich babek czy placków. Jest nieco zbite. Nie jest też przesadnie słodkie, smak jest naprawdę wyważony i na pewno przypadnie do gustu dorosłym na diecie bezglutenowej.