28/09/2016
28/09/2016
Nie jest łatwo codziennie wymyślać dania do szkolnych śniadaniówek. Bo ma być i zdrowo, i smacznie, i kolorowo i świeżo…. Dlatego powstał projekt Bezglutenowej Mamy „Zdrowa śniadaniówka”. Jedną z propozycji są jesienny spiralki. To smaczne połączenie wartościowego białka i warzyw.
Składniki:
– 2 jajka rozmiar L;
– 6 łyżeczek mleka;
– 1 mała cukinia;
– 2 łyżeczki tartego sera żółtego;
– 4 plastry szynki bezglutenowej;
– szczypta soli;
– masło lub olej kokosowy do smażenia;
Cukinię pokrój w małą kostkę i gotuj 5 minut w małej ilości wody. Odsącz i ostudź. Ubij białka z solą, dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Do masy dodaj mleko i cukinię. Wymieszaj. Na małej patelni rozpuść masło i usmaż na złoto 2 omlety. Ciepłego omleta zwiń w rulon, przekrój na pół i każdą połówkę owiń w plaster szynki, a następnie w folię aluminiową lub spożywczą. Gdy rulony ostygną, wstaw je na godzinę do lodówki. Wyjmij, odwiń folię i pokrój rulony na plastry. Zapakuj do śniadaniówki z porcją warzyw.
Zapisz się
KOMENTARZE