Blog

17

Już nie ma bezglutenowych otrębów gryczanych…

03/01/2015

Już nie ma bezglutenowych otrębów gryczanych…

03/01/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

otrebyKupowaliście bez patrzenia na etykietę otręby gryczane bezglutenowe firmy Melvit? To od teraz uwaga: Melvit zmienił opakowanie otrębów – w czerwonym serduszku, zamiast napisu „gluten-free” pojawiło się oznaczenie „Polecam: Kasia Fenix”.

Jest też ostrzeżenie, że produkt może zawierać śladowe ilości glutenu. Od tej pory nie ma otrębów bezpiecznych dla celiaków… Szkoda, bo to produkt wskazany w zdrowej diecie bezglutenowej.

 

 

 

otrebyOtręby gryczane Melvit były dotąd jedynymi dostępnymi na rynku bezglutenowymi otrębami. Gościły na co dzień w naszej bezglutenowej kuchni: używałam ich do panierowania kotletów mięsnych i rybnych, do jogurtu, do pieczenia chleba, do posypywania foremek pieczeniowych. Ufałam, że są bezpieczne, bo od firmy Melvit otrzymałam skany badań potwierdzających bezglutenowość produktu. Dlatego zachęcałam do korzystania z tego produktu (zobacz tutaj) – nie mając żadnej umowy z firmą na reklamowanie produktu.

Niestety, to już przeszłość. Parę dni temu w Kauflandzie znalazłam otręby gryczane Melvit ze zmienioną etykietą. Z nieznanych mi jeszcze przyczyn (czekam na odpowiedź od producenta) produkt przestał być bezglutenowy. Na etykiecie nie ma już napisu „gluten-free”, a pojawiło się ostrzeżenie o śladowych ilościach glutenu….

 

Od tej pory osoby chore na celiakię lub stosujące z innych przyczyn dietę bezglutenową nie powinny kupować otrębów gryczanych Melvitu. Wielka szkoda – były to jedyne dostepne na polskim rynku otręby bez glutenu.

 

KOMENTARZE (17)

