Często pytacie – czy kawa jest bezglutenowa? Czy kawę mogą pić chorzy na celiakię? Nie zawsze odpowiadam twierdząco. Po pierwsze, na pewno bezglutenowa jest kawa naturalna ziarnista i mielona. A czy kawa służy osobom z celiakią? Tak, ale tylko wtedy gdy mają już podleczoną chorobę. Nawet wtedy jednak osoby z celiakią powinny wybierać kawę delikatną dla żołądka. Takim produktem jest  kawa ASTRA Łagodna – niskodrażniąca. A teraz kolejna bardzo dobra informacja: na konferencji o celiakii w Poznaniu (sobota, 20 października 2018 r.) bariści będą serwować uczestnikom właśnie kawę ASTRĘ łagodną. 

Kawa bezglutenowa i łagodna dla żołądka

Kawa ASTRA produkowana jest w Poznańskiej Palarni Kawy  w oparciu o specjalną technologię usuwania z ziaren substancji odpowiedzialnych za tzw. „drażniące działanie”. Dzięki temu zawartość tych substancji jest w Astrze do 30% niższa, niż w innych kawach. To sprawia, że ASTRA nie powoduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Technologia została opatentowana, a walory kawy są potwierdzone badaniami. Warte podkreślenia jest, iż obróbka kawy jest naturalna i mechaniczna. 

Jak każda kawa ziarnista naturalna ASTRA jest bezglutenowa. 

Kawa dla smakoszy

W dobrych sklepach można kupić kawę Astrę Professional Cafe Espresso – zapewniam, że jest pyszna i przyjazna dla żołądka. Wiele razy kosztowałam jej w wersji z ekspresu, ale w domu mielę ziarna i gotuję w kawiarce. Obie wersje są doskonałe. Ziarna kupuję m. in. w Selgrosie.

Kawa Astra Professional Cafe Espresso to unikalna mieszanka 100% arabiki z Ameryki Łacińskiej. Posiada intensywny, przyjemny smak gorzkiej czekolady i miodu.Ta niezwykła mieszanka starannie dobranych ziaren, pochodzących z wysokogórskich plantacji, w połączeniu z powolnym i mocnym paleniem powoduje, iż kawa dorównuje swoim subtelnym smakiem i pełnym aromatem najbardziej wyrafinowanym włoskim kawom typu espresso. Kawa wyprodukowana w oparciu o opatentowaną technologię usuwania z ziaren kawy substancji drażniących. Dzięki procesowi mechanicznego usuwania zewnętrznej warstwy ziaren kawy, otrzymują one nowy, matowy wygląd. Proces ten przebiega w sposób naturalny bez użycia substancji chemicznych i pary. 

Organizatorzy, patroni i partnerzy konferencji o celiakii w Poznaniu