Ten przepis powstał specjalnie na bezglutenowe warsztaty kuchni czeskiej, które poprowadzę  w połowie listopada w Poznaniu. Przyznam, że chciałam przemycić bezglutenowym dzieciom pewne warzywo…

Tak, jesienią nie wyobrażam sobie kuchni bez dyni. Dodałam ją do ciasta i stworzyłam z niej nadzienie z aromatycznym kardamonem i cynamonem…

 

rogale czeskie dyniowe gotowe (1)Składniki:

– 280 g bezglutenowej mąki Jizerki (2 pełne szklanki);
– 1/4 kostki masła;
– paczka drożdży suszonych (8 g);
– 2 jajka;
– około 100 ml letniego mleka;

– 120 g zblendowanej lub startej surowej dyni;
– 1 łyżeczka jogurtu naturalnego lub śmietany (niekoniecznie, jogurt daje delikatność);
– 3 łyżki cukru;
– szczypta soli;
– cukier z wanilią lub skórka starta z wyparzonej cytryny;

 

Nadzienie
– pół kg obranej dyni;
– 2 łyżki miodu;
– 2 łyżeczki cynamonu;

– 3 łyżki masła;

– 6 ziarenek kardamonu/ćwierć łyżeczki mielonego;

 

 

 

rogaliki dyniowe (2)Do przesianej mąki dodałam suche drożdże i sól. Jajka utarłam z cukrem na kogel mogel. Wymieszałam mąkę z masą jajeczną, z letnim mlekiem, śmietaną, miękkim masłem, domowym cukrem waniliowym, dynią. Powstała gęsta, dość twarda masa. Posypałam ją mąką i przykryłam ściereczką.

Odstawiłam miskę na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło.

 

 

 

 

 

rogaliki dyniowe (7)W tym czasie przygotowałam nadzienie dyniowe. Dynię pokroiłam w kostkę, poddusiłam na maśle w rondelku, raz po raz mieszając. Dodałam miód i przyprawy. Ostudziłam i odcisnęłam na sitku nadmiar soku. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam  na kształt koła. Podzieliłam je pasami  na osiem części. Nastawiłam piekarnik na 200 stopni C. Na szerokiej części trójkąta smarowałam nadzienie, zwijałam w kierunku wąskiej części i formowałam rogalik. Odkładałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

 

 

 

 

 

rogaliki dyniowe (1)Posmarowałam rogale pozostałym rozmąconym białkiem. Posypałam skrojonymi orzechami laskowymi. Piekłam na złoty kolor około 25 min w termoobiegu (200 stopni).

Zapach drożdżowego ciasta (bezglutenowego), kardamonu i cynamonu wypełnił kuchnię. Zwabił Daniela, owijał się wokół śpiących dzieci…

 

 

 

 

rogale czeskie dyniowe gotowe (2)Rogale upiekły się znakomicie. Pozwoliłam im ostygnąć do rana, aż do pierwszego okrzyku dzieci. Biedactwa…. Nie wiedziały, że w środku jest jakaś dynia….

I nie wiedzą do tej pory, jakie nadzienie znalazło się w deserze (w myśl zasady: „im mniej wiesz… :)”)! Rogaliki smakowały wszystkim bez wyjątku! Ciasto dyniowe, nadzienie dyniowe….. – tak nasze jesienne rogaliki od razu stały się zdrowsze i  rozgrzewające.

 

 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:07:14+00:006 listopada 2014|

    4 komentarze

    1. Ida 8 listopada 2014 w 20:50 - Odpowiedz

      Witam, czy startą dynię mogę zastąpic puree ? 🙂

      • Bezglutenowa Mama 8 listopada 2014 w 21:48 - Odpowiedz

        Jasne – efekt będzie ten sam. Byle było letnie, a nie gorące 😉

    2. KróliczaMama 8 listopada 2014 w 23:18 - Odpowiedz

      Mam nadzieję, że spotkamy się za tydzień na warsztatach 🙂
      A czy jest cień szansy, że pojawią się też jakieś przepisy bezglutenowe- bezmleczne i bezjajeczne (albo z małą ilością jajek)? Ot takie mamy dodatkowe utrudnienie z dietami… żeby było ciekawiej 😉
      Pozdrawiamy serdecznie!!!

      • Bezglutenowa Mama 9 listopada 2014 w 00:20 - Odpowiedz

        Jasne 🙂 Z tego co pamiętam, langosza robi się bez jajek, pizzę, rogaliki…. trochę się uzbiera 🙂 Ale będziesz musiała być czujna i w razie czego się przypomnieć podczas pracy w swojej grupie warsztatowej 🙂 na pewno damy radę 🙂

    Zostaw komentarz