MadziuLek 02/04/2023 12:58
Większość producentów jak i restauracji uważa kaszę gryczaną za naturalnie bezglutenową dlatego pewnie takie napisy " bez glutenu" W moim odczuciu produkt sam w sobie dalej jest taki sam tylko zmienił zwyczajnie opis z konieczności zawarcia wiarygodnych informacji. Cacao nie pamiętam już jakiej firmy też widziałam z opisem bez glutenu A czytając skład niestety masakra. Dużo czujności trzeba i czytania opisów etykiet. Zdrowia życzę i cierpliwości 🍀
Bezglutenowa Mama 08/04/2023 18:29
Masz niestety rację z kaszą gryczaną i mąką gryczana w restauracjach ....
Michal 14/09/2015 15:08
Myślę, że wynika to z faktu... Produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Bezglutenowa Mama 14/09/2015 21:27
Niezupełnie tak. Wydaje mi się, że wcześniej Melvit także paczkował te otręby na tych samych liniach, ale nie było obowiązku oznaczania alergenów. Więc ich nie oznaczali, a wręcz pisali, że produkt jest bezglutenowy. Otwarte pozostaje pytanie, czy był faktycznie bezglutenowy?
uniaczek 04/01/2015 17:21
Bardzo szkoda mi tych otrębów - robiłam na nich zakwas na żurek Zastanawiam się czy uda mi się zrobić zakwas na kaszce gryczanej instant bezglutewnowej Nominal: http://natureko.pl/nominal-kaszka-gryczana-bezglutenowa-instant-300g Jest dostępna w naszej Jagodzie również jaglana. Są to wyroby czeskie Uwielbiamy żurek i bez niego ani rusz !!!
Bezglutenowa Mama 04/01/2015 23:19
Trudno mi ocenić.... Znam produkty Nominal, miałam ich kaszkę gryczaną. Ale zastanawiam się, czy wyjdze z tego zakwas? Kaszka jest już produktem przerobionym... Też lubimy żurek i w ramach szybkości robię go na chlebie razowym BG. A zakwas świetnie wyjdzie Ci z mąk bezglutenowych: ryzowej, amarantusowej, gryczanej.
Anula80 04/01/2015 16:26
Tylko pytanie, czy coś się zmieniło, czy napis: może zawierać śladowe ilości powinien tam być zawsze? Nie jest to firma godna zaufania. Obawiam się też, czy te badania nie były w jakiś sposób preparowane. I co z mąką gryczaną Bezglutenu w takiej sytuacji? Melvit ją im dostarcza. Skoro mają zanieczyszczenia w otrębach, to nie wierzę, że mąka jest czysta :( Od dawna jej już nie kupuję, bo się boję
marchewa79 05/01/2015 20:33
mam cynk od koleżanki która pracuje w Bezglutenie że zakończyli współpracę z Melvit. W Bezglutenie kupuję od dwóch lat-jak na razie bez żadnych wpadek.
Bezglutenowa Mama 08/01/2015 22:01
Bezgluten bodajże 2-3 lata temu miał wpadkę z mąką gryczaną. Sanepid wykrył w niej gluten i wycofywali mąkę ze sklepów. Niestety nie poinformowali o tym klientów. Ja dostałam cynk i odesłałam im "zanieczyszczone" mąki. Odesłali mi nowe gratis, pochodzące od nowego dostawcy. To dla mnie przykład nieuczciwości. Nie powiadomili klientów, którzy im ufają.....
Bezglutenowa Mama 04/01/2015 23:20
No właśnie - na te pytania pewnie nikt nam nie odpowie... Mąkę gryczaną robię sama, Bezglutenowi nie ufam...
Anula80 05/01/2015 12:32
Nie kupujesz nic Bezglutenu? Mój syn uwielbia ich poduszeczki
sebastiasia 03/01/2015 19:15
Szkoda, też używałam. A robiłaś dochodzenie w sprawie bakalii, choćby maku? Stosuję kresto, nigdy nie było problemu. Ale mój syn jest wrażliwy na najbardziej śladowe ilości glutenu. Na drugie śniadanie zjadł zupę z ryżem (który dobrze umyłam pod bieżącą wodą)a następnie ciasto z makiem. I dostał takich rewolucji jak po zjedzeniu glutenu. Albo ryż albo mak. Wolałabym ryż, z maku cięzko mi będzie zrezygnowac. Najbradziej przeraża mnie fakt, że czytałam niedawno wywiad z kobietą, która otworzyła bezglutenową piekarnio-cukiernię w Warszawie i wg niej jest tylko jeden godny zaufania producent bakalii w Polsce. Napisałam do niej maila (do cukierni konkretnie) ale nikt mi nie odpowiedział o kogo moze chodzić . A teraz jeszcze te biegunki syna, po zjedzeniu ciasta....sama nie wiem. Kresto podaje alergeny na opakowaniu ale z drugiej strony kłosa nie mają...
Bezglutenowa Mama 04/01/2015 23:17
Być może zaszkodził mak - mnie również po maku boli brzuch, jeśli jem go za dużo naraz... A jak się nazywa ta nowa piekarnio-cukiernia w Warszawie? Faktem pozostaje, że najpewniejsze bakalie to te domowe.... Ale same nie zrobimy raczej żurawiny czy daktyli. Rozmawiałam z technologiem z Kresto i zapewniał, że jest OK.
sebastiasia 04/01/2015 23:47
Kurcze, póki co trochę odczekam i kiedyś znowu zaryzykuję podanie maku.Nie je go dużo, tylko co w cieście ale może faktycznie zaszkodził. Jak mają mi odpaść nasiona słonecznika, dynia, orzechy, migdały ,mak właśnie ,owoce suszone , wszystko z Kresto to już nie wiem co moje dziecko będzie jadło. Często na ich bazie szykowałam pasty kanapkowe. Cukiernia chyba taka nowa nie jest. Tutaj link do niej http://www.margita-bezglutenowo.pl/ a tutaj artykuł, w którym kobieta podkreśla, że tylko jeden producent bakalii jest godny zaufania, oby miała na myśli kresto. Dziękuje i pozdrawiam
sebastiasia 05/01/2015 11:08
oo, widze,ze nie dalam linku do aktykurłu http://www.polskatimes.pl/artykul/939481,duma-przedsiebiorcy-bezglutenowy-raj-dla-lasuchow,id,t.html ps. fajnie ze zapytasz:-)
gość 24/02/2015 23:04
I jak z tymi bakaliami w końcu? :)
Bezglutenowa Mama 05/01/2015 10:42
Znam Margitę, spytam ich o te bakalie;
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się