Blog

23

Jadacie orkisz na diecie bezglutenowej?

20/05/2015

Jadacie orkisz na diecie bezglutenowej?

20/05/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Im więcej mówi się o diecie bezglutenowej, tym, więcej mitów powstaje na ten temat…

Coraz częściej np. słyszę, że chorzy na celiakię jadają orkisz, bo „PRZECIEŻ jest bezglutenowy”! I lekarz zalecił! I troskliwa mama, by wzbogacić dietę małego celiaczka, miesza mix bezglutenowy z orkiszem. I dziwi się, że dziecko ma przeciwciała… No a jak ma nie mieć????

 

 

 

 

orkiszWyjaśnijmy na początek: orkisz to odmiana pszenicy i zawiera bardzo dużo glutenu (nawet więcej, niż pszenica). Orkisz jest zabroniony w diecie chorych na celiakię i uczulonych na gluten. Dlaczego więc tyle osób, w tym lekarze, dietetycy czy kucharze, sądzą, że orkisz nie zawiera glutenu? Otóż gluten z orkiszu jest lepiej przyswajalny, niż gluten z pszenicy. Dotyczy to jednak tylko osób nadwrażliwych na gluten lub unikających glutenu z innych przyczyn  niż celiakia i alergia.

 

 

Lipsk 2015 (79)Pewnie dlatego tak często słyszę, że celiacy jedzą orkisz. Znajoma z Dolnego Śląska miesza mąkę bezglutenową  z orkiszem (pół na pół) i piecze chleb dziecku choremu na celiakię… Szef kuchni pewnego baru w Lesznie, po kilkuletniej praktyce w angielskich restauracjach, zamierza piec bezglutenowy chleb z orkiszu… Nóż się w kieszeni otwiera!!!

Potem jelita chorych na celiakię wyglądają tak, jak na zdjęciu obok…

Kochani: nie dajcie się zwieść żadnym doniesieniom pseudonaukowym. Orkisz jest zabroniony w diecie bezglutenowej i koniec i kropka.

 

 

KOMENTARZE (23)

