Blog

1

Francuskie paluchy bezglutenowe z wędzonym boczkiem i bazylią

03/06/2022

Francuskie paluchy bezglutenowe z wędzonym boczkiem i bazylią

03/06/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W każdej zamrażarce w domu celiaka powinno być bezglutenowe ciasto francuskie. W niespełna godzinę można z niego upiec prawdziwe cuda i zaskoczyć domowników czy gości. Oto francuskie paluchy bezglutenowe z wędzony boczkiem i bazylią (lub z salami czy z szynką i pesto – do wyboru). Przepis jest dziecinnie prosty! Francuskie paluchy bezglutenowe z wędzonym boczkiem udadzą się nawet obustronnie leworęcznym „kucharzom” – gwarantuję. Tu nic nie da się zepsuć!

Francuskie paluchy bezglutenowe z wędzonym boczkiem to wstęp do kolejnych wariantów. Jak wspomniałam, można upiec paluchy z ulubioną szynką lub z salami, można posmarować ciasto samym pesto i zrobić wegańską wersję. Ta bezglutenowa przekąska smakuje tak świetnie, że nikt z glutenożerców nie pozna, że je gluten-free. Obiecuję!

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Francuskie paluchy bezglutenowe – składniki

około 24 sztuki

  • opakowanie francuskiego ciasta bezglutenowego
    4 plastry – z firmy Balviten KLIK
  • 4 plastry wędzonego boczku bez glutenu
    lub inna ulubiona wędlina bezglutenowa
  • opcjonalnie pesto lub gęsty sos pomidorowy
  • opcjonalnie jajko
    do posmarowania paluchów
  • suszona bazylia bez glutenu
    lub inne ulubione zioła

Francuskie paluchy chlebowe z wędzonym boczkiem – wykonanie

  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • jeśli masz mrożone, francuskie ciasto bezglutenowe, wyjmij z zamrażarki około 30-40 minut wcześniej tyle plastrów, ile potrzebujesz
  • piekarnik nastaw na 200 stopni C, termoobieg
  • plaster ciasta (świeżego lub rozmrożonego) rozwałkuj lekko na stolnicy; ciasto francuskie nie może być cienkie
  • podziel ciasto na osiem prostokątów (zobacz na zdjęciu poniżej)
  • jeśli chcesz, posmaruj je pesto bezglutenowym lub gęstym sosem pomidorowym (lub koncentratem pomidorowym)
  • na kawałku ciasta ułóż plaster boczku wędzonego lub innej wędliny
  • zakręć w spiralę i ułóż na blaszce
  • każdy kawałek ciasta możesz przygotować z innym nadzieniem

Francuskie paluchy chlebowe z wędzonym boczkiem – pieczenie

  • paluchy posmaruj rozkłóconym jajkiem
    (lub samym żółtkiem w razie alergii na białko jaja)
  • posyp je ulubionymi ziołami suszonymi 
    lub świeżymi, np. igiełkami rozmarynu czy tymianku
  • blachę wstaw na środkową półkę piekarnika
  • francuskie paluchy bezglutenowe piecz około 15 minut, do porządnego zrumienienia
    wtedy paluchy są bardziej chrupiące
  • paluchy ostudź na metalowej kratce
  • podawaj na zimno lub ciepło
  • paluchy można mrozić, można też je przechować do następnego dnia i odświeżyć w piekarniku (5 minut 180 stopni C)
  • paluchy z francuskiego ciasta bezglutenowego wyśmienicie smakują z dobrą oliwą z oliwek 
    w naszym domu niezmiennie króluje hiszpańska oliwa Casas de Hualdo z Oliwnyraj.pl
  • genialnym dodatkiem są smażone bakłażany z czosnkiem i natką pietruszki

Tutaj kupisz

Bogato ilustrowaną bajkę dla dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej + maskotkę Kukusia

KOMENTARZE (1)

Wysoki cholesterol 26/07/2022 18:15
Idealna przekąska na wieczór filmowy, bądź posiadóweczke z przyjaciółmi! ;)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się