Blog

11

Jasny chleb bezglutenowy na zakwasie

17/04/2016

Jasny chleb bezglutenowy na zakwasie

17/04/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wiele razy pisałam o tym, że bezglutenowe pieczywo na zakwasie, bez drożdży i zbędnej skrobi, jest najlepszym pokarmem dla bezglutenowych dzieci i dorosłych. Chleby na zakwasie pomagają bowiem odbudować korzystną florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Zamiast więc łykać probiotyki, jedzmy zdrowy chleb z własnego piekarnika.

Dziś proponuję jasny chleb na zakwasie (ze zdrowych mąk i nasion), o delikatnym smaku i zapachu, a więc łatwiejszy do zaakceptowania przez dzieci na diecie bezglutenowej.

 

BmixSkładniki:

– 180 g bezglutenowej mąki do pieczenia chleba (*);
– 160 g bezglutenowej mąki jaglanej;
– 160 g bezglutenowej mąki ryżowej;
– w sumie około 150 g bezglutenowych nasion i ziaren: (słonecznik bez śladowych ilości glutenu, siemię lniane bez śladowych ilości glutenu, nasiona Chia (maksymalnie 30 g) bezglutenowe płatki owsiane, sezam bez śladowych ilości glutenu);
– porcja bezglutenowego ciasta z zakwasem pozostawionego z poprzedniego wypieku – PRZEPIS TUTAJ;
– 1,5-2 łyżeczki soli;
– około 2-3 szklanki mocno gazowanej wody Żywiec (ilość wody dozuje się w zależności od potrzeb, by uzyskać gęste, ale elastyczne ciasto);

Forma keksowa o wymiarach około 30 cm długości;

 
 
 
 
amarelllo (3)Dwie godziny wcześniej wyjęłam z lodówki słoiczek z ciastem na zakwasie. Mąki, płatki, pestki, ziarna i sól wymieszałam w misce, następnie dodałam 3 łyżki ciasta z zakwasem i dolewałam wodę. Mieszałam dużą drewnianą łyżką, a potem ręką, by uzyskać jednolite, gęste ciasto. W czasie mieszania dłońmi ciasto ma uzyskać konsystencję budyniu: ma być nie zbite i nie płynne.
 
 
 
denverCiasto musi mieć elastyczną konsystencję i odpowiednią ilość wody, by mogły ją wchłonąć nasiona chia.  Trzy łyżki wyrobionego ciasta przełożyłam do słoiczka i wstawiłam do lodówki  – do przygotowania kolejnego chleba za kilka dni. Dużą formę keksową wyłożyłam papierem do pieczenia. Ułożyłam w formie ciasto i mokrą łyżką wygładziłam powierzchnię.

Przykryłam formę mokrą ściereczką i odstawiłam na 10-12 godzin do wyrośnięcia. Kilkakrotnie skrapiałam ściereczkę wodę, by zbytnio nie wyschła powierzchnia ciasta. Chleb urośnie o około 1-2 cm, a jego powierzchnia zaokrągli się nieco (dzięki dodatkowi Mix-u B).

Piekarnik nagrzałam na 200 stopni C. Wstawiłam naczynie żaroodporne z wrzątkiem, by woda nawilżała powietrze. Posmarowałam chleb rozkłóconym jajkiem i posypałam makiem.  Formę wstawiłam na godzinę do piekarnika. Upieczony chleb wyjęłam z formy i zostawiłam na metalowej kratce, by ostygł i odparował. Chleb można kroić dopiero, gdy zupełnie wystygnie.

 

zakwasowy bialy (1)Ten chleb na zakwasie różni się od moich poprzednich wypieków kolorem oraz smakiem. Nie wyczuwa się w nim kwaskowej nuty, tak charakterystycznej dla chlebów na zakwasie. Jest bardzo łagodny w smaku, a jednocześnie – dzięki zawartości wartościowych mąk i nasion – zdrowy, odżywczy i sycący.

Najlepiej przechowywać go na stole, owiniętego w bawełnianą ściereczkę. Nie wysycha tak łatwo, jak skrobiowe chleby – pozostaje idealny nawet przez tydzień. Zazwyczaj połowę chleba kroję na kromki i mrożę.

 

(*) Użyłam Mix B Schaer;

KOMENTARZE (11)

Beata 19/01/2019 13:40
ile to jest porcja zakwasu?
Bezglutenowa Mama 28/01/2019 13:04
Słuszne pytanie, już poprawiam we wpisie :) Chodzi o około 300-350 g zakwasu. :)
jola 08/08/2016 10:04
czy w tym przepisie można mąkę jaglaną zastąpić np. owsianą ?
admin 10/08/2016 23:29
Tak naprawdę można użyć dowolnych mąk bezglutenowych - ma być ich w sumie 500 g. Warto pamiętać, że więcej można dać np. maki gryczanej czy amarantusowej (ale one dadzą wyrazistszy smak i ciemniejszy kolor), ryżowej, kukurydzianej, jaglanej, owsianej bezglutenowej, ale np. mąki z sorgo czy kokosowej może być nie więcej, niż po 5% ogółu mąk.
jola 13/08/2016 00:37
piekłam :) wyszedł super, 3 dni nadawał się do zjedzenia, dziś natomiast zamieniłam mąkę jaglaną na owsianą i zrobiłam ciut rzadsze ciasto i wyszedł mięciutki jak gąbka
admin 15/08/2016 11:30
A mimo rzadszego ciasta chleb nie kleił się do noża? Nie był wilgotny?
Jolanta 18/08/2016 00:10
nie kleił się, ale ciasto wyrabiałam ręcznie i długo by dostało dużo powietrza, zrobiłam rzadsze, bo obawiałam się, że ziarna mogą wciągnąć zbyt dużo wody i ciasto sobie nie poradzi. Z tej porcji zrobiłam 2 keksówki 25 cm , chlebki nie były wysokie - 6 cm wysokości, ale miały dużo chrupiącej skórki :) . Do mąk dołożyłam tylko ciasto z poprzedniego wypieku 3 łyżki, nie dokładałam już zakwasu, może dlatego nie czuć kwaskowatości chleba. Ciasto stojąc w lodówce w ciągu 3 dni strasznie urosło , aż uciekało ze słoiczka :) . Chlebek super, dziękuję za przepis :)
admin 02/09/2016 23:27
Bardzo się cieszę, że wypróbowałaś ten przepis na chleb na zakwasie. To jeden z moich ulubionych przepisów;
ewa 20/04/2016 21:49
Twój blog to dla mnie skarbnica przepisów i informacji. Dopiero uczę się pięć pieczywo bez glutenowe i wogóle poruszać się w tym temacie. Proszę o informację czy rezygnując z nasion i płatków przy pieczeniu chleba powinnam je czymś zastąpić czy ich brak znacząco wpłynie na jakość chleba oczywiście poza wartościami odżywczymi? Pytam bo mój synek nie chce nic zjeść co ma wsrodku ziarna czy cokolwiek . Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawim.
Bezglutenowa Mama 21/04/2016 08:22
Ewo, oczywiście można zrezygnować z ziaren, ale zostawiłabym płatki owsiane - one są niewyczuwalne w chlebie. Odpowiednio musisz zmniejszyć ilość wody, przynajmniej o pół szklanki. Ważne, byś uzyskała konsystencję gęstego, ale plastycznego ciasta. Powodzenia! Mój Antek też długi czas nie cierpiał ziaren, ale od niedawna zaczął je tolerować.
ewa 21/04/2016 10:47
Dziękuję bardzo. Będziemy próbować może z czasem i u nas ziarna przejdą :). Pozdrawiam
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się