Blog

7

Jaskółcze gniazdka na bezglutenowe śniadanie

23/08/2015

Jaskółcze gniazdka na bezglutenowe śniadanie

23/08/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

To śniadanie przygotowałam w zupełnej tajemnicy przed dziećmi. Niby tylko krzątałam się w kuchni, ale po kwadransie postawiłam na stole półmisek z kiełbaskami zapiekanymi w cieście. Do tego keczup i uczta gotowa! Dzieci początkowo były nieufne, ale wystarczył pierwszy kęs i przy stole zapanowała cisza. – Nazwijmy je „jaskółcze gniazda” – zaproponowała Zosia, a Antek kiwnął głową z aprobatą. Nie mógł odpowiedzieć, bo ciągle miał pełną buzię.

 

 

jizerkaSkładniki:

– 3 jajka;

– tyle uniwersalnej mąki bezglutenowej, ile ważyły jajka wbite do miski (użyłam Jizerki Jizerske Pekarny);

– tyle mleka (waga), ile ważyły jajka;

– opakowanie bezglutenowych kiełbasek koktajlowych;

– olej;

 

 

gniazdko sklad– sól, pieprz;

– opcjonalnie czerwona cebula lub por;

– bezglutenowy keczup (np. Heinz, Pudliszki, Mc Donald’s);

Potrzebne będą:

– mikser;

– forma do muffinek;

– patelnia;

 

 

gniaPiekarnik rozgrzałam do temp. 200 stopni C. Posiekałam drobno cebulę. Zmiksowałam jajka z przesianą mąką i solą. Nadal miksując stopniowo dolewałam mleko dbając, by nie powstały grudki. Na patelni podsmażyłam kiełbaski – do zrumienienia. Do każdego wgłębienia w formie włożyłam odrobinę cebuli oraz po 2-3 koktajlowe kiełbaski i polałam je jedną łyżeczką oleju (do każdego wgłębienia). Wstawiłam formę na 5 minut do piekarnika.

 

 

gniazdko3Wyjęłam formę z pieca i do każdego wgłębienia wlewałam ciasto – tak, aby kiełbaski były przykryte częściowo. Blachę wstawiłam do piekarnika na 15 minut. Ciasto bajecznie rosło i przyrumieniało się. Po kuchni roznosił się bajeczny zapach. Aż dziw, że nie zwabił dzieci… Gotowe gniazdka ustawiłam na talerzu. Nie miałam czasu robić dobrych zdjęć, bo nie chciałam, by śniadanie ostygło. Te zdjęcia nie oddają więc całego uroku tego dania. Ale od czego jest wyobraźnia?

 

Mąkę Jizerkę można kupić w sklepach internetowych. Zwróćcie uwagę, by kiełbaski koktajlowe było oznaczone jako produkt bezglutenowy i by miały jak najwyższą zawartość mięsa (bez MOM).

 

PS Nie mam z żadnym producentem ani sklepem umowy na promowanie jego produktów.

KOMENTARZE (7)

mama Ani 27/08/2015 11:01
http://zdrowozakrecona.blogspot.com/2015/03/bezmaczne-muffiny-ziemniaczane-ze.html tu polecam fajny pomysł na wytrawne muffiny z niezjedzonych ziemniaków , u nas mięsożerców wersja wzbogacona o podsmażony boczek
Bezglutenowa Mama 28/08/2015 07:44
Fantastyczny pomysł! I bardzo gospodarny :)
mama Ani 27/08/2015 10:53
Mi też podoba się i nazwa i sam przepis -atrakcyjny :) NA PEWNO WYPRÓBUJĘ !
Bezglutenowa Mama 28/08/2015 07:42
Polecam, bo na naprawdę szybkie ciasto :)
jola 23/08/2015 23:10
fajny przepis, nie mam mąki Jizerki :( jaka mąką można ją zastąpić. Czy te jaskółcze gniazda (fajna nazwa) smakują tylko na ciepło czy na zimno również. Pomyślałam o drugim śniadaniu do szkoły , glutki zazdrościłyby naszym dzieciom takich specjałów ... i ta nazwa.. super :)
Bezglutenowa Mama 24/08/2015 20:04
Może być każda bezglutenowa mąka uniwersalna. Byle nie zawierała skrobi pszennej bg. Na zimno też smakują świetnie - dzieci jadły następnego dnia i były OK.
jola 26/08/2015 15:15
to super, będzie na przekąskę do szkoły jak znalazł :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się