Blog

2

Glutenex: nowe ciasteczka bezglutenowe z czekoladą

14/12/2018

Glutenex: nowe ciasteczka bezglutenowe z czekoladą

14/12/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nowe na rynku ciasteczka bezglutenowe z czekoladą  Chocolate Chip Cookies Glutenexu maja tak dobry skład, jak upieczone we własnym domu. Brawo! Pojawiły się w sprzedaży w najlepszym  momencie – przed Bożym Narodzeniem. Jako nieznany jeszcze produkt będą miłym zaskoczeniem w paczuszce bezglutenowej pod choinką dla dziecka i dorosłego. Uwaga: w sklepie firmowym Glutenexu są właśnie w promocyjnej cenie 5,10 zł za 100 g opakowanie. Ale najważniejsze, że te ciasteczka bezglutenowe z czekoladą są przepyszne, smakują również glutenożercom, co sprawdziłam na spotkaniu w kawiarni.

Bardzo dobry skład i smak 

Chocolate Chip Cookies to kruche ciasteczka na bazie mąki kukurydzianej i jaglanej, z dropsami czekoladowymi doskonałej jakości (Glutenex słynie w Europie z produktów bezglutenowych czekolady o bardzo wysokiej jakości). Ciasteczka są pyszne i rozkosznie malutkie, co z pewnością docenią dzieci, które lubią wszystko, co jest mini :). Chocolate Chip Cookies nie zawierają margaryny ani zagęstników, nie ma w nich też mąki ryżowej (to dobra wiadomość dla osób na diecie bezglutenowej uczulonych na ryż). Choć w ich składzie są wiórki kokosowe, nie są one zupełnie wyczuwalne w smaku. Jednym słowem: te ciastka bezglutenowe z kawałkami czekolady mają taki skład, jak upieczone w domu. Warto docenić, że producenci bezglutenowi do niedawna uzdrawiają składy „starych” produktów, a nowe wprowadzają coraz częściej z „czystą etykietą”.

Cena jest OK

Chocolate Chip Cookies są zapakowane w poręczną, małą paczuszkę o ładnym designie. Sprawdzą się na podwieczorek lub w bezglutenowej śniadaniówce. A jeśli maluchy nie zjedzą wszystkiego naraz? No właśnie, to jest ten mankament. Polscy producenci nie sięgnęli jeszcze po rozwiązanie zachodnie – pakowanie bezglutenowych ciasteczek w woreczki po 2-3 sztuki. Jeśli w kartoniku znajdzie się 4-5 takich paczuszek, będzie łatwiej podać je dziecku do śniadaniówki czy na wycieczkę. Czekamy na zmiany, polscy producenci :).

Cena jest moim zdaniem adekwatna do jakości, smaku i wagi – choć pewnie w sklepikach eko będzie droższa, niż w sklepie internetowym producenta. Już teraz życzę smacznego – i czekam na Wasze opinie o tej nowości. 

KOMENTARZE (2)

Kasia 15/12/2018 21:54
Dobry wieczór ☺️ Mam pytanie, bo na diecie bezglutenowej jestem dopiero od grudnia 2018 (celiakia) i wszystko jest dla mnie nowe i nie ukrywam bardzo trudne. Duża trudność sprawiają mi zakupy i boję się kupić cokolwiek co nie ma przekreslonego klosa. Mam problem np. jaki ryż będzie dla mnie bezpieczny i kasze bo z tym mam największy problem. Wiem, że najbezpieczniejsze są te bez woreczkow. Czy możesz mi podać nazwy firm z jakich kupujesz będzie mi zdecydowanie łatwiej. ☺️ Jeszcze jedno pytanie, bo w rodzinie chora jestem tylko ja i nie jestem w stanie wszystkich domowników przestawić na dietę bezgkutenowy, czy mogę bez obaw używać tego samego piekarnika do przygotowywania mich potrw? Pieczenia chleba, ciast itd. Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę ☺️
Bezglutenowa Mama 27/12/2018 14:48
Kasiu, początki zawsze są trudne :) Ryż bezpieczny to np. Risana, wszystkie ziarna i bakalie ziarna kupuję generalnie z Denver Food. Piekarnik wspólny jest OK, ale przed wstawieniem bezglutenowej potrawy przetrzyj go wilgotną szmatką, by nie zostały w nim np. pyły mąki po pieczeniu glutenowych ciast czy chlebów. Więcej porad znajdziesz tutaj: https://bezglutenowamama.pl/niezbedne-w-bezglutenowej-szafce/
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się