Zaczął się właśnie sezon na truskawki. Jeśli szukacie idealnego przepisu na zdrowy i bezglutenowy podwieczorek (lub drugie śniadanie do szkoły), to ten deser z chia spełni Wasze oczekiwania. Jest orzeźwiający, bardzo owocowy i pełen wapnia, tak ważnego w diecie bezglutenowej dzieci i dorosłych. A gdy nie jadacie mleka, po prostu użyjcie mleka ryżowego.
Pół godziny przed porą bezglutenowego podwieczorku wymieszaj nasiona chia z jogurtem (lub z mlekiem roślinnym(). W szklance lub pucharku na dnie ułóż warstwę jogurtu, następnie porcję owoców, znów jogurt i znów owoce. Nie ma znaczenia, która warstwa będzie ostania.
Pucharek wstaw do lodówki na 20-30 minut, by nasiona chia zmiękły i stworzyły z jogurtem (lub mlekiem) aksamitną konsystencję. Serwuj na podwieczorek lub na drugie śniadanie dla bezglutenowego ucznia lub przedszkolaka (wtedy przygotuj deser w plastikowym pojemniczku).
Dlaczego warto jadać nasiona chia? Bo są bezcenne w każdej diecie, a zwłaszcza w diecie bezglutenowej. Zawierają one więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji (*)