Obawiasz się glutenu? Jesz często poza domem? Twoje dziecko je posiłki bezglutenowe w przedszkolu?
Sytuacji, w których jesteśmy narażeni na przypadkowe zjedzenie niewielkich ilości glutenu jest bardzo wiele.
Być może przyda Ci się nowy suplement diety, który rozbija tak zwane śladowe ilości glutenu? Oto Gluticon, który opracowała polska firma.
Suplement zawiera trzy specjalnie dobrane szczepy bakterii probiotycznych. Wytwarzają one enzymy „niszczące” niewielkie ilości glutenu w przewodzie pokarmowym. Cały proces wspomaga witamina B6, zawarta w produkcie. To składniki, których nie znajdziesz w jogurcie ani w kiszonkach.
Trudno w to uwierzyć, ale naukowcy uważają, że osoby na diecie bezglutenowej nieświadomie zjadają nawet od 150 mg do 400 mg glutenu dziennie! Natomiast żywność oznaczona jako bezglutenowa może zawierać nie więcej niż 20mg/kg glutenu.
Może to oznaczać, że prawie niemożliwe jest utrzymanie diety całkowicie bezglutenowej, czy to z powodu zanieczyszczenia glutenem dań w restauracjach, czy produktów, które rzekomo nie powinny zawierać glutenu. Przykłady? Niedawno gluten wykryto w makaronie, wafelkach i pasztecie oznaczonych jako bezglutenowe! Zatem nigdzie nie mamy 100% gwarancji...
Właśnie dlatego powstał suplement diety Gluticon.
Zastosowane w nim szczepy bakterii Lacticaseibacillus (L.) casei LC130, Streptococcus (S.) salivarius ssp. thermophilus ST250, Lacticaseibacillus (L.) paracasei LPC100 zostały poddane badaniom in vitro, w których wykazały zdolność wytwarzania specyficznych enzymów rozkładających białka glutenowe.
Badania dotyczące tych konkretnych szczepów zostały opublikowane w 2024 roku w serwisie naukowym Nutrients.
Czy to oznacza, że można spożyć kapsułkę i swobodnie jeść produkty z glutenem? Czy Gluticon w kieszeni pozwala na małe grzechy? Na pszenną pizzę lub lody w wafelku?
Czy to oznacza, że można spożyć kapsułkę i swobodnie jeść produkty z glutenem? Czy Gluticon w kieszeni pozwala na małe grzechy? Na pszenną pizzę lub gofry?
NIE, Gluticon nie stanowi zamiennika ścisłej diety bezglutenowej! On tylko pomaga organizmowi przy niewielkiej ilości glutenu znajdującej się w jedzeniu przypadkiem zanieczyszczonym glutenem. Nie poradzi sobie z kromką chleba, kawałkiem pizzy czy porcją makaronu.
Gluticon zawiera unikalne, naukowo przebadane szczepy co potwierdzają ich trzyczłonowe nazwy. Numer szczepu (np. LC130) jest kluczowy dla ich dokładnej identyfikacji.
Jest jeszcze coś: Gluticon nie działa jak tabletka przeciwbólowa. Nie zażywamy jej doraźnie, po ewentualnym zjedzeniu produktu zanieczyszczonego glutenem.
Dopiero regularna suplementacja Gluticonu pozwala na stałą obecność tych szczepów w przewodzie pokarmowym, co minimalizuje ryzyko związane ze spożyciem tzw. śladowych ilości glutenu.
A jaka jest dawka rekomendowana przez producenta? U dorosłych to dwie kapsułki na dobę, u dzieci powyżej 4 roku życia – jedna. Producent rekomenduje regularną suplementację, aby zapewnić stałą kolonizację jelit przez szczepy bakterii, która pojawia się po ok. 2 tygodniach stosowania. Po zaprzestaniu przyjmowania Gluticon, bakterie zostają stopniowo wydalone z organizmu.
/współpraca reklamowa/
KOMENTARZE