Blog

Jedz zdrowiej! Przepis na pieczony falafel bezglutenowy w chrupiącej panierce

29/04/2024

Jedz zdrowiej! Przepis na pieczony falafel bezglutenowy w chrupiącej panierce

29/04/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowy falafel pieczony, ale nadal chrupiący, czyli jedz zdrowiej

Szukasz zdrowego, ale pysznego sposobu na wykorzystanie ciecierzycy z puszki? Mam dla Ciebie świetną propozycję! Oto przepis na pieczony falafel bezglutenowy, który zachwyci nie tylko wegan i wegetarian, ale każdego, kto pragnie dodać do swojej diety więcej roślinnych posiłków.

Ten przepis jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale także pełen aromatycznych ziół i przypraw, które przeniosą Cię wprost do słonecznej kuchni Bliskiego Wschodu.

Co więcej, jest to wersja pieczona, dzięki czemu falafel jest zdrowszy, ale nadal zachowuje swoją chrupkość - to zaleta nowej panierki bezglutenowej  włoskiej marki Schär, która ma nową recepturę i genialną chrupkość.

Bezglutenowy falafel jest idealny na obiad, ale też jako przekąska na imprezę lub jako dodatek do sałatek i wrapów.

Gotowy na smakowitą przygodę? Zapraszam na bloga po przepis!

Składniki

  • 1 duża puszka ciecierzycy (około 400 g), odsączona
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/4 szklanki świeżej pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski)
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki mąki bezglutenowej z ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sok z 1/2 cytryny
  • olej roślinny do posmarowania formy lub blachy
  • 2-3 łyżki bezglutenowej panierki Schär
bezglutenowa panierka schar polska

Wykonanie

  • Odsącz i opłucz ciecierzycę, a następnie osusz ją ręcznikiem papierowym.
  • Do robota kuchennego / malaksera dodaj ciecierzycę, cebulę, czosnek, pietruszkę, kumin, mieloną kolendrę, sól i pieprz.
  • Miksuj wszystko chwilę do uzyskania jednolitej, lekko grudkowatej masy. Następnie dodaj sok cytrynowy, mąkę bezglutenową i sodę, mieszając tylko do połączenia składników.
  • Z masy formuj niewielkie kulki lub placuszki (np. gałkownicą do lodów).
  • Jeśli masa jest zbyt lepka, możesz dodać odrobinę więcej mąki.
  • Każdy falafel obtocz w panierce bezglutenowej.
  • Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarowanej olejem.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 25-30 minut, aż falafel będzie złoty i chrupiący, obracając go w połowie pieczenia, aby równomiernie się przyrumienił.

przepis na falafel pieczony bezglutenowy schaer

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się