Blog

Jaglane burgery

30/10/2016

Jaglane burgery

30/10/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jeśli znudziły się Wam mięsne kotlety i szukacie urozmaicenia na obiad, sięgnijcie po jaglane burgery bezglutenowe. To pomysłowe danie jest bardzo pożywne i bajecznie kolorowe.  Świetnie sprawdzi się również na przyjęciu ze znajomymi. I wbrew pozorom jest proste w przygotowaniu. Z pewnością przypadnie do gustu bezglutenowym weganom. Autorem przepisu jest Marek Zaremba, autor książki „Jaglany detoks”.

Składniki na burgery (dla 4 osób)

Burgery z buraka

Burger z buraka

  • 2 średnie buraki
  • natka pietruszki
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    bez śladowych ilości glutenu
  • 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki
    może być z puszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe bezglutenowego siemienia lnianego
  • szczypta przypraw: cynamonu, curry, kminu rzymskiego
    bez śladowych ilości glutenu
  • sól do smaku
  • opcjonalnie 1/2 małej cebuli
  • oliwa
  • pestki dyni
    bez śladowych ilości glutenu, uprażone na patelni

Burgery z marchewki

  • 2 średnie marchewki
  • 2 cm świeżego kłącza imbiru
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    bez śladowych ilości glutenu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki
    może być z puszki
  • 2 łyżki stołowe siemienia lnianego
    bezglutenowego
  • szczypta przypraw: cynamonu, curry
    bez śladowych ilości glutenu
  • sól do smaku
  • sezam
    bez śladowych ilości glutenu, uprażony na patelni

Przygotowanie burgerów z buraka

Upieczone lub ugotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na grubej tarce. Przełóż do dużej miski. Dodaj startą lub drobno pokrojoną cebulę, starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, siemię lniane, ugotowaną cieciorkę i kaszę jaglaną oraz przyprawy. Dopraw solą i zblenduj. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Zwilżonymi dłońmi formuj płaskie kotleciki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w 180 stopniach. Odstaw, by ostygły.

Przygotowanie burgerów z marchewki

Obraną i pokrojoną w kawałki marchew ugotuj na parze lub w małej ilości wody. Przestudź i przełóż do miski. Dodaj starty imbir, siemię lniane, cieciorkę i kaszę jaglaną oraz przyprawy. Dopraw solą i zblenduj. W razie potrzeby można dodać trochę wody. Konsystencja masy powinna być zwarta. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj płaskie kotleciki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego burgera posyp prażonym sezamem (opcjonalnie). Piecz około 20 minut w 180 stopniach.

Podczas spotkania z przyjaciółmi serwowałam te wegańskie burgery bezglutenowe z dużą porcją sałaty oraz z oliwą z oliwek. Podawałam je w takim zestawie, jak na zdjęciu: wykałaczką spięłam burgery, przekładając każdego porcją sałaty oraz plasterkiem ogórka kiszonego. Posypywałam prażonymi pestkami dyni. Goście zamaczali burgery w oliwie, dogryzali sałatą i ogórkiem. I byli zachwyceni nowym, lekko orientalnym smakiem oraz delikatną konsystencją tych burgerów.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się