Blog

Halloweenowe ciastka

29/10/2016

Halloweenowe ciastka

29/10/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jeśli chcecie przygotować bezglutenowe przekąski na Halloween, a nie macie specjalnych foremek, to głowa do góry. Wystarczy upiec bezglutenowe ciasteczka w kształcie kółek i fantazyjnie je udekorować. Dzieci będą zachwycone

Sposób przygotowania

Zmieszałam w misce mąkę, żółtka, margarynę i wodę. Szybko zagniotłam, by powstała kulka. Owinęłam ja w folię spożywczą i wstawiłam na 2 godziny do lodówki. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Stolnicę obsypałam skrobią ziemniaczaną bezglutenową i rozwałkowałam połowę ciasta na grubość około 0,3-0,5 mm. Drugą część owinęłam folią, by nie wyschła. Szklaneczką wycięłam ciasteczka i układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam około 15 minut do zrumienienia.  Nie dotykałam ich, dopóki nie ostygły – są kruche i mogłyby się łatwo połamać.

Tak samo przygotowałam ciasteczka z drugiej porcji masy.

Składniki na 20 ciasteczek

  • 200 g mąki na kruche ciasto bezglutenowe
  • 2 żółtka
  • 40 g schłodzonego masła
    lub margaryny wegańskiej – dla alergików
  • 2 łyżeczki wody

Do dekoracji:

  • 1 białko jaja
  • około 1-1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • barwnik czerwony 
  • kilka kostek roztopionej czekolady
    bezglutenowej

Dekorowanie

Nadszedł czas na nieco bardziej pracochłonna dekorację. Zmiksowałam białko z cukrem pudrem, dodałam łyżkę soku z cytryny. Powstał gęsty, biały lukier. Kilka łyżek lukru przełożyłam do filiżanki i dodałam kilka kropli barwnika czerwonego. Łyżeczką nakładałam na ciasteczka lukier i smarowałam go po całej powierzchni „ducha”. Gdy lukier gęstniał, dodawałam kilka kropli soku z cytryny. Na zaschnięty na ciastkach biały lukier wykałaczką nakładałam czerwony lukier, rysując oczy i buzię. Po godzinie dekoracje zastygły.

Minął tydzień od tego czasu, a nasze bezglutenowe przekąski na Halloween wciąż czekają w blaszanym pudełku. Mam nadzieję, że przetrwają do poniedziałku, gdy urządzimy sobie bezglutenową ucztę na Halloween.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się