Blog

11

Gotowa pizza dla bezglutenowego dziecka

05/01/2015

Gotowa pizza dla bezglutenowego dziecka

05/01/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wczoraj Zosia wybierała się na popołudnie do chrzestnego. Tuż przed wyjściem z domu dowiedziałyśmy się, że będzie tam serwowana domowa pizza glutenowa. Było za późno, by upiec bezglutenową pizzę z mąki.

Wybawiła nas bezglutenowa focaccia Schaera. Nałożyłam keczup, salami, ser, oliwki i … gotowe! Pomysł pochodzi od Doroty z Wrocławia – bezglutenowej mamy Emilki. 

 

 

 

focacia2Sytuacja była podbramkowa, bo przecież nie mogłabym puścić Zosi w miejsce, w którym by tylko patrzyła na pizzę, nie mogąc jej zjeść. Serce by pękło i jej i mnie….

Przypadkowo się zdarzyło, że chrzestny nie uprzedził nas o pomyśle pieczenia w domu pizzy – bo i u nich ten pomysł powstał spontanicznie. Co w takiej sytuacji robić? Gdy nie ma czasu, by naprędce upiec bezglutenową pizzę….

 

 

 

 

focacia2Na dnie szuflady wynalazłam coś „na czarną godzinę”: gotową focaccię bezglutenową firmy Schaer. Jeden spód przesmarowałam oliwą, nałożyłam bezglutenową salami, żółty ser, oliwki, keczup i… gotowe!

Owinęłam focaccię folią aluminiową i powędrowałyśmy z Zosią do chrzestnego. Byłam jużspokojna o jej dobre samopoczucie.

 

 

 

 

focacZosiu, jak ciocia będzie odpiekać twoją focaccię, to powiedz, że danie musi pozostać szczelnie owinięte folią, dobrze? – instruowałam Zosię w samochodzie. – Wiesz, żeby do twojej pizzy nie dostały się glutenowe okruszki z piekarnika.

Mamo, przecież dobrze o tym wiem – westchnęła nieco poiurytowana  Zosia. – Wiem, jak zabezpieczyć bezglutenowe jedzenie….Przecież odpiekałyśmy już tak pizzę w pizzerni, na wycieczce klasowej.

 

 

 

 

spod balvitenNo i doradzaj tu dziecku, które wszystko wie….

Opakowanie focaccii Schaera zawiera trzy spody. Cena – około 10 zł za opakowanie. Owa focaccia to nic innego, jak puszysta, kwadratowa buła z dziurkami i z dodatkiem rozmarynu. Po przystrojeniu spodu odpieka się go około 5 – 10 minut w piekarniku.

Można kupić u nas podobne spody do pizzy z firm Balviten czy Bezgluten, a  także włoską Nutri Free (schiacciata toscana) .

 

 

 

 

1488_schiacciata-fibreRównież małe, kwadratowe, poręczne. Focacci Schaera zawiera (skład): wodę, skrobię kukurydzianą, mąkę ryżową, błonnik z jabłka, nieutwardzony tłuszcz roślinny, skrobię ryżową, substancję zagęszczającą: hydroksypropylometylocelulozę, dekstrozę, białka soi, drożdże, sól jodowaną, rozmaryn.

A Schiacciata Toscana Nutri Free (na zdjęciu) zawiera: wodę, skrobię kukurydzianą, mąkę ryżową, mąkę gryczaną 5,6%, olej słonecznikowy, włókna roślinne, białko roślinne, oliwę z oliwek 2%, skrobię ryżową, emulgator: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, syrop glukozowy (nie lubię tego składnika), drożdże, zagęszczacz: guar i guma ksantanowa, cukier, aromaty.

 

 

 

Z kolei polskie spody Balviteny czy Bezglutenu wypiekane są ze skrobi pszennej bezglutenowej (nie wszyscy ją lubią, a uczuleni na pszenicę jej nie mogą). Spód Bezglutenu zawiera mleko w proszuku, kilka rodzajów olejów (w tym częściowo utwardzone) i parę trudno wymawialnych składników. Spód Balvitenu ma krótszy skłąd od Bezglutenu, zawiera też tłuszcze roślinne, ale producent na swojej stronie nie podaje, czy sa utwardzine, czy nie? Bo utwardzone tłuszcze roślinne nie są zdrowe….

 

Wybór należy do każdego z nas. Najważniejsze, że na takie awaryjne sytuacje mamy też bezglutenowe gotowce, które sprawiają, że nasze dzieci mogą swobodnie uczestniczyć w różnych imprezach.

 

A pomysł na zrobienie szybkiej pizzy z focacci podała mi Dorota z Wrocławia, mama bezglutenowej Emilki. Ten sposób praktykują np. podczas wyjśc na urodzinki poza domem, u przyjaciół.

 

 

 

PS Z firmą Schaer, ani z żadną inną nie mam żadnej umowy na reklamowanie jej produktów.

KOMENTARZE (11)

Bezglutenowa Mama 30/04/2015 22:54
Niestety, nie wiem, nie znam Prokocimia. Najlepiej zapytać w firmie Dobija.
krystyna baniowska 30/04/2015 16:32
witam interesuje mnie sklep w Nowym Prokoćimiu,gdzie znajduje się sklep z salami bez glutenu
anianaj 06/01/2015 21:58
Mam pytanie odnośnie bezglutenowego salami. Jakiej firmy salami jest bezpiczne. Syn uwielbia pizze z salami, ale nie mogę znaleźć salami z przekreślonym kłosem.
Bezglutenowa Mama 08/01/2015 21:57
Bezglutenowe salami pepperoni (pyszne) produkuje Żywiec Wojciech Dobija. W składzie samo mięso (ale tez niestety konserwant). W Lesznie to salami sprowadza na zamówienie sklep IGA za Kauflandem. Może zadzwonisz do Żywca i spytasz w dziale zamówień, czy jakiś sklep w Twojej okolicy bierze od nich wędliny?
Anula80 07/01/2015 05:40
W lidlu jest salami z napisem produkt bezglutenowy firmy Dulano, w takim długim opakowaniu
anianaj 07/01/2015 18:08
Dziękuję bardzo :)
Anula80 06/01/2015 10:11
Folia aluminiowa to sreberko tak? Czyli w przedszkolu też mogłabym taką synowi dawać?
mysli-nieoswojone 05/01/2015 12:33
O! A ja właśnie wczoraj kupiłam sobie ciasto firmy Bezgluten i dziś jadłam na śniadanie :)
Bezglutenowa Mama 05/01/2015 17:26
Ciasto na pizzę? Czy ciasto gotowe upieczone słodkie?
mysli-nieoswojone 05/01/2015 17:54
Na pizzę :) Tzn. to już upieczone, a właściwie spody :) I wydaje mi się, że Bezgluten ma lepsze niż Balviten. Bardziej miękkie, lepiej pachnące. I chyba przy Bezglutenie zostanę jeśli chodzi o te spody.
Bezglutenowa Mama 08/01/2015 21:55
Najlepiej kierować się własnym smakiem :) A najzdrowiej upiec samemu :) Pieczesz spody?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się