Blog

4

Figowe ciasteczka bez cukru

31/12/2014

Figowe ciasteczka bez cukru

31/12/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

daktyloweZ obiadu została nam kasza jaglana ugotowana na sypko. Celiacy nie marnują jedzenia, więc opracowałyśmy z Zosią szybki przepis na bezglutenowe ciasteczka figowe z miodem. Słuchajcie…. REWELACJA!

Część skłądników dodawałysmy na oko, by uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta. Po Sylwestrze dopracujemy proporcje!

 

 

 

daktylkiSkładniki:

– 150 g ugotowanej kaszy jaglanej (przed gotowaniem przebranej z glutenowych ziaren)
– łyżka bezglutenowej mąki kokosowej
– 2 jajka;
– bezglutenowy aromat migdałowy;
– 2 łyżki płynnego miodu (lub syropu klonowego);
– szczypta soli;
– szczypta sody bez śladowych ilości glutenu;
– 2 łyżki oleju (użyłam orzechowego);

– około 1 szklanki bezglutenowego amarantusa ekspandowanego (użyłam Amarello);

– 5 fig suszonych bez śladowych ilości glutenu;

 

 

Pokrojone figi zblendowałam na gładką, klejącą masę. Roztopiłam miód. Mikserem połączyłam wszystkie składniki – oprócz amarantusa. Amarantus dodawałam na końcu, mieszając masę łyżką i dosypując kuleczki w miarę potrzeby. Masę zostawiłam na chwilę, by zgęstniała (płyny wchłonęła m. in. mąka kokosowa). Masa wydała mi się zbyt zbita, więc dodałam jeszcze pół roztrzepanego jajka.

 

Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Silikonowe foremki do muffinek posmarowałam masłem i obsypałam amarantusem ekspandowanym. Nakładałam masę, następnie po pół łyżeczki fig i znowu masę, starając się, by zalepiła z każdej strony nadzienie.

 

Ciasteczka piekłam przez około 20 minut. Gdy wystygły…. – musiałam spróbowac jednaj i z trudem powstrzymałam się, by nie sięgąć po kolejne. Pycha! A to nadzienie… słodziutkie, lekko wilgotne…. Słuchajcie, trzymam je specjalnie na dzisiejszy sylwestrowy wieczór!

 

KOMENTARZE (4)

elżbieta 01/01/2015 15:30
Pisała Pani,że używa przypraw Dary Natury.Widziałam w sklepie różne,na wielu pisze że nie zawierają glutenu,ale np. na pieprzu lub liściu laurowym nie pisze,że nie zawierają glutenu,tylko np.-100% pieprzu, Czy są więc bezpieczne?
Bezglutenowa Mama 03/01/2015 11:03
Tak - Dary Natury są bezpieczne. Firma na razie przebadała część przypraw i te oznacza napisem "bez glutenu". Pozostałe też są bezpieczne, bo w firmie nie ma glutenu, a dostawcy są sprawdzeni. Firma wyzbywa się też starych opakowań....
Lecytynka 31/12/2014 11:22
Wyglądają smakowicie. Jakiej firmy bakalie i soda nie mają śladowych ilości?
Bezglutenowa Mama 03/01/2015 10:58
Śladowych ilości glutenu nie ma soda Oetkera, a bakalie Kresto (ale i tak należy czytać etykiety z tyłu). Na rynku jest wiele bakalii, które nie zawierają śladowych ilości glutenu, wypuszczają je na rynek różne formy. Dlatego trudno podać konkretne nazwy. Zachęcam do czytania etykiet. Jesli są wymienione inne alergeny (orzechy, pistacje itp.), a wśród nich nie ma glutenu, to powinno być OK.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się