Mała mi 04/04/2024 10:12
Witam. Owszem zgodzę się z tym ale sama mam nietolerancję glutenu i piekę chleb orkisz/płaskurka lub samopsza/plaskurka. Ale jest to chleb na zakwasie gdzie bakterie podczas fermentacji i wyrastania ciasta ten gluten trawią po prostu. Inaczej ma się sprawa z chlebami na drożdżach. I to na swoim przykładzie niestety wypróbowałam. Także chleb chlebowi nie równy i gluten glutenowi też w przypadku takich chlebkow na zakwasach💪 Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrowia
Bezglutenowa Mama 10/04/2024 09:22
Przy nietolerancji sprawa jest prosta - sama sobie dozujesz gluten, eksperymentujesz. Natomiast w celiakii nie ma kompromisów: orkisz płaskurka itp. są zabronione i żaden zakwas czy inna technologia nie pomogą :) Dużo zdrówka i pysznych eksperymentów kulinarnych :)
AnnaK 29/12/2022 14:39
Witam, Co za stek bzdur o orkiszu. Naprawdę pani porównuje gluten zawarty we wszystkim co lezy na półkach sklepowych z glutem zawartym w mące hildergardowej?? Prosze zrobić doglebny research zanim upubliczni pani takie bzdury.
Bezglutenowa Mama 30/12/2022 11:12
To ja zalecam edukację. Orkisz jest zabroniony w diecie bezglutenowej osób z celiakia. To dogmat.
Angela 06/10/2021 20:36
Hej gdzie można takie jelita obejrzeć to jakaś wystawa czy muzeum zdrowia
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 14/10/2021 11:08
To był Dzień Celiakii w Lipsku w 2015 r. :)
swiat-orkiszu.pl 14/12/2020 09:55
Orkisz zawiera gluten, ale musimy pamiętać, że w przeciwieństie do tradycyjnej pszenicy ten rodzaj glutenu mogą spożywać osoby będące na diecie bezglutenowej ponieważ jest on łatwo przysfajalny przez nasz organizm.
Bezglutenowa Mama 08/12/2022 12:25
Nieprawda - dla osoby na diecie bezglutenowej czy z celiakią żaden gluten nie jest tolerowany, proszę nie wprowadzać ludzi w błąd.
Myśl 03/12/2022 14:11
Jeśli dieta bezglutenowa jest bezwzględnie wskazana- to jakim sposobem łatwość przyswajalności glutenu w produkcie jest tutaj atutem?
Bezglutenowa Mama 08/12/2022 12:24
Ręce opadają na to, co ludzie wiedzą o diecie bezglutenowej, prawda?
Hanna 26/12/2018 21:00
Paweł ja też poproszę o przepis na zakwas. Co do orkiszu starej odmiany - synek ma nietolerancje na gluten (nabiał jaja marchewkę i diabli wiedza na co jeszcze) i np po chlebieżytnim na zakwasie domowej roboty nawet po długiej karencji fiksuje ale po orkiszowy na zakwasie (ale starodawnej odmiany) nic mu nie jest :)
Bezglutenowa Mama 27/12/2018 13:44
Orkisz szkodzi w celiakii, ale w nietolerancjach może być stosowany u niektórych osób :)
Ewa 12/04/2018 07:47
Paweł, czy możesz dołączyć przepis na zakwas do chleba, o którym pisałeś wcześniej?
Partycja 16/09/2017 08:33
OK. Dziękuję za odpowiedź :) . U mnie póki co po chlebie orkiszowym samopoczucie zadziwiająco dobre. W moim przypadku jest to raczej nabyta nietolerancja na gluten, przynajmniej celiakii nigdy nie diagnozowałam, po prostu odstawiłam gluten i jest znacznie lepiej. Ale nie tylko gluten bo i kukurydza, kasza jaglana (proso) również powodują u mnie silny ból jelit. Orkiszu z piekarni nikomu nie polecam - bardzo po nim cierpiałam. Póki co ta odmiana Oberkulmer Rotkorn działa na mnie zadziwiająco dobrze. No i nie ukrywam - poczuć znowu smak pachnącego chleba - to coś nowego i bardzo przyjemnego :) Serdecznie pozdrawiam Bezglutenową Mamę!
Marysia 17/01/2021 22:41
Potwierdzam, mam nietolerancję glutenu i jestem tuż po eksperymencie z chlebkiem "orkiszowym" piekarni Grzybki.(dawka 200g)-1.5 dnia odchorowywaniai specjalnie przed zakupem sprawdzałam skład-na ulotce tylko "orkisz".tak źle nawet w części nie czuję się po żytnim pieczywie, a po tym "orkiszowym"jest jak po pszenicy typu durum
Pawel 08/04/2018 11:45
Podzielę się radą - piekę od 6 lat chleb bezgl lepszy w smaku niż pszenny ,szczególnie placki do pizzy. 60 % maka gryczana,30 kukurydza i ryżowa ,reszta ziemniaczana.Do tego na 1 kg.chleba 4-5 łyzek gotowanego 5 min siemienia lnianego - klej taki jak gluten. Papryka ostra sul,olej itp.Dodatkowo zakwas ryż gryczano ryżowy , otreby gryczane itpChodowany na kwasie od kiszonych ogórków.Dajemy wyrosnąć o 1/3 i do nagrzanego do 250 st pieca na 15 min ,potem 195 stop.W czasie pieczenia pomalować jajkiem i posypać sezamem i makiem.Radzę spróbować.
Pawel 24/07/2018 16:27
Fajnie tylko jakie proporcje składników wagowo bo procentowo to nic nie wychodzi. Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 08/04/2018 12:04
Brzmi bardzo apetycznie, na pewno spróbuję :)
Pawel 08/04/2018 13:29
Dodatkowo hit śniadaniowy-----.mąka bezg.Schar - uniwersalna ,jogurt lub kefir wymieszszane z pociętymi obranymi jabłkami,śliwkami itp.podawane z odrobiną miodu.Smażone na oleju lub pieczone w elektrycznym opiekaczu do gofrów.
Bezglutenowa Mama 16/09/2017 16:47
Również pozdrawiam :)
Partycja 07/09/2017 16:08
Myślę że warto sprecyzować o jakim orkiszu mowa. Ten pod postacią orkiszu wszędzie dziś dostępnego i dodawanego do wypieków to orkisz skrzyżowany genetycznie z pszenicą. Jest natomiast 5 starych odmian orkiszu, w Polsce dostępne są dwie - Oberkulmer Rotkorn i Ostro. Są to zboża bezglutenowe, ale jak wiemy, ze względu na ryzyko uprawy, obróbki i przechowywania w kontakcie z innym glutenem żeby mogli je jeść chorzy na celiakię powinny być opatrzone znakiem bezglutenowym, przekreślonego kłosa, a zdaje się nie są. Chyba że się mylę i ktoś trafił na starą odmianę orkiszu bezglutenową. Zaczynam właśnie testy na sobie - zobaczymy jaki będzie efekt.
Bezglutenowa Mama 11/09/2017 09:47
Patrycjo, nie istnieje orkisz bezglutenowy.
Anula80 20/05/2015 13:50
Zgadzam się w 100%
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się