Blog

Jutro spotykamy się w Zielonej Górze na bezglutenowych warsztatach

01/09/2014

Jutro spotykamy się w Zielonej Górze na bezglutenowych warsztatach

01/09/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

bulki z amarantusem i jajem (1)We wtorek  2 września po południu będziemy w niemal trzydziestoosobowej grupie piec bezglutenowe bułki z amaratusem (na zdjęciu), chleb pełen błonnika oraz bezglutenowy chleb z burakami. Usmażymy naleśniki z parówkami, przygotujemy je także z bitą śmietaną i owocami. W planie są również pierogi z soczewicą oraz z serem. Na deser: kokosowe ciasteczka. Firmy Glutenex, Amarello i Konspol przygotowały również poczęstunek. Spotykamy się w Studiu Kulinarnym Look&Cook w Zielonej Górze.

 

 

 

bulki z amarantusem i jajem (2)Wczoraj wróciłam z dziećmi z wakacji nad morzem, a dziś mój piekarnik nie nadążą z pieczeniem… Testuję jeszcze mąki, modyfikacje przepisów, wracam do sprawdzonych receptur. Tak, kuchnia przypomina pobojowisko, a wszystko po to, by jutro nasze wypieki wyszły bez zakalców.

Bezglutenowe bułeczki z amarantusem i jajkiem, obsypane bezglutenowymi otrębami gryczanymi upiekły się jak należy (na zdjęciu).

 

 

 

 

chleb buraczanyy (8)Dla tych, którzy są uczuleni na jajka, przetestuje też przepis bez tego alergenu. Właśnie doprowadzam świeże drożdże do pokojowej temperatury i jak położę dzieci spać, zacznę dalej piec.  Ostatnim na dziś wypiekiem będzie bezglutenowy chleb z burakami. Efektowny kolorystycznie oraz zdrowy, bo wzbogacony ziarnami i burakiem pełnym błonnika oraz witamin i składników mineralnych. Dawno go nie piekłam, więc przed warsztatami warto sobie przypomnieć w praktyce przepis.

 

 

 

 

ciasteczka kokosowe Glutenex (6)Ciasteczka kokosowe z mąki kokosowej Glutenexu, wyjątkowo pełnej błonnika, smakują każdemu: bezglutenowym oraz glutenowym dzieciom i dorosłym. Sprawdziliśmy to na wakacjach. Ale dziś nie dam już rady ich upiec…

Przepis jest tak prosty, że na pewno nam się udadzą na warsztatach. Ale na wszelki wypadek trzymajcie kciuki :). Zdamy dokładnie relację po powrocie.

 

 

 

 

ZNAK-AOECSPodczas kulinarnych potyczek będziemy pracować wyłącznie na produktach z licencjonowanym Przekreślonym Kłosem (na zdjęciu). One są  bowiem najbezpieczniejsze dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej – podlegają regularnym audytom Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Oczywiście produkty z licencją będą obejmować m. in. wszystkie mąki i wędliny, a nie np. produkty naturalnie bezglutenowe i sprawdzone, tj.: ryby w puszce, soczewicę, jogurt czy twaróg.

 

 

 

 

logogluten

 

Podczas warsztatów czynne będzie stoisko z bezglutenowymi produktami sklepu internetowego Gluten-free.pl. Na miejscu po okazyjnych cenach będzie można kupić głównie produkty Glutenexu i Amarello – a więc te, na których będziemy pracować.

 

 

 

 

rybyJak zawsze podczas warsztatów Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej nie zabraknie edukacji – o godzinie 16 przewidziana jest część teoretyczna, a w niej porady i zalecenia dietetyczne, dotyczące m. in. uzupełniania niedoborów pokarmowych, powstających podczas długotrwałego stosowania diety bezglutenowej.

 

 

 

Lgin (26)Jeden z bezglutenowych rodziców poprosił również, by podczas warsztatów zaoferować do sprzedaży miseczki i rożki waflowe bezglutenowe, które musiał kupić dla córki w hurtowej ilości. Ma teraz ich nadmiar i chętnie odstąpi część wafli do lodów.  Będzie je można m. in. wykorzystać podczas odwiedzin w lodziarniach Grycan, które oferuję bezglutenowe lody i sorbety.

Warsztaty organizuje Studio Kulinarne Look&Cook oraz Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Poprowadzę je ja, czyli Bezglutenowa Mama. Podczas spotkania będzie można otrzymać materiały edukacyjne na temat diety i celiakii, wydawane przez stowarzyszenie.

 

 

Jeśli zielonogórscy celiacy i bezglutenowcy będą zainteresowani dalszymi bezglutenowymi warsztatami w studiu Look&Cook, kolejne warsztaty mogą m. in. dotyczyć wyrobu bezglutenowych wędlin, makaronów lub zajęć dla bezglutenowych dzieci.

 

 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się