Blog

Genialne brownie bezglutenowe z precelkami - samo się piecze!

14/10/2022

Genialne brownie bezglutenowe z precelkami - samo się piecze!

14/10/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 30 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Kochasz czekoladę? Upiecz ekspresowe brownie bezglutenowe z precelkami!

Gdy goście już tupią na parkingu i potrzebne jest dobre i szybkie ciasto, sprawdzonym pomysłem jest brownie bezglutenowe z belgijską czekoladą i precelkami. Lekko wilgotne, mięciutkie, z bosko strzelającą czekoladą. I te precelki z odrobiną soli... 

Mam na blogu kilka sprawdzonych przepisów, ale dzisiaj powiem Wam o gotowej mieszance na brownie bezglutenowe z kawałkami belgijskiej czekolady, włoskiej marki Schär. Nie jest tania, ale warta swojej ceny, a na dodatek to brownie samo się piecze i jest pyszne! Ozdobione gorącą czekoladą i udekorowane precelkami zachwyci wszystkich gości i domowników. Zgodzicie się, że brownie bezglutenowe to ciasto uniwersalne i prawie nikt nie odmówi kawałeczka?

Składniki na formę około 202x20 cm

  • opakowanie mieszanki Brownies Schär
  • 2 jajka
  • 150 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 100 ml letniego mleka
Poznaj skład mieszanki na brownie bezglutenowe Dr. Schär

Składniki dekoracji

  • 1/2 opakowania precelków bezglutenowych Schär
  • 100 g czekolady bezglutenowej (mlecznej lub deserowej, w zależności od upodobań)
  • opcjonalnie małe pianki marshmallow
  • opcjonalnie płatki czekoladowe
Poznaj skład precelków bezglutenowych Dr. Schär

Wykonanie bezglutenowego brownie z czekoladą

  • Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C, grzałka góra - dół
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia
  • Rozpuść i ostudź masło
  • W misce wymieszaj jaja z mąką
  • Dodaj mleko i masło
  • Wymieszaj składniki łyżka lub mikserem, ale tylko do połączenia składników Widoczne w cieście grudki to kawałki belgijskiej czekolady)
  • Ciasto przełóż do foremki
  • Piecz około 20-25 minut, do lekko wilgotnego patyczka

Jeśli w czasie krojenia ciasto będzie się rozlewać, schodź je w lodówce, by zastygło i wtedy pokrój

Dekoracja bezglutenowego brownie

  • Brownie pokrój na porcje
  • W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę połamaną na kawałki (do rondelka wlej wodę do wysokości 1/3, umieść na nim metalową lub szklaną miskę z grubym dnem, włóż tam czekoladę i podgrzej rondel, aż wytworzy się para)
  • Gorącą czekoladą polej brownie, ozdób precelkami  Dr. Schär i ewentualnie innymi dodatkami (orzechy, cukrowa posypka, pianki)
  • Odstaw na kwadrans do lodówki
  • Jeśli upieczesz bard zo wilgotne brownie, przechowuj je cały czas w lodówce, by zachowało kształt i konsystencjęi ewentualnie innymi dodatkami (orzechy, cukrowa posypka, pianki)
Dekoracja bezglutenowego brownie
Poznaj inne przepisy bezglutenowe na słodkie wypieki


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się