Blog

Jesz bez glutenu i bez drożdży? Oto serowe minipączki bezglutenowe na Tłusty Czwartek

23/02/2025

Jesz bez glutenu i bez drożdży? Oto serowe minipączki bezglutenowe na Tłusty Czwartek

23/02/2025

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przepis na bezglutenowe minipączki bez drożdży

Lubisz pączki, a nie możesz glutenu i drożdży? Kochasz szybkie i tanie przepisy bezglutenowe z prostych składników?

To ten przepis na bezglutenowe minipączki serowe na Tłusty Czwartek jest dla Ciebie! Pączusie nie muszą rosnąć jak drożdżowe pączki, więc ich przygotowanie trwa o wiele krócej. 

Nie mają też nadzienia, co zmniejsza ich kaloryczność - a to ogromna zaleta. 

Jeśli wydaje Ci się, że ten przepis bezglutenowy jest trudny, bo trzeba wyciskać pączki z rękawa cukierniczego, odcinać ciasto nożyczkami, to ... zobacz na dole wpisu filmik, tam jest wszystko pokazane kok po kroku. Uda Ci się!

Poznaj wszystkie moje przepisy bezglutenowe na Tłusty Czwartek
przepis na serowe minipączki bezglutenowe bez drożdży

Składniki około 30 sztuk

  • 140 g mąki bezglutenowej Mix C Patisserie lub Mehl Farine Schär
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 120 g cukru
  • 250 g tłustego twarogu
  • 3 jajka
  • skórka starta z wyparzonej pomarańczy lub cytryny (może być gotowa skórka cytrynowa np. z Lidla)
  • 3 łyżki wódki (alkohol wyparuje w czasie smażenia)
  • na lukier: 5 czubatych łyżek cukru pudru, 1 łyżka soku z cytrusa, 1 łyżka wrzątku
  • w razie potrzeby 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia ciasta lub 2-3 łyżki mleka do rozrzedzenia

Będą też potrzebne: 2 l oleju rzepakowego do smażenia, zwykły rękaw cukierniczy i nożyczki

najlepsze minipączki bezglutenowe schaer mehl farine

Jeśli chcesz, żeby bezglutenowe minipączki serowe były mięciutkie i puszyste, ciasto musi mieć dość rzadką konsystencję - żebyś ledwo nadążała za odcinaniem kawałeczków ciasta. 

Wykonanie

  • w szerokim rondlu rozgrzej olej
  • w misce wymieszaj suche składniki
  • dodaj skórkę z cytrusa, ser, jajka, wódkę
  • połącz składniki widelcem, mikserem lub w Thermomixie (10 s/ obr 6)
  • powinno powstać jednolite, gładkie ciasto – lekko lejące, ale niezbyt gęste, by minipączki nie były zbite i twarde; w razie potrzeby dodaj odrobinę mąki lub soku z cytrusa
  • sprawdź olej – wrzuć kawałek ciasta. Jeśli szybko wypłynie i zacznie się rumienić, olej jest gotowy
  • odetnij ok. 1 cm końcówki rękawa cukierniczego, aby powstał odpowiedni otwór do wyciskania ciasta
  • nałóż do rękawa część ciasta, wyciskaj prosto do oleju po kawałku, odcinaj nożyczkami
  • smaż na małym ogniu z obu stron, do złotego koloru
  • wyłóż minipączki na metalową kratkę, ostudź i udekoruj lukrem lub cukrem pudrem
  • smaż tak samo pączki bezglutenowe z pozostałej części ciasta

Minipączki najlepiej przechowywać do następnego dnia w foliowym woreczku, ale bez dekoracji. Poniżej zobacz instagramowy filmik.

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez BezglutenowaMama|przepisy bezglutenowe (@bezglutenowamama)

